Hawker Tempest Mk. V, 1/48, Eduard

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Hawker Tempest Mk. V, 1/48, Eduard

Postprzez Timi » wtorek, 2 lutego 2010, 14:40

Podpisowywuję się obiema mackami pod tym co pisze Daniel, nawet jak jest mocno rozcieńczona to kryję dość dobrze, a ma się nadal nad nią dużą kontrole.
pozdrawiam
Tomasz Modłasiak
(a) Bułki (i tak) nie pikają!!

http://timimodelfactory.blogspot.com/
Timi

Reklama

Postprzez Michał U. » wtorek, 2 lutego 2010, 16:25

Dominik napisał(a):
Michał U. napisał(a):Wychodzi na to, że jedyny kolor polecany przez Gunze jako autentyk dla drugowojennych angielskich samolotów, którego użył Chris nie pasuje :lol: Ja uważam, że na Dark Green świetnie pasuje H330. Co do kolorów Ocean Grey i Medium Sea Grey pewny już nie jestem i w związku z tym prosiłbym o radę.

Zielony H330 jest jak najbardziej ok. Medium Sea Grey H335 też jest ok. Planuję zrobić Spita XIV z zastosowaniem tego koloru. Mam go w magazynku i wygląda tak samo jak ten z serii C. Tylko Ocean Grey'a w serii H nie ma. Tu pozostaje nam nowa farba Tamiji, Xtracrylix lub Lifecolor ( z tych nieśmierdzących)...aha chyba Agama też ma OG.

Dominiku - serdecznie dziękuję za radę! Myślę, że połączenie Dark Green i Medium Sea Grey od Gunze oraz Ocean Grey od Tamiyi nie jest złym pomysłem i przy odpowiednim ich użyciu może umożliwić ładne wykonanie malowania.

Dzięki Chłopaki, że rozwijacie temat używania Gunze H - wiele można się nauczyć i oszczędzić sobie na przyszłość nerwów (np. z wolno utwardzającą się farbą).
Pozdrawiam!

Michał
Michał U.

Postprzez Michał U. » sobota, 7 sierpnia 2010, 19:21

Witam!

Po długiej przerwie czas na konkrety - malowanie! Po preshadingu pomalowałem kolory kamuflażu, potem przypomniałem sobie o żółtych pasach na krawędziach skrzydeł - w zestawie są kalkomanie ale w tym miejscu zawsze mi kalki źle się kładą, poza tym wolałem to samemu pomalować żeby było widać preshading. Kołpak na czerwono, ponieważ zdecydowałem się na malowanie Clostermann'a. Użyte farby to: Ocean Grey i czerwony to Tamiye, zaś Dark Green, Medium Sea Grey oraz żółty to Gunze H. Farby te są rzeczywiście świetne i chyba już nigdy nie spojrzę na Pactry ;o)
Kołpak nie jest przyklejony.
Po pomalowaniu kolorów kamuflażu wpadł mi do głowy pomysł użycia Tamiyi Smoke, kupionej kiedyś - "a nuż się przyda" :) .Przydała się i to bardzo bo zrobiłem coś na kształt postshadingu, a tego na początku budowy w planie nie miałem. Ponadto spróbowałem zrobić smugi za rurami wydechowymi i lufami karabinów.
Oto zdjęcia:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Teraz czeka mnie wash, potem kalki, lakier półmatowy i brudzenie. Ponadto muszę skończyć kołpak i śmigła, zwaloryzować i przykleić podwozie, wytłoczyć owiewkę, zrobić światełka i wkleić lufy km-ów (już przygotowane z igieł)
Tradycyjnie proszę o komentarze :)
Pozdrawiam

Michał
Ostatnio edytowano poniedziałek, 9 sierpnia 2010, 16:56 przez Michał U., łącznie edytowano 1 raz
Michał U.

Postprzez Iwan » sobota, 7 sierpnia 2010, 21:09

Model wygląda coraz lepiej. Po "zabawie" z nitowaniem i preshadingiem oraz wszystkich poprawkach - efekt bardzo przyzwoity. Powodzenia przy brudzeniu. I obyś niczego nie zepsuł :P
I jeszcze uwaga co do zdjęć - postaraj się o odpowiednie dobieranie balansu bieli, bo trudno oceniać malowanie przy przekłamanych kolorach na fotografiach. A na np. siódmym zdjęciu model się lekko błyszczy - wina oświetlenia, lampy błyskowej, świecący model, zamierzony efekt czy jeszcze co innego ?
Pozdrawiam!
Pozdrawiam
Iwan
Iwan

Postprzez piotr dmitruk » sobota, 7 sierpnia 2010, 22:14

Być może gunziaki są świetne, ale moim skromnym zdaniem, i nie tylko w tym przypadku, nie mają wiele wspólnego z właściwymi odcieniami farb. Poza tym robota modelarska bardzo dobra, na mój gust nieco bym tylko stonował efekty, tryskając rozcieńczoną farbą o podstawowych kolorach.
Obrazek
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Michał U. » niedziela, 8 sierpnia 2010, 18:07

Dziękuję za komentarze!

Michal93 napisał(a):I jeszcze uwaga co do zdjęć - postaraj się o odpowiednie dobieranie balansu bieli, bo trudno oceniać malowanie przy przekłamanych kolorach na fotografiach. A na np. siódmym zdjęciu model się lekko błyszczy - wina oświetlenia, lampy błyskowej, świecący model, zamierzony efekt czy jeszcze co innego ?

Rzeczywiście na początku sesji foto miałem ustawiony zły balans bieli ("cień" zamiast "pochmurno"), poza tym eksperymentowałem z czasem ekspozycji. Model się błyszczy ponieważ farby są półmatowe, zaś tamiya smoke błyszcząca - po lakierze półmatowym (od Gunze) powinno się wszystko wyrównać.

piotr dmitruk napisał(a):Być może gunziaki są świetne, ale moim skromnym zdaniem, i nie tylko w tym przypadku, nie mają wiele wspólnego z właściwymi odcieniami farb.

Wcześniej byłą dyskusja na ten temat, doszliśmy do konkluzji, że wykorzystane przeze mnie farby będą w miarę ok. Mnie kolory zadowalają, może to przez moje jeszcze laickie oko. Jak zauważył Michał, kolory na różnych zdjęciach różnią się – w następnej odsłonie postaram się zrobić jak najlepsze fotki dla jasności. Wzorowałem się na tym modelu:

http://hsfeatures.com/features04/typhoonibcw_1.htm

Tam też został użyty Dark Greek od Gunze, a myślę, że to o niego Ci najbardziej chodzi.
Poza tym chodziło mi przede wszystkim o nauczenie się korzystania z preshadingu i opanowania dobrego malowania - ten cen wg. mnie się w miarę powiódł, poza tym miałem wielką radość z pracy nad modelem - możecie się śmiać lub nie, ale po ponad roku szlifowania, szpachlowania, klejenia, poprawiania linii i nitów to były wspaniałe chwile - za takie momenty kocham modelarstwo. Aby poprawić redukcyjność modeli mam jeszcze czas, a i tak robię co mogę. W każdym bądź razie Twoja uwaga jest dla mnie ważna, bo po Tempeście wezmę się za Bf109, i przypomniałeś mi, że kolory Luftwaffe wg. Gunze chyba nie są najwspanialsze. Ale o Messerschmitcie porozmawiamy jak skończę tego gada ;o)

piotr dmitruk napisał(a):Poza tym robota modelarska bardzo dobra, na mój gust nieco bym tylko stonował efekty, tryskając rozcieńczoną farbą o podstawowych kolorach.
...

I to mnie cieszy, nawet nie wiesz jak bardzo :) Efekty są do stonowania, szczególnie Tamiya Smoke gdzie-niegdzie wymaga przytłumienia.

Zapraszam do dalszego komentowania ;o)
Michał U.

Postprzez Iwan » niedziela, 8 sierpnia 2010, 19:59

Michał U. napisał(a):Model się błyszczy ponieważ farby są półmatowe, zaś tamiya smoke błyszcząca - po lakierze półmatowym (od Gunze) powinno się wszystko wyrównać.

Ano widzisz. Skoro piszesz, że powinno się wszystko wyrównać, to pozostaje czekać na finał ( w końcu ;o) ).

Michał U. napisał(a):możecie się śmiać

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

A co do tempesta - obyś nie zniszczył malowania przy washu - szkoda by było, jakbyś zniweczył całą tę robotę przez użycie np. zbyt agresywnego rozpuszczalnika (ja tam nie wiem co się do wash'a na farbach gunze nadaje ... może ktoś coś poleci). Bo z detalami i całą resztą sobie poradzisz.

Michał
Pozdrawiam
Iwan
Iwan

Postprzez Dominik » niedziela, 8 sierpnia 2010, 20:08

Co do Dark Green Gunze to trzeba uważać, ponieważ w ich palecie są dwie wersje Dark Green H330 (w "zbiorze" Wielka Brytania Lotnictwo) i H073 (w "zbiorze" Wielka Brytania Lotnictwo II Wojna Światowa). I chyba ten H330 jest bliższy temu jaki zielony był naprawdę.
"Build what you want, the way you want to and, above all, have fun"* (Al Superczynski)
Honour Thy Tamiya for their kits are idiotproof.

IPMS Świdnica
Dominik

Postprzez Michał U. » niedziela, 8 sierpnia 2010, 20:40

Ja użyłem Gunze H330.
Jeśli zdążę, to model będzie można oglądać na wystawie u sióstr Prezentek w Rzeszowie, tak więc Piotrze niedaleko Ciebie :)
Michał U.

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » niedziela, 8 sierpnia 2010, 21:39

Wydaje mi się, że ich jedyne "autentyki" (Gunze serii C ) są sprzedawane w zestawach po trzy farby. Niestety nie występują one oddzielnie w sprzedaży. Ładnie wygląda ten preshading ale jako efekt modelarski. Tak jak wyżej doradzono też bym to stonował bo efekt jest nienaturalny. Co do reszty to MIODZIO !!!
Mariusz Jarzyna ze Szczec

100-lecie Niepodległości

Postprzez Dominik » poniedziałek, 9 sierpnia 2010, 05:58

Mariusz Jarzyna ze Szczec napisał(a):Wydaje mi się, że ich jedyne "autentyki" (Gunze serii C ) są sprzedawane w zestawach po trzy farby. Niestety nie występują one oddzielnie w sprzedaży.

Właśnie H330/C330 jest odpowiednikiem Dark Green z zestawu. Może nie w 100% ale różnica w odcieniu minimalna. Poza zestawami można też dostać MSG. Najlepiej patrzeć na numerki od 330 wzwyż.
"Build what you want, the way you want to and, above all, have fun"* (Al Superczynski)

IPMS Świdnica
Dominik

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » poniedziałek, 9 sierpnia 2010, 08:27

Napisałeś Dominik o zamienniku Dark Green z tego zestawu ?
http://www.gunze.pl/go/_info/?user_id=CS-652&lang=pl
To niby są te "autentyki".
Mariusz Jarzyna ze Szczec

100-lecie Niepodległości

Postprzez Grzegorz2107 » poniedziałek, 9 sierpnia 2010, 08:36

Mariusz Jarzyna ze Szczec napisał(a):Wydaje mi się, że ich jedyne "autentyki" (Gunze serii C ) są sprzedawane w zestawach po trzy farby. Niestety nie występują one oddzielnie w sprzedaży.

Mam doświadczenie ( skromne, bo skromne...) z tym zestawem i nie podzielam uwagi Piotra, że nie mają wiele wspólnego z właściwymi odcieniami farb. Ja bym polecał bez zastrzeżeń, chociaż to tylko moje subiektywne zdanie, nie mam żadnego "naukowego" argumentu na korzyść gunzowej wersji kolorów :)
Grzegorz2107

Postprzez Dominik » poniedziałek, 9 sierpnia 2010, 08:53

Mariusz Jarzyna ze Szczec napisał(a):Napisałeś Dominik o zamienniku Dark Green z tego zestawu ?
http://www.gunze.pl/go/_info/?user_id=CS-652&lang=pl
To niby są te "autentyki".

Wspomniałeś wcześniej o autentykach z zestawów. i porównując kolory (odcienie) uważam, że C/H 330 jest poza zestawowym odpowiednikiem C361 z zestawów. Porównałem Spitfire'a Mk I i Mk XIV. Pierwszy malowałem Gunze H C330 a drugi zestawowym C361. Wydaj się, że H330 jest trochę ciemniejszy, ale biorę poprawkę na wiatr...zielony na Jedynce nakładałem po pomalowaniu całego modelu dark earth, natomiast w czternastce nakładałem zielony na Powierzchniaka i być może tu leży różnica w odcieniu.

IPMS Świdnica
Dominik

Postprzez Kuba P. » poniedziałek, 9 sierpnia 2010, 08:59

Michał U. napisał(a):Po pomalowaniu kolorów kamuflarzu wpadł mi do głowy pomysł użycia Tamiyi Smoke, kupionej kiedyś - "a nuż się przyda" :) .

Obecnie nie jest mile widziane krytykowanie prac na forum, najwyżej mnie wyrzucą albo zakrzyczą, ale jeśli można coś poradzić - może spróbuj pomalować jeszcze raz kamuflaż na tym co jest. Bardzo rzadką farbą, bardzo cienką warstwą, lekko to przytłumić.
Możesz spróbować osiągnąć fajny efekt malując bardzo cienką kreską zostawiając nieregularny wzór, to będzie wyglądało jak wypłowiała i powycierana farba a i efekt będzie nieco subtelniejszy.
Kuba P.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat