Potrzebuję pomocy w sprawie weryfikacji malowania maszyny Josefa "Juppa" Keila, "zielona 3". Przeglądałem troszkę internet i na prawdę można zgłupieć.
Instrukcja Dragona sugeruje kamuflaż trójbarwny (chodzi mi o górne powierzchnie samolotu) tylko bez podania barw RLM, ale sądząc po zdjęciu ukończonego modelu są to kolory RLM 76 spód-to raczej oczywiste i tutaj nie ma wątpliwości, góra kadłuba to RLM 81 i RLM 83, góra skrzydeł zdaje się być RLM 83 .....no własnie, możliwe, że RLM 75?
A tutaj zdjęcie z pudła :

A tutaj podobne malowanie:

Ten wzór malowania jakoś najbardziej mnie chyba przekonuje
Taki wzór malowania znalazłem na Wings Pallete

Wg monografii lotniczej 21 samoloty tej jednostki malowane były mixem RLM 81/83
Ta sama publikacja sugeruje (za wytycznymi RLM) iż samoloty miały być malowane następująco (góra) kadłub mix RLM 75 i 82 a skrzydła RLM 81/83
Przeglądając różne galerie zakończonym modeli 152 też nie wyjaśniło sytuacji, gdyż wzory malowania tej konkretnej maszyny są różne różniste, z reguły w malowaniu dwubarwnym (góra skrzydeł i kadłuba) w następujących mixach, RLM 81 z 82, RLM, 81 z 83, 75 z 82 lub 83... zgłupieć można
Jak wiadomo, wytyczne RLM w końcowym okresie wojny miały niewiele wspólnego z rzeczywistością.
Jakieś sugestie ze strony kolegów?
POzdrawiam