Samoloty francuskie

(05.11.2007-30.06.2008)

Re: Samoloty francuskie

Postprzez c3p0 » niedziela, 16 grudnia 2007, 17:44

Szpachli na zdjęciach jeszcze nie było. Kadłub od wewnątrz łapany jest CA w żelu (Tamki) a po zewnętrznej Extra Cementem (też Tamki). Potem 400, 800, 1200 i wreszcie marker (dla odmiany Tamki) aby "Le Mans" zrobić . Szpachla teraz jest na spodniej stronie (Tamiya Putty White) wybebłana razem z CA (coby się nie kruszyła i nie zapadała) - jakoś zaufania do samej szpachli nie mam. Zdjęcia po Surfacerze będą w tym tygodniu. Dzisiaj szpachluję i szlifuję. Jutro walka z "vacu" i liniami podziału. Wtorek podwozie (właściwie golenie). Środa Surfacer.
Powrót w "komarzym" stylu :P
c3p0

Reklama

Postprzez Daniel-Martola » niedziela, 16 grudnia 2007, 18:03

:D Jasne.
Podobno biała tamijowa jest już pozbawiona błędów jakie miała poprzednia. Więc może trzyma się teraz?...

pozdrawiam
Obrazek
Daniel-Martola

Postprzez Artur Domański » niedziela, 16 grudnia 2007, 18:04

Kadłub sklejony, polaczenia zapackane CA, troszke gimnastyki bylo ze spasowaniem ale jakos sie udalo
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam
Artur
Artur Domański

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » poniedziałek, 17 grudnia 2007, 00:30

Giant pasy wyszły rewelacyjnie zobaczę jak wyjdzie reszta i też zrobię ale nieco mniejszego (co potem robić z takim gigantem :D ) a tym czasem jak wszyscy sobie pokazują to i ja też. Skrzydło prawie skończone (miałem czas bo "włoszczyznę" musiałem odłożyć na czas oczekiwania na dyszę do aerografu)

Obrazek
Mariusz Jarzyna ze Szczec

100-lecie Niepodległości

Postprzez Artur Domański » poniedziałek, 17 grudnia 2007, 06:28

Pasy jest to zbieranina róznych pozostalosci ze zlomu modelaeskiego, teraz tylko trzeba wyprowadzic na dobra droge kadlub i odtworzyc wszystkie linie. Ale w obecnym czasie ciezko bedzie znalezc wolna chwilke na podlubanie. Czas przygotowan do najwiekszej zbrodni czyli ogolnopolskiego mordowania karpi.
Pozdrawiam
Artur
Artur Domański

Postprzez Artur Domański » poniedziałek, 17 grudnia 2007, 19:43

Spasowanie skrzydeł z kadłubem - DRAMAT
Sporo szpachli i papieru tam pojdzie na wyprowadzenie tego wszystkiego, by wygladalo tak jak ma wygladac
Pozdrawiam
Artur
Artur Domański

Postprzez Bond » wtorek, 18 grudnia 2007, 08:01

Ok. dorzucam coś ode mnie, chociaż model już wygląda inaczej bo foty są sprzed kilku dni, w każdym razie praca w toku. :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek.

Połączenia kadłuba ok., skrzydła miały minimalne nadlewki wymagające delikatnego szlifu, kokpit i umieszczenie tam fotela to jak wcześniej pisał C3Po jest zabawą dla cierpliwych,ale ja zamierzam wykonać zakrytą kabinę i nie będzie i tak widać tych AZmodelarskich baboli.
na warsztacie:

IMAM (Romeo) Ro.371, 1/48, Special Hobby 30%
Bond

Postprzez c3p0 » wtorek, 18 grudnia 2007, 09:35

Widzę, że Ci się tablica źle wpasowała. Jest i tak "po ptokach”, ale dla potomności:
1. Na burtach są znaczniki wysokości zrobione tak jak nitowanie. Kiepsko je widać, ale widać. Trzeba koniecznie tych znaczników przestrzegać, bo się potem właśnie tablica nie zmieści.
2. "Pocieniamy" (zajefajne słowo) tylko elementy żywiczne (do granic możliwości) -> burty a plastik zostawiamy w spokoju
3. Montage zaczynamy od wklejenia (TAK, TAK) tylnej części, która oddziela kokpit od kadłuba. Potem czekają nas zajęcia bez kleju (chwilowe). Do burty z przyklejonym elementem pasujemy kolejno: burtę (pamiętając o wysokości), płytę pancerną za oparciem, przednią płytę. Następnie zaznaczamy (rysikiem, markerem czy "cotam") położenie tych elementów. Dobrze jest też sprawdzić czy tablica zegarów "mniej-więcej" siedzi ok.. Musi całą górną powierzchnią (półksiężyc) dotykać burty. Po złożeniu połówek kadłubka zaznaczamy położenie drugiej burty. Malujemy doklejamy, itp.. Lepienie zaczynamy od (w kolejności): burty, płyty pancernej za siedzeniem i na koniec pasujemy klocek (bo najłatwiej go obrobić). Pamiętajcie o wysokości, bo wam potem ten stelaż nie wlezie pod Vacu!!!!! Po złożeniu połówek kadłuba sprawdzić należy długość "trzymania" fotela (u mła było za krotko). Następnie przyklejamy fotel a potem przyklejamy tablicę z zegarami (pamiętając o właściwym jej ułożeniu u mnie jest pod kątem -> ale się styka) . Na koniec zaś wklejamy podłogę wraz z przednią płytą (bo ona ma swoje zycie :) ).
4. Wesołe jest to że wnęki podwozia trzeba "pocieniać" wraz z wewnętrzną stroną górnych płatów bo inaczej ni #%# Wam sie skrzydła nie spasują.
5. Nie chcecie wiedzieć jak wygląda dolna część mojego modelu. Napiszę tylko iż aby pozbyć się różnicy poziomów pomiędzy centroplatem a kadłubem należy się pozbyć faktury płótna. Czyli trochę szpachli pójdzie. Ja się mało nie załamałem jak na cały kadłub nawaliłem białej szpachli. Moim zdaniem inaczej się nie da tego schodka pozbyć ale chętnie podpatrzę u kogoś. Faktem jest że nowa szpachla Tamki jest zajefajna. Jakoś mi się ją lepiej obrabia niż tą starą.
Pewnie to co napisałem jest niejasne ale wrazie co to się pytać proszę :)

BTW A ja od Mikołaja dostanę AVRO ANSONA :mrgreen: :mrgreen: ze Speciala i to będzie mój następny model :mrgreen: :mrgreen: do lepienia. Kto go nie ma nich go obejrzy gdzieś i kupi bo jest zajefajny. Kawał fajnego modelu!
ansonik
Link taki bo są identyczne :twisted: :twisted:
c3p0

Postprzez Michał Janik » wtorek, 18 grudnia 2007, 19:44

c3p0 napisał(a):
BTW A ja od Mikołaja dostanę AVRO ANSONA :mrgreen: :mrgreen: ze Speciala i to będzie mój następny model :mrgreen: :mrgreen: do lepienia. Kto go nie ma nich go obejrzy gdzieś i kupi bo jest zajefajny. Kawał fajnego modelu!

No ja z Classica będę miał przez Allegro (kalki w Specjalu nie specjalnie mi podchodziły) i też mnie to bardzo cieszy!
Michał Janik

Postprzez fragles » środa, 19 grudnia 2007, 21:28

Mariusz Jarzyna ze Szczec napisał(a):Skrzydło prawie skończone

Obrazek

Mariusz, te dwa owale na środku spodu gondoli uzbrojenia w Caudronie to są w rzeczywistości otwory wyrzutników łusek. Nie były zakryte.
fragles

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » środa, 19 grudnia 2007, 23:17

Dzięki za czujność. Zauważyłem to na zdjęciach ale niestety posiadam tylko widok z kąta ostrego. Przed sklejeniem połówek byłoby łatwiej zrobić cińsze ścianki przy otworach a tak teraz to będzie trochę zabawy :evil:
Mariusz Jarzyna ze Szczec

100-lecie Niepodległości

Postprzez Jacek Bzunek » sobota, 22 grudnia 2007, 21:00

Nareszcie znalazłem trochę czasu, prezenty kupione, choinka przywieziona a więc mogłem zająć się czymś pożytecznym. Do modelu podszedłem trochę inaczej niż Marcin CeTrzyPe i najpierw skleiłem połowki kadłuba a nastęonie wkleiłem żywiczną tylną ściankę i półkę za fotelem pilota. Burty z przednią i tylną ścianką są wpasowane bez klejenia. Jak na razie wszystko pasuję. Jutro czas na malowanie.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez c3p0 » sobota, 22 grudnia 2007, 23:43

Jack!
Jedziesz "bracie"!! Jedziesz!! Musisz mnie dogonić :) Lecz aby Ci za łatwo nie było, to ja mimo opóźnienia cały czas coś robię przy eMeSie 406 :)
Obrazek
Są to tzw wstępne przymiarki "poszycie MS406". Jutro mam nadzieję na S1200
c3p0

Postprzez Jacek Bzunek » sobota, 22 grudnia 2007, 23:51

Marcin, aleś Ty mię zaimponował w tej chwili :!:
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez c3p0 » niedziela, 23 grudnia 2007, 00:15

A jak będziesz malował kokpit?? Pytam nie o technikę ale o kolor :mrgreen:
Już mam prawie wszystko spasowane. Nic tylko dolepić i Surfacera na to popsikać. Właśnie wypiłem browarek (zaraz drugi) aby stać się odważniejszym i za owiewkę się złapać. Jak już przylepię to cholerne Vacu na miejsce to ze szczęścia się upiję.
Jacek?? Co CI Mikołaj (-owa) przyniesie?? Model będzie??
c3p0

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samoloty francuskie