Nowe modele polskich samolotów z 39r w 1/72

Nabyłeś nowy model, chcesz pokazać zawartość pudełka lub o nią zapytać, słyszałeś o fajnych nowościach - podziel się tym z innymi.

Re: Nowe modele polskich samolotów z 39r w 1/72

Postprzez GrzeM » sobota, 27 lutego 2010, 19:06

To już lepiej nie konwersję, a cały samolot zrobić w żywicy, z wgłębnymi liniami i detalami. Zarówno Karasia, jak i P.43.
GrzeM

Reklama

Postprzez SOPOL73 » niedziela, 28 lutego 2010, 11:40

Pewnie że lepiej tylko tak jak w naszych rozmowach pisanych raczej to nasze nie doczekanie. Może nowy model Łosia by dokoptować?!! wiem, wiem !!! zaraz się pojawią stwierdzenia że mamy już nie taki zły model Łosia klepany od czasów bitwy pod Grunwaldem HA HA HA :lol: :mrgreen: :-| :( :-/
SOPOL73

Postprzez Aleksander » niedziela, 28 lutego 2010, 13:03

Od czasu relacji Neronka22 na temat PZL P.7 z Broplanu, wielka mnie naszła chęć na zrobienie takiego, ale wtryskowego - jakbym miał coś sugerować, to właśnie "siódemkę" w 1/48 - bardzo "apetyczny" samolot (i mocno po macoszemu traktowany)

Aaaaah - przepraszam, dopiero teraz zauważyłem, że chodzi o "jedynie słuszną" skalę - 1/72 - proszę mój post potraktować z przymrużeniem oka i ostentacyjnie zlekceważyć! :mrgreen:
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Rafal » niedziela, 28 lutego 2010, 17:28

Kamil Feliks Sztarbała napisał(a):Post na forum poświęconym modelom helikopterów

http://www.italeri.com/DettaglioNews.aspx?NEWS=00029

Chcieli dobrze i wyszło dobrze. O ile oczywiście wysłali propozycje pod wskazany adres. Helikopterowość forum jak widać nie miała znaczenia.

Rafał
Google nie zwalnia z samodzielnego myślenia.
Rafal

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » niedziela, 28 lutego 2010, 17:33

Rafal napisał(a): O ile oczywiście wysłali propozycje pod wskazany adres.

W tym sedno
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez GrzeM » niedziela, 28 lutego 2010, 18:09

Ja wysłałem. A w żywiczne PZLe wierzę, jak nie prędzej, to później. Już nie takie dziwadła Choroszy z Ardpolem wypuszczali - w resztą wklejałem w tym wątku.
Powtórzę jeszcze raz: żywiczny Karaś, P.11 czy Łoś w 1/72 (no, może Łoś mniej, ze względu na rozmiary) sprzeda się lepiej, niż Lublin R.X czy PZL Ł.2, RWD 21*, które to modele SĄ NA RYNKU.
Jak znam Tomasza Choroszego, to po prostu robi je z patriotyzmu, a zarabia na innych.

*) Ten nie Choroszy, tylko Ardpol.
GrzeM

Postprzez radoslaw6363 » niedziela, 28 lutego 2010, 19:04

Troszkę poszperałem w necie i dowiedziałem się co następuje :
Najbardziej trwałe formy do produkcji modeli wykonuje się z pewnego rodzaju węglików pracują znacznie dłużej od stalowych są dokładne ale kruche i przy tym niezwykle kosztowne a produkują na nich Japończycy !
Klasyczne formy stalowe wymagają drogiej obróbki maszynami CNC są stosunkowo trwale ale i drogie .
Od pewnego czasu dostępna jest tańsza technologia ,Odlew modelu robi się tak jak z żywicy następnie napyla się na niego specjalną substancje przewodzącą prąd i dalej wykorzystuje się galwanizację w ten sposób powstaje forma doskonałej jakości wiernie oddająca kształt i fakturę modelu bez kosztownej obróbki CNC a więc znacznie tańsza !
W prasie komputerowej wdziałem zdjęcie i opis pewnego powstałego w USA urządzenia jest wielkości niedużej domowej lodówki wystarczy wprowadzić program i z jakiegoś proszku wiernie odtwarza nawet złożone kształty ,być może w przyszłości drogie formy nie będą już potrzebne wystarczy wrzucić monetę za chwilę otrzymamy jeden wybrany z tysięcy produkt w żądanej skali ,albo sami go stworzymy pisząc program !Fantazja ? No cóż jak ktoś 30lat temu powiedziałby że wszyscy będą mogli mieć w domach komputery ,drukarki i globalny internet to też by powiedziano że fantazjuje! :lol:
TO tyle miejmy nadzieję że w związku z tym interesujące nas modele w taki czy inny sposób będą wkrótce dostępne !
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Postprzez GrzeM » niedziela, 28 lutego 2010, 19:48

No nie do końca. Faktycznie, większość "mainstreamowych" modeli jest obecnie projektowana cyfrowo, w 3D, i to cyfrowo sterowane maszyny produkują formy na podstawie modelu 3D. Niestety, modele 3D nie biorą się znikąd, tylko trzeba je, bardzo żmudnie, opracować. Opracować - to znaczy nie tylko przygotować tak, by wyglądały jak rzeczywisty samolot/pojazd w odpowiedniej skali, ale także, by powstałe z nich modele były "budowalne", a ponad wszystko, by odpowiadały technologii produkcji wtryskowej, która wcale nie jest taka prosta (patrz np. jamki skurczowe, z którymi Mirage do dziś chyba nie jest sobie w stanie poradzić, czy "działające" kołeczki ustalające położenie części modelu).
GrzeM

Postprzez Andrzej_R. » poniedziałek, 1 marca 2010, 08:01

Botan napisał(a):Mnie brakuje jakiejś żywicznej konwersji do Karasia Hellera. Zrobiłbym sobie bułgarskiego PZL.43.

Robi się kompletny model (Warrior Model).
Miałem w rękach elementy, jednak kiedy będzie w sprzedaży - nie wiem.
Andrzej_R.
Warsztat (1/72): 2xJak 11 (30%), Avia S-199 (15%), Jeep (80%)albo jakiś inny staroć ;)
Ostatni skończony (1/72): Spitfire Mk.IXc, P-40M
Andrzej_R.

Postprzez radoslaw6363 » poniedziałek, 1 marca 2010, 21:49

A ja zrobiłbym sobie Polskiego ! P -43 z 41esk.rozpoznawczej.! :mrgreen:
A tak na marginesie chyba zainwestuje w żywice wybór jest !
Niczego w tej technologii jeszcze nie zrobiłem ale nie święci garnki lepią ! :shock:
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Postprzez JAREK M » wtorek, 2 marca 2010, 00:59

Witam
No tak wystarczy zrobic model 3d potem program i maszyna CNC zrobi nasze formy.
Jakieś 10 lat pracuje na maszynach CNC i zrobienie takiej formy nie jest takie proste łatwe i przyjemne.
JAREK M

Postprzez Grzegorz2107 » wtorek, 2 marca 2010, 03:02

JAREK M napisał(a):Witam
No tak wystarczy zrobic model 3d potem program i maszyna CNC zrobi nasze formy.
Jakieś 10 lat pracuje na maszynach CNC i zrobienie takiej formy nie jest takie proste łatwe i przyjemne.

Jak oceniasz: Ile godzin zajmuje sprawnemu projektantowi w CAD 3D zaprojektowanie modelu złożonego z ok. 50 części?

Jest jeszcze metoda skanowania 3D i można, tak jak robią to Chińczycy ( Hobby Boss ) kopiować klasycznie zbudowane modele wprowadzając tylko poprawki, dzieląc go potem na części możliwe do odtworzenia we wtrysku. Można też , czysto teoretycznie skanować rzeczywiste samoloty i na tej podstawie projektować bryłę modelu. Nikt chyba tego do tej pory nie robił, wiem, że chińskie projekty kopiowania supersamochodów tę możliwość wykorzystują.
Grzegorz2107

Postprzez dzejo » wtorek, 2 marca 2010, 10:13

Grzegorz2107 napisał(a):Jak oceniasz: Ile godzin zajmuje sprawnemu projektantowi w CAD 3D zaprojektowanie modelu złożonego z ok. 50 części?

To bardziej skomplikowane pytanie niż się początkowo wydaje ;o) bo tu dużo zależy od tego jakie ma być te 50 części, czy jakość HB czy Tamiya lub coś "ala" Frog ;o) , jaki stopień skomplikowania i szczegółowości tych części. Generalnie dla osób nie mających pojęcia w temacie "mission imposible" (misja niewykonalna),a dla znających się na rzeczy bułka z masłem ale czasochłonna. Pamiętajmy, że poza samym zaprojektowaniem części pozostaje jeszcze zaprojektowanie formy, rozmieszczenie ramek wlewowych, wypychaczy, gabarytów formy itp, itp...
Kusi mnie czasem aby spróbować sił z PZL-11c w 1/72, ot sam projekt, bez formy, ale kalkuluje ze zeszłoby mi co najmniej 200-300h (choć może mniej), a tyle czasu to nie mam, a tę resztę co mam wole poświecić na modelowanie...może na emeryturze :mrgreen:
pozdrawiam
Andrzej
dzejo

Postprzez Grzegorz2107 » wtorek, 2 marca 2010, 11:00

dzejo napisał(a):Kusi mnie czasem aby spróbować sił z PZL-11c w 1/72, ot sam projekt, bez formy, ale kalkuluje ze zeszłoby mi co najmniej 200-300h (choć może mniej), a tyle czasu to nie mam, a tę resztę co mam wole poświecić na modelowanie...może na emeryturze :mrgreen:

No dobrze, załóżmy. że potrzebujesz 500 godzin na 50 części i zaprojektowanie formy, byc może z pomocą osoby w tym się specjalizującej. Razem z koniecznymi poprawkami, dopieszczaniem , wprowadzaniem zmian, które wychodzą w "praniu". Czyli ok. 3 miesięcy pracy na całym etacie.
Jak już mamy tą wiedzę, to pytanie: Za ile sądzisz mógłbyś sprzedac swoją pracę dużej firmie, która mogłaby użyc tego projektu do wykonania swojej formy przeznaczonej do wiekoseryjnej produkcji?

Piszę w ten sposób, bo istnieją firmy, jedna z mi znanych w Brazylii, które projektują modele i proponują następnie ich kupno gigantom zabawkarskim. Tak powstał nowy Lancaster i kilka innych modeli z Revella. Musi się to opłacac obu stronom.
Jeśli masz umiejętności projektowania, to czemu nie zaryzykowac i przedstawic Revellovi gotowy do produkcji projekt za satysfakcjonującą obie strony cenę? Jestem pewnien, że wsparcie merytoryczne miałbys tutaj na forum gratisowo... ;o)
Grzegorz2107

Postprzez dzejo » wtorek, 2 marca 2010, 12:55

Grzegorz2107 napisał(a):Jeśli masz umiejętności projektowania, to czemu nie zaryzykowac i przedstawic Revellovi gotowy do produkcji projekt za satysfakcjonującą obie strony cenę? Jestem pewnien, że wsparcie merytoryczne miałbys tutaj na forum gratisowo... ;o)

Czemu nie zaryzykować ;o).
dzejo napisał(a):kalkuluje ze zeszłoby mi co najmniej 200-300h (choć może mniej), a tyle czasu to nie mam, a tę resztę co mam wole poświecić na modelowanie...

Chyba dlatego, co już napisałem :mrgreen:.

Osób w Polsce mających umiejętności i chęci znalazłoby się trochę, niestety powstaje tu jeden dość znaczący problem, gdy chcesz to robić zarobkowo (abstrahując od tego, czy będziesz miał zbyt na swój projekt czy nie). Musisz mieć licencję na program, który nie kosztuje tak jak Windows 100-200$. Ten, który znam najlepiej zaczyna się od wersji podstawowej od około 9000€. Pytanie kolejne, czy to właściwy program znam i czy pliki w tym formacie będą OK dla producenta (oczywiście zawsze można je zapisywać w uniwersalnym dla 3D IGES lub STEP).
Sorry, że mnożę tak pytania i te teoretyczne rozważania, ale jak to w życiu bywa, im głębiej w las tym ciemniej ;o) - diabeł tkwi w szczegółach a tu trochę ich jest...niestety
Grzegorz2107 napisał(a): Jestem pewnien, że wsparcie merytoryczne miałbys tutaj na forum gratisowo... ;o)

To akurat pewne jak w banku...czuję, że byłby jego aż nadmiar :mrgreen:.
pozdrawiam
Andrzej
dzejo

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - in-boxy, nowości, opinie