List otwarty do władz forum "Modelarstwo z pasją"

Coś nie działa tak jak trzeba ? Czegoś brakuje ? Planowane przerwy w działaniu forum.

Re: List otwarty do władz forum "Modelarstwo z pasją"

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » niedziela, 21 marca 2010, 01:47

Grzegorz2107 napisał(a):Maciej uzasadnił dlaczego w taki sposób buduje swoją galerię, nie ma powodu, żeby go podejrzewać, że w ten sposób ukrywa tak ważną dla wielu potrzebę łechtania swojej próżności. Nie oceniaj go w taki sposób, bo grama dbałości o jakąś urojoną statystykę odwiedzin, ani przejmowania regułami rynku w chwili przedstawiania modeli, z jego strony ja zupełnie nie widzę. Może to jest błąd zależący od obserwatora? Oprócz kasy i własnego ego można jednak znaleźć u ludzi inne motywatory...
Po prostu to rzeczywiście jest wygodne i ja jako użytkownik tego forum, nie mam nic przeciwko takiemu rozwiązaniu.

Wydaje mi się, czy mnie śledzisz?

Mac Eyka napisał(a):Obawiam się, że jest wręcz przeciwnie, każda osoba oglądająca twój model jest potencjalnym klientem i to powoduje, że masz inne spojrzenie w tym temacie.

Tak, na mojej stronie owszem. Moja strona jest zrobina dla moich klientów, byłych, obecnych i przyszłych. Ale czy chcesz powedzieć, że promuje się nachalnie na forum, linkując galerie, warsztaty i inne takie? Skąd wogóle znasz adres mojego bloga?
Kamil Feliks Sztarbała

Reklama

Postprzez tankmania » niedziela, 21 marca 2010, 01:52

Mac Eyka napisał(a):A przy okazji Tankmanie. Troszkę nie rozumiem twoich wypowiedzi. W pierwszej piszesz, cytuję:
"Nikt Ci nie broni napisać sześciu postów pod rząd i wrzucić 24 zdjęć.", a dosłownie kilkanaście minut później tego typu działania krytykujesz w kolejnej swojej wypowiedzi.

Ktoś z nas ma kłopoty z percepcją! Strzelam, że to TY!
tankmania

Postprzez Grzegorz2107 » niedziela, 21 marca 2010, 01:58

Mac Eyka napisał(a):
A tak przy okazji, nie wiedziałem, że spowoduje taką nocną burzę na forum. Rozpocząłem ten wątek nieco pod wpływem emocji i powoli zaczynam tego żałować w obawie przed kolejną niepotrzebną wojną.
c.

Ten OT powinno się zatytułować: "Bawię się, czy zarabiam budując modele"?
Obecność takich osób, które myślą o aktywności na forum, jako elemencie PR firmy składającej modele na zamówienie musi prowadzić do pewnych nieporozumień z osobami, które nigdy o swojej zabawie nie myślały w kategoriach rynkowych. Dwa światy.
Grzegorz2107

Postprzez caughtinthemiddle » niedziela, 21 marca 2010, 02:03

Grzesiek, jaki PR?
Myślisz, że jakiś klient Kamila zagląda na polskie forum?
Do wątków na forum Miga czy PA i owszem, ale tutaj?
Gdyby się tym przejmował, czy zdecydowałby się na zaprzestanie umieszczania relacji tutaj?
Ostatnio edytowano niedziela, 21 marca 2010, 02:05 przez caughtinthemiddle, łącznie edytowano 1 raz
Tiiiiiime is on my side ;)
caughtinthemiddle

Postprzez tankmania » niedziela, 21 marca 2010, 02:04

Grzegorz2107 napisał(a):Ten OT powinno się zatytułować: "Bawię się, czy zarabiam budując modele"?

Od dwóch miesięcy czytam i mówię do siebie "misiu, tu gdzieś musi być haczyk".
tankmania

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » niedziela, 21 marca 2010, 02:06

Grzegorz2107 napisał(a):Obecność takich osób, które myślą o aktywności na forum, jako elemencie PR firmy składającej modele na zamówienie musi prowadzić do pewnych nieporozumień z osobami, które nigdy o swojej zabawie nie myślały w kategoriach rynkowych. Dwa światy.

Mylisz się. Gdybym robił to dla pieniędzy, a nie dla przyjemności, to już dawno w wolnym czasie składał bym długopisy, albo aktualizował bazy danych dla firm ubezpieczeniowych. Poza tym możesz mi zarzucać, ze robie komercyjnie, ale wytknij mi, że sie z tym afiszuję, proszę.. Zresztą, jaki by miało to sens. Jak słusznie wyżej wspomniano, to forum to nie mój rynek. W polsce nadal model sklejony ma mniejszą wartośc niż model w pudełku. Generalnie rzecz ujmując.
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez draz » niedziela, 21 marca 2010, 09:03

Panowie, spokojnie, pierwszy dzień wiosny dzisiaj. Co prawda bardziej podły, niż wczoraj, ale jednak.

Kamil jest na forum, ale nie widać, żeby przejawiał jakiekolwiek znamiona działalności komercyjnej. Wrzuca pełne galerie i prowadzi warsztaty. Więc Kamil nie występuje tutaj jako firma budująca modele, a jako modelarz.

Problem z ładowaniem sporej ilości zdjęć, które się już widziało można rozwiązać za pomocą przycisku "zatrzymaj". Wtedy okienka nie przeskakują i nie ma problemu z czytaniem postów.

Jeśli chodzi o ograniczenie ilości zdjęć w poście - jeśli ograniczymy ilość zdjęć do 4, a ilość postów na stronę do 15, to daje nam 60 zdjęć na stronę. Bez ograniczenia można wrzucić te 60 zdjęć w jeden post i zrobić 5 postów z tyloma zdjęciami i pojedynczą odpowiedzią pomiędzy. I tutaj pojawia się problem. Takie ograniczenie podyktowane jest czytelnością strony i szybkością jej ładowania.

Jak słusznie Mac Eyka zauważyłeś, występuje tam ograniczenie do 4 zdjęć na post, ale nie do 1. Myślę, że gdybyś wrzucił 4 foty, to nie byłoby problemu.

Osobiście lubię widzieć nad czym debatuję, ale nie nawiedzę biegać po innych okienkach. Te 3-4 zdjęcia są już w stanie dać ogląd tematu do dyskusji.

I jest to trochę milsze, jak ktoś wpada z flachą na imprezę, niż jak ktoś, kto wpada z kielonem i mówi, że flacha jest u niego.
Bartosz Obara
Obrazek
draz

Ojciec chrzestny

Postprzez spiton » niedziela, 21 marca 2010, 09:19

No to mamy jasność, że w regulaminie powinien się znaleźć odpowiedni zapis z liczbą 3 lub 4.
Argumentacja jest dobra. Przy okazji rozwiązywałoby to problem , we wszystkich przypadkach tego typu.
I nikt by się nie musiał zastanawiać kiedy takie linkowanie jest w porządku, a kiedy nie.
Ja bym optował za liczbą 4.
3 zdjęcia to jak przyniesienie ćwiartki na imprezę ,-)).
spiton

Postprzez Leszek Szopieray » niedziela, 21 marca 2010, 09:53

A ja proponuje zmienić nazwę forum na ''Problemy z Pasją'' :lol: . Chyba będzie bardziej oddawać to co sie tu dzieje.
Pozdr
Leszek Szopieray

Postprzez Pan_Cerny » niedziela, 21 marca 2010, 10:01

Patyk napisał(a):A ja proponuje zmienić nazwę forum na ''Problemy z Pasją'' :lol: .

:)
Dobre, ale firmowa nazwa tez jest bardzo znacząca.
Wszak słowo pasja pochodzi z łaciny (passio - cierpienie, męka). Dla Macka jest pasją umieszczanie tu postów, dla moderatorów użytkownicy, a dla mnie pasyjnym wątkiem jest konkurs TopGear2010, czyli "Jeszcze nigdy tam niewielu nie zrobiło tak mało dla tak wielu za tak dużo".
Tymcza!
Marek
Mam zmienne IP i się tego nie wstydzę.
Pan_Cerny

Postprzez draz » niedziela, 21 marca 2010, 10:27

Oj, czepiasz się tego TopGear Master. Jakbyś nie wiedział, jaka to formuła konkursu. Poza tym nie doczytałeś, ale w konkursie udział bierze 8 uczestników, a termin rozpoczęcia relacji to połowa kwietnia, więc chyba za wcześnie się wypowiadać, jak niewielu zrobiło tak mało....
Bartosz Obara
Obrazek
draz

Ojciec chrzestny

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » niedziela, 21 marca 2010, 10:47

spiton napisał(a):No to mamy jasność, że w regulaminie powinien się znaleźć odpowiedni zapis z liczbą 3 lub 4.

Taaak, i odrazu dopisac by należało, że zdjecia mają mieć takie a takie parametry techniczne.
Coś się tak uparł na ten regulamin. Jak ci nie napiszą na papierku to sam nie wymyślisz? Jak idziesz na zakupy to oprócz karteczki z listą niezbędnych produktów, masz też drugą, którą czytasz całą drogę 'nie pluj na chodnik', 'nie przechodź na czerwonym świetle' itd. ?
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez Timi » niedziela, 21 marca 2010, 11:32

Ja was nie rozumiem z tą ilością zdjęć, ja jak widzę że jedno zdjęcie w poście i odnośnik do strony, to po prostu nie wchodzę, mam tak samo głęboko wykonawce modelu jak on mnie...
Mam wrażenie że ostatnio niewielkie problemiki urastają do rangi wielkich dylematów.
Mac wycziluj trochę bo robisz wielkie halo i wątpię żebyś coś ugrał swoim zachowaniem.
pozdrawiam
Tomasz Modłasiak
(a) Bułki (i tak) nie pikają!!

http://timimodelfactory.blogspot.com/
Timi

Postprzez Arkady72 » niedziela, 21 marca 2010, 11:35

Patyk napisał(a):A ja proponuje zmienić nazwę forum na ''Problemy z Pasją'' :lol: . Chyba będzie bardziej oddawać to co sie tu dzieje.
Pozdr

Wojny "polsko - ruskiej" kolejna odsłona...
Tworzona dziś przyszłość będzie naszą teraźniejszością!
Arkady72

WM2

Postprzez spiton » niedziela, 21 marca 2010, 11:41

Kamil Feliks Sztarbała napisał(a):
spiton napisał(a):No to mamy jasność, że w regulaminie powinien się znaleźć odpowiedni zapis z liczbą 3 lub 4.

Coś się tak uparł na ten regulamin.

Uważam, że skoro jest regulamin, a ktoś go nie łamie, to nie wolno go karać.
Jeśli powstaje jakiś problem, to należy tak zmodyfikować regulamin, żeby było jasne co można , a co nie.
Jeśli admini chcą stosować różnego typu represje związane z niewłaściwym postępowaniem użytkowników, to chciałbym wiedzieć, co uważają za niewłaściwe.
Żyjemy w państwie, które ma ambicje do poczuwania się częścią cywilizacji zachodniej, w związku z tym musimy przestrzegać elementarnych zasad, jakie w tej cywilizacji obowiązują.
Jedną z tych zasad jest "co nie jest zabronione, jest dozwolone"(oczywiście w wolnym tłumaczeniu).
Nie osiągniemy niczego, jeśli represje wobec użytkowników będą się opierały na subiektywnym osądzie adminów.
spiton

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sprawy pwm.org.pl