Widzę, że Ci się tablica źle wpasowała. Jest i tak "po ptokach”, ale dla potomności:
1. Na burtach są znaczniki wysokości zrobione tak jak nitowanie. Kiepsko je widać, ale widać. Trzeba koniecznie tych znaczników przestrzegać, bo się potem właśnie tablica nie zmieści.
2. "Pocieniamy" (zajefajne słowo) tylko elementy żywiczne (do granic możliwości) -> burty a plastik zostawiamy w spokoju
3. Montage zaczynamy od wklejenia (TAK, TAK) tylnej części, która oddziela kokpit od kadłuba. Potem czekają nas zajęcia bez kleju (chwilowe). Do burty z przyklejonym elementem pasujemy kolejno: burtę (pamiętając o wysokości), płytę pancerną za oparciem, przednią płytę. Następnie zaznaczamy (rysikiem, markerem czy "cotam") położenie tych elementów. Dobrze jest też sprawdzić czy tablica zegarów "mniej-więcej" siedzi ok.. Musi całą górną powierzchnią (półksiężyc) dotykać burty. Po złożeniu połówek kadłubka zaznaczamy położenie drugiej burty. Malujemy doklejamy, itp.. Lepienie zaczynamy od (w kolejności): burty, płyty pancernej za siedzeniem i na koniec pasujemy klocek (bo najłatwiej go obrobić). Pamiętajcie o wysokości, bo wam potem ten stelaż nie wlezie pod Vacu!!!!! Po złożeniu połówek kadłuba sprawdzić należy długość "trzymania" fotela (u mła było za krotko). Następnie przyklejamy fotel a potem przyklejamy tablicę z zegarami (pamiętając o właściwym jej ułożeniu u mnie jest pod kątem -> ale się styka) . Na koniec zaś wklejamy podłogę wraz z przednią płytą (bo ona ma swoje zycie

).
4. Wesołe jest to że wnęki podwozia trzeba "pocieniać" wraz z wewnętrzną stroną górnych płatów bo inaczej ni #%# Wam sie skrzydła nie spasują.
5. Nie chcecie wiedzieć jak wygląda dolna część mojego modelu. Napiszę tylko iż aby pozbyć się różnicy poziomów pomiędzy centroplatem a kadłubem należy się pozbyć faktury płótna. Czyli trochę szpachli pójdzie. Ja się mało nie załamałem jak na cały kadłub nawaliłem białej szpachli. Moim zdaniem inaczej się nie da tego schodka pozbyć ale chętnie podpatrzę u kogoś. Faktem jest że nowa szpachla Tamki jest zajefajna. Jakoś mi się ją lepiej obrabia niż tą starą.
Pewnie to co napisałem jest niejasne ale wrazie co to się pytać proszę
BTW A ja od Mikołaja dostanę AVRO ANSONA

ze Speciala i to będzie mój następny model

do lepienia. Kto go nie ma nich go obejrzy gdzieś i kupi bo jest zajefajny. Kawał fajnego modelu!
ansonik
Link taki bo są identyczne