Kolejny Revell VIIC 1/72

Zestawy, relacje z budowy, galerie ukończonych modeli, porady i problematyka modelarstwa szkutniczego.

Re: Kolejny Revell VIIC 1/72

Postprzez siara1939 » wtorek, 2 lutego 2010, 23:07

Niezle- popraw te dwa wystajace "cokolwiek to jest" po obu stronach kadluba, zaraz za GHG.
Nikt nie wie do czego one sluzyla, ale na pewno nie byly w tym miejscu. Byly przesuniete do tylu i wyzej.
Przegladnij fotki tej lodzi, na pewno sie da to zauwazyc.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Reklama

Postprzez mr.jaro » środa, 3 lutego 2010, 12:47

siara1939 napisał(a):...popraw te dwa wystajace "cokolwiek to jest" po obu stronach kadluba...

...i zlikwiduj te krowie zebra na kadlubie cisnieniowym, jak dlugo jeszcze jest to mozliwe w miare niewielkim nakladem pracy.
Jarek M
mr.jaro

Postprzez bobi » środa, 3 lutego 2010, 21:56

Hej. Jaro przeszukałem troche moje niewielkie zbiory i znalazłem coś ciekawego. A mianowicie krowie żebra na kadłubie isnieniowym. owszem nie są tak wyraźne jak w przypadku mojego modelu ale jednak są :P bede je musiał tylko mocniej przetrzeć.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

ostatnia fotka przedstawia U69 z dnia wodowania
bobi

Postprzez mr.jaro » czwartek, 4 lutego 2010, 13:43

Ostroznie z tymi krowimi zebrami. W egzemplarzu muzealnym z Laboe, na pewno nikt nie zawracal sobie glowy wytrzymalosia, czyli takze ewentualnymi deformacjami poszycia kadluba cisnieniowego. Zapewne okrety pelniace czynna sluzbe traktowane byly pod tym wzgledem nieco troskliwiej.

To, co Ty interpretujesz jako wklesniecia, czyli krowie zebra, bardziej przypomina mi proste odcinki (patrzac na nie w przekroju podluznym). Fachowcem w dziedzinie budowy U-Bootow nie jestem, ale akurat takie proste odcinki moga byc wynikiem metody formowania blach poszycia podczas budowy. Ze wzgledu na wysoka wytrzymalosc i sztywnosc, zwijanie blachy poszycia w dwoch kierunkach bylo z pewnoscia bardzo utrudnione, jezeli w ogole mozliwe - pewna analogia do modeli kartonowych... Roznica pomiedzy deformacja poszycia zbiornikow siodlowych a forma blach poszycia kadluba cisnieniowego jest dosyc wyrazna - patrz fotki z Laboe.

Fotka U-69 z dnia wodowania zdaje sie potwierdzac powyzsza teze. Oczywiscie przy zalozeniu , ze niewyrazne, ciemniejsze kreski na kadlubie stanowia cien zalaman poszycia...

Ja jestem zdania, ze poszycie kadluba cisnieniowego sprawnego okretu nie powinno wykazywac wglebien.
Tutaj i tutaj widoczna jest wyrazna roznica pomiedzy relatywnie zmasakrowanym poszyciem zbiornikow siodlowych a wzglednie gladkim poszyciem kadluba cisnieniowego.

Aha, jeszcze jedno. Ja wcale nie chce Tobie pluc do przyslowiowej zupy. Twoj model podoba mi sie, a powyzsze stanowi wylacznie pare refleksji na przyszlosc, gdyz kiedys takze musze zmierzyc sie z tym zestawem.
Jarek M
mr.jaro

Postprzez bobi » czwartek, 4 lutego 2010, 18:55

Hej. Jaro spokojnie ;) Wiem, że nie plujesz do zupy ;o) po prostu jest jak widać na niektórych zdjęciach coś w stylu żeber. I faktycznie zgodzę się, że efekt ten mógł wystąpić przez zawijaną blachę a właściwie można powiedzieć, że to już bardziej płyta ;o) ( w Hitlera wojna... Wyczytałem kiedyś, że blacha poszycia kadłuba sztywnego miała, jeśli dobrze pamiętam od 16 czy 18 mm na początku wojny a w późniejszym okresie 20 do 22 lub 24mmm ( skleroza nie boli, ale było coś o tym tak wiec możemy spokojnie stwierdzić, że występowało coś podobnego do żeberek, ale z powodu zawijania blachy :mrgreen: W związku z tym będę szlifował, ale tak by było widać delikatny zarys tego zjawiska. Niestety nie dziś i nie jutro rozpocząłem prace nad projektem ze stali i na dzień dobry kilka przeuroczych godzin w objęciach szlifierki :mrgreen:
bobi

Postprzez bobi » niedziela, 7 lutego 2010, 20:00

Witam szlify już raczej skończone. Na zdjęciach widać jakby były głębsze niż w rzeczywistości, ale to z reguły normalne bez odpowiedniego oświetlenia. Kilka fotek zrobionych z lampą a inne przy miękkim, ale niedostatecznym świetle różnica jest kolosalna :P
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Teraz zostało tylko naprawić linie na kadłubie, wypolerować całość, wpakować resztę gratów i nałożyć podkład wtedy powinno to lepiej wyglądać.
bobi

Postprzez bobi » sobota, 13 lutego 2010, 00:48

Witam. Prace posunęły się troszkę do przodu, więc dodaje aż 4 foty. :mrgreen:

Obrazek

Na początku chciałem zostawić oryginalne łączenie przednich sterów, ale przy sklejaniu połówek kadłuba prawdopodobnie przesunęła się imitacja dolnej części kadłuba szt. Tak, więc musiałem wziąć drut i odpowiednio go wygiąć teraz pasuje idealnie :P
Obrazek
I gotowe części zewnętrzne mocujące stery
Obrazek

Na koniec humm znalazłem w miarę odpowiednie podstawki, chociaż dużo pracy przy nich zostało
Obrazek
bobi

Postprzez siara1939 » sobota, 13 lutego 2010, 00:58

Jezeli chodzi o finiale ( te cokoliki pod U-Boota) to wydaje mi sie, ze gorna powierzchnia ich jest za mala, aby utrzymac dosc ciezki model. Moze sie przez to uszkodzic. Nie wiem, czy dobrze to przemyslales, ale moze podkladka o wiekszej srednicy by pomogla, lub pasek blaszki stalowej o szerokosci kilu, z nawierconymi dwoma otworkami, coby sruby przez nie przechodzily.
Z pozycji patrzacego na model, nie bylaby ta blaszka widoczna, a zapewnialaby dobre mocowanie modelu.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez bobi » sobota, 13 lutego 2010, 21:39

Dziś dzień był dość owocny ;) wkleiłem chyba już wszystkie elementy foto-trawione w kadłub, do tego przednie stery oraz troszkę tyłu. Muszę jeszcze poprawić wypukłe nity, ale obecnie nie mam odpowiedniej zębatki do tego i czekam na dostawę.
:mrgreen:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Siara w sumie to masz racje będę musiał dołożyć jakieś podkładki;) ale najpierw musze jeszcze z tym trochę powalczyć. :P

Mam jeszcze problem z rufową wyrzutnią znalazłem tylko jakieś dwa rysunki tego, ale zero zdjęć istnieje jakaś dokumentacja foto rufy z widoczną pokrywą??
Obrazek
Obrazek
bobi

Postprzez bobi » czwartek, 18 lutego 2010, 00:27

Witam. Przejdę od razu do fotek
Obrazek
I tu jest małe, ale... Mianowicie na różnych zdjęciach różnie wyglądają te części na jednych wcale nie ma elementów poprzecznych, na innych jest jeden okrąg a na kolejnych 2.
Jako że nie posiadam zdjęcia pokładu u69, na którym było by to widoczne zostawię chyba jeden krąg.
Obrazek
Tu też widziałem kilka opcji i zostanę przy najbardziej prawdopodobnej i najczęściej spotykanej - musze jeszcze tylko zaszpachlować ten mały pół okrągły otwór.
bobi

Postprzez siara1939 » czwartek, 18 lutego 2010, 00:50

Im dalej w las, tym wiecej drzew. :D
Tak to juz jest z tymi U-Bootami, nigy nie wiadomo jak dana czesc wygladala na Twojej lodzi i ja przynajmniej tak mialem, ze wiecej spedzalem czasu na szukaniu informacji, niz na modelowaniu.
Napisz do Dougiego z AMP- on Ci powinien dac odpowiedz w nurtujacych Cie kwestiach.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez bobi » czwartek, 18 lutego 2010, 10:17

Poszukałem jeszcze "trochę" i znalazłem jedno zdjęcie, na którym coś widać, chociaż nie jestem pewien czy zewnętrzny krąg to nie cień z barierki wydaje się, że nie. Mam nadzieje, że starczy części z blaszki Edka :mrgreen:

Obrazek
bobi

Postprzez siara1939 » czwartek, 18 lutego 2010, 23:10

Tak- definitywnie dwa okregi.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez mr.jaro » piątek, 19 lutego 2010, 10:03

bobi napisał(a):...chociaż nie jestem pewien czy zewnętrzny krąg to nie cień z barierki...

Nawet na pewno nie. Cien relingu jest widoczny w innym miejscu i porzebiega rownolegle do poreczy.
Jarek M
mr.jaro

Postprzez bobi » piątek, 12 marca 2010, 21:42

Witam po małej przerwie udało mi sie dziś coś po skubać... ;o)
Wszystko na foto. Obrazek
Przypuszczam że te dwa pasy nitów przy przelewach musze pociągnąć dalej ale szczerze mówiąc nie wiem jak daleko ;D
Obrazek
Obrazek
Obrazek

a tu zacząłem tworzyć włazy na pokładzie. Podstawy wykonane z 1 groszówek ( idealnie pasują) reszta doklejona będzie
z tego co zostało wycięte z pokładu ;D – na razie przyłożone na sucho do zdj.

Obrazek
bobi

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Szkutnicze