Dominik napisał(a):Michał U. napisał(a):Wychodzi na to, że jedyny kolor polecany przez Gunze jako autentyk dla drugowojennych angielskich samolotów, którego użył Chris nie pasujeJa uważam, że na Dark Green świetnie pasuje H330. Co do kolorów Ocean Grey i Medium Sea Grey pewny już nie jestem i w związku z tym prosiłbym o radę.
Zielony H330 jest jak najbardziej ok. Medium Sea Grey H335 też jest ok. Planuję zrobić Spita XIV z zastosowaniem tego koloru. Mam go w magazynku i wygląda tak samo jak ten z serii C. Tylko Ocean Grey'a w serii H nie ma. Tu pozostaje nam nowa farba Tamiji, Xtracrylix lub Lifecolor ( z tych nieśmierdzących)...aha chyba Agama też ma OG.

Michal93 napisał(a):I jeszcze uwaga co do zdjęć - postaraj się o odpowiednie dobieranie balansu bieli, bo trudno oceniać malowanie przy przekłamanych kolorach na fotografiach. A na np. siódmym zdjęciu model się lekko błyszczy - wina oświetlenia, lampy błyskowej, świecący model, zamierzony efekt czy jeszcze co innego ?
piotr dmitruk napisał(a):Być może gunziaki są świetne, ale moim skromnym zdaniem, i nie tylko w tym przypadku, nie mają wiele wspólnego z właściwymi odcieniami farb.
piotr dmitruk napisał(a):Poza tym robota modelarska bardzo dobra, na mój gust nieco bym tylko stonował efekty, tryskając rozcieńczoną farbą o podstawowych kolorach.
...
Michał U. napisał(a):Model się błyszczy ponieważ farby są półmatowe, zaś tamiya smoke błyszcząca - po lakierze półmatowym (od Gunze) powinno się wszystko wyrównać.
Michał U. napisał(a):możecie się śmiać

Mariusz Jarzyna ze Szczec napisał(a):Wydaje mi się, że ich jedyne "autentyki" (Gunze serii C ) są sprzedawane w zestawach po trzy farby. Niestety nie występują one oddzielnie w sprzedaży.

Mariusz Jarzyna ze Szczec napisał(a):Wydaje mi się, że ich jedyne "autentyki" (Gunze serii C ) są sprzedawane w zestawach po trzy farby. Niestety nie występują one oddzielnie w sprzedaży.
Mariusz Jarzyna ze Szczec napisał(a):Napisałeś Dominik o zamienniku Dark Green z tego zestawu ?
http://www.gunze.pl/go/_info/?user_id=CS-652&lang=pl
To niby są te "autentyki".
Michał U. napisał(a):Po pomalowaniu kolorów kamuflarzu wpadł mi do głowy pomysł użycia Tamiyi Smoke, kupionej kiedyś - "a nuż się przyda".
Powrót do Lotnictwo - warsztat
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości