Malowanie Focke Wulf Ta 152 H-1

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Malowanie Focke Wulf Ta 152 H-1

Postprzez James » środa, 17 marca 2010, 10:17

Witam serdecznie

Potrzebuję pomocy w sprawie weryfikacji malowania maszyny Josefa "Juppa" Keila, "zielona 3". Przeglądałem troszkę internet i na prawdę można zgłupieć.

Instrukcja Dragona sugeruje kamuflaż trójbarwny (chodzi mi o górne powierzchnie samolotu) tylko bez podania barw RLM, ale sądząc po zdjęciu ukończonego modelu są to kolory RLM 76 spód-to raczej oczywiste i tutaj nie ma wątpliwości, góra kadłuba to RLM 81 i RLM 83, góra skrzydeł zdaje się być RLM 83 .....no własnie, możliwe, że RLM 75?
A tutaj zdjęcie z pudła :
Obrazek
A tutaj podobne malowanie:
Obrazek
Ten wzór malowania jakoś najbardziej mnie chyba przekonuje

Taki wzór malowania znalazłem na Wings Pallete
Obrazek
Wg monografii lotniczej 21 samoloty tej jednostki malowane były mixem RLM 81/83

Ta sama publikacja sugeruje (za wytycznymi RLM) iż samoloty miały być malowane następująco (góra) kadłub mix RLM 75 i 82 a skrzydła RLM 81/83

Przeglądając różne galerie zakończonym modeli 152 też nie wyjaśniło sytuacji, gdyż wzory malowania tej konkretnej maszyny są różne różniste, z reguły w malowaniu dwubarwnym (góra skrzydeł i kadłuba) w następujących mixach, RLM 81 z 82, RLM, 81 z 83, 75 z 82 lub 83... zgłupieć można

Jak wiadomo, wytyczne RLM w końcowym okresie wojny miały niewiele wspólnego z rzeczywistością.

Jakieś sugestie ze strony kolegów?
POzdrawiam
James

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Malowanie Focke Wulf Ta 152 H-1

Postprzez dzejo » środa, 17 marca 2010, 10:27

Cześć

Podpinam się pod pytanie (tez mam ten model w planach), i coś czuje ze Kuba nam pomoże :D
Dodatkowo zapytuje jeszcze o:
- kolor wnęk podwozia i klap podwozia - stalowy ??
- kolor piast kół - stalowy, czarny??
- kolor goleni podwozia - stalowy, RLM02 czy 66 a może czarne??
- kolor wewnętrznych części pokryw silnika - stalowy ??
- wnętrze kokpitu - RLM66??
I czy te części mogły być różnie pomalowane w różnych samolotach wersji H-1?
pozdrawiam
Andrzej
dzejo

Postprzez Kuba P. » środa, 17 marca 2010, 10:58

Niedługo wychodzi fajna książka na temat Ta 152 i pewnie wiele się wyjaśni.
Z tą "3" jest tak, że o ile mnie już pamięć nie zawodzi na przynajmniej jednym znanym mi zdjęciu gdzieś w tle majaczy samolot z tym numerem. Mowa o znanej fotce z szeregiem Tanków. Na dobrej reprodukcji widać więcej. Na szybko w necie trafiłem to:

Obrazek

Chodzi o ten samolot trzeci w szeregu, w głębi kadru.

Co do malowania, jakbym miał teraz malować swój model to pomalowałbym go podobnie, jak Fw 190 D montowane przez Focke-Wulfa w 1945, czyli jasnoniebieski spód kadłuba i skrzydła malowane "na pół" RLM 76/goły metal a góra to dwie zielenie RLM 82 i 83, może jakieś podmalówki RLM 81.
Podobnie jak Dory.
Co do koloru oznaczeń, przypisania do danej eskady i osoby J. Keila to wolę się nie wypowiadać, bo się na tym za bardzo nie znam.
W książce J. Crandalla jest rozpiska dot. koloru oznaczeń i belek na pasach obrony Rzeszy, ale nie mam tego przy sobie.

- kolor wnęk podwozia i klap podwozia - stalowy ??
- kolor piast kół - stalowy, czarny??
- kolor goleni podwozia - stalowy, RLM02 czy 66 a może czarne??
- kolor wewnętrznych części pokryw silnika - stalowy ??
- wnętrze kokpitu - RLM66??

[1] Wnęki podwozia i pokrywy, a także wnęki klap - kolor gołego aluminium;
[2] Golenie podwozia - RLM 02 będzie OK,
[3] Pokrywy silnika - gołe aluminium i ew. podmalówki farbą konserwującą RLM 02;
[4] Kokpit RLM 66
[5] Felgi kół raczej czarne.

Raczej na ile można zobaczyć na zdjęciach i zidentyfikować to główne zasady są takie jak napisałem ale spotkać można dużo odstępstw od tych reguł.

Powodzenia z Waszymi Tankami, Aires wypuścił ostatnio kokpit do tego modelu. O tyle fajny, że zawiera ładny fotel (to w zestawie jest brzydkie). Ja ze swoim Ta 152 E-1 zahamowałem i czekam na książkę :)
Kuba P.

Postprzez James » środa, 17 marca 2010, 11:59

To ja jeszcze zapytam, klapy lądowania od wewnątrz na jaki kolor? Aluminium?
James

Postprzez Kuba P. » środa, 17 marca 2010, 12:15

Tak, aluminium będzie poprawne.
Kuba P.

Postprzez James » środa, 17 marca 2010, 12:34

Możesz jeszcze podać jakieś dodatkowe informacje odnoście tej publikacji? Kto wydaje kiedy, etc
James

Postprzez Kuba P. » środa, 17 marca 2010, 12:35

Kuba P.

Postprzez Vilgefortz » środa, 31 sierpnia 2011, 21:05

Pozwólcie Panowie, że podepnę sie pod ten ponad roczny wątek ale chcę zapytać w temacie także lepiej żeby wiedza była w jednym miejscu.
Chodzi o malowanie spodu zielonej 9 Willego Reschke.
Japo w Focke Wulf 190D & Ta152 mowi o jednolitym spodzie w kolorze RLM76
Kagero w JG301 Wilde Sau też (chociaż inne samoloty mają kamuflaż dzielony także schemat jest znany)
Kuba w poprzednich postach mowi o dwukolorowym RLM76 / metal jako ogólne dla wszystkich Ta152
kalki Eagle's - tu mamy już 3 kolorowe malowanie RLM76/metal/RLM76 (albo RLM75)

Które malowanie wg Was było najbardziej prawdopodobne?

ps - a kołpak? Bo rożne są interpretacje - czarny albo zielony..

Dzieki
Vilgefortz

Postprzez Kuba P. » środa, 31 sierpnia 2011, 21:38

Vilgefortz napisał(a):Kuba w poprzednich postach mowi o dwukolorowym RLM76 / metal jako ogólne dla wszystkich Ta152

Przepraszam, tego nie powiedziałem, że dla wszystkich. ;o)
Zdjęć Ta 152 H jest jak na lekarstwo, ale na ile cokolwiek widać, to raczej wydaje się, że jest to malowanie "na pół" chociaż nie powiem, że dla wszystkich. Bo czasem są wątpliwości.
Są fotki gdzie ewidentnie widać malowanie na pół, są takie, gdzie wydaje się, że malowane jest całe skrzydło.

Malowanie spodu skrzydeł "zielonej 9" na podstawie znanych zdjęć można przedstawić tak:

[1] Krawędź natarcia do linii dźwigara RLM 76 + falka, schodząca nisko z kolorów górnego kamuflażu
[2] Reszta poszycia płata od spodu w kolorze duralu
[3] Klapy i lotki RLM 76

Vilgefortz napisał(a):kalki Eagle's - tu mamy już 3 kolorowe malowanie RLM76/metal/RLM76 (albo RLM75)

W moim egzemplarzu kalkomanii (EC134) jasno opisane jest tak, jak wyżej, RLM 76 + goły metal i klapy/lotki 76.
Kuba P.

Postprzez piotr dmitruk » środa, 31 sierpnia 2011, 22:03

W muzealnym składzie skrzydło ma kolor niebieski, ale wiadomo, że Amerykanie przemalowali ten egzemplarz w całości.
Obrazek
W swoim modelu zrobiłem cały spód RLM 76, bo takie obowiązywały wówczas wytyczne i nawet nie przyglądałem się uważnie, czy mogło być inaczej. Teraz wiem czego szukać i prawdopodobnie zrobiłbym inaczej.
Moja sugestia: tylna część skrzydła w kolorze naturalnego metalu ( na zdjęciach wyraźnie odróżnia się odcień lotek i pokryw podwozia- najprawdopodobniej RLM 76). Przednia krawędź pomalowana również jasnym kolorem - chyba RLM 76, nie mam jednak pewności co do głębokości zachodzenia tego koloru. Wyraźnie widoczna jest przednia część, ponieważ wyraźnie widoczna jest linia szpachli na pierwszej linii podziałowej, aczkolwiek nie mam pewności, czy ta farba nie zachodzi jednak do ok. połowy płata- na pierwszym zdjęciu widać inny odcień w tej części, na drugim jednak metaliczny odblask wokół linii szpachlowania. Co ciekawe szpachla istnieje również na pokrywach podwozia i wokół pokryw na dolnej powierzchni skrzydła, raczej w kolorze RLM 76, więc albo szpachla prześwieca przez cienką warstwę farby, albo skrzydło i pokrywa były szpachlowane po warstwie farby :?:
No i rozprysk falek ciemnego kamuflażu zachodzi dość głęboko na dolną powierzchnię, prawie do pierwszej linii podziału.
Na czwartym zdjęciu przedstawiłem swoje sugestie.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Kołpak śmigła raczej czarny, odcień taki jak wokół rur wydechowych, i spiralki malowano na czarnym. Na kolorowych fotkach też raczej wygląda na czarny.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Vilgefortz » środa, 31 sierpnia 2011, 22:29

Dzieki Kuba, Dzieki Piotr.
Faktycznie Wasze opinie skłaniają do pomalowania spodu w schemacie trzyczęściowym. Rożnica jest tylko w kolorze lotek - ale ze zdjęć, które podlinkował Piotr wygląda, ze były (chyba) inne niż reszta tyłu skrzydła czyli w kolorze RLM76...
Aha - kadłub od spodu w RLM76?

Wychodzi ze to cos takiego bedzie Obrazek
Ostatnio edytowano środa, 31 sierpnia 2011, 22:35 przez Vilgefortz, łącznie edytowano 1 raz
Vilgefortz

Postprzez Kuba P. » środa, 31 sierpnia 2011, 22:30

piotr dmitruk napisał(a):W muzealnym składzie skrzydło ma kolor niebieski, ale wiadomo, że Amerykanie przemalowali ten egzemplarz w całości.

Zgoda. Na dobrych reprodukcjach oryginalnych, kolorowych zdjęć 150010 z Wright Field (Hitchcock 2010) ja zaryzykuję stwierdzenie, że widać to malowanie na pół, nawet jak już są ślady amerykańskich podmalówek

piotr dmitruk napisał(a):wyraźnie widoczna jest linia szpachli na pierwszej linii podziałowej, aczkolwiek nie mam pewności, czy ta farba nie zachodzi jednak do ok. połowy płata- na pierwszym zdjęciu widać inny odcień w tej części, na drugim jednak metaliczny odblask wokół linii szpachlowania.

Na moje oko to jest nie przebijająca szpachla a ślady po amerykańskiej sealing tape, takie same ślady widać na innych niemieckich samolotach wożonych do USA (np. Do 335, Fw 190 D-9, He 219) jak i amerykańskich wożonych gdzie indziej (patrz wątek dot. P-38 z takimi śladami tu na forum)

piotr dmitruk napisał(a):ie mam jednak pewności co do głębokości zachodzenia tego koloru.

Na zdjęciach, na których widać wyraźnie malowanie na pół jak byk widać malowanie do linii dźwigara i ja się dziwię, że Panowie nadal zastanawiają się co do tego faktu w zarówno Fw 190 jak i Ta 152 prod. Focke-Wulfa.

piotr dmitruk napisał(a):szpachla istnieje również na pokrywach podwozia i wokół pokryw na dolnej powierzchni skrzydła, raczej w kolorze RLM 76, więc albo szpachla prześwieca przez cienką warstwę farby, albo skrzydło i pokrywa były szpachlowane po warstwie farby

Tak jak pisaliśmy w moim wątku dot. brązowej 4, niemiecka szpachla miała taki kolor, jaki się im zrobił. Szpachlowanie gniazd śrub mocujących pokrywy do goleni OK, potwierdzone ale reszta to moim zdaniem znów ta amerykańska taśma i ślady po jej zerwaniu.

piotr dmitruk napisał(a):rozprysk falek ciemnego kamuflażu zachodzi dość głęboko na dolną powierzchnię, prawie do pierwszej linii podziału.

Zgadza się. W Tankach ta fala jest bardzo "zębata". Dobrze pokazane to jest w artykule w Luftwaffe im Focus dot. "białej 7" 150007 i widoczne jest na innych maszynach.
Kuba P.

Postprzez piotr dmitruk » środa, 31 sierpnia 2011, 22:44

Kuba P. napisał(a):
Na moje oko to jest nie przebijająca szpachla a ślady po amerykańskiej sealing tape, takie same ślady widać na innych niemieckich samolotach wożonych do USA (np. Do 335, Fw 190 D-9, He 219) jak i amerykańskich wożonych gdzie indziej (patrz wątek dot. P-38 z takimi śladami tu na forum)

Słusznie, zapomniałem o tym.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Kuba P. » środa, 31 sierpnia 2011, 22:47

Vilgefortz napisał(a):Wychodzi ze to cos takiego bedzie Obrazek

Tylko tu uważaj, bo ktoś to zrobił na planie skrzydeł H-0, zielona 9 to H-1 i dolne poszycie skrzydeł miało nieco inny podział blach i umieszczenia wzierników.
Kuba P.

Postprzez Vilgefortz » środa, 31 sierpnia 2011, 22:56

Dokładnie -nie bylo tego prostokątnego za to było więcej o 4 tych okrągłych. Kuba - a końcówka skrzydła jest ok -tzn metal się kończy tak jak na powyższych teksturach czyli sama końcówka jest tez pomalowana?
Vilgefortz

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste