Strug - ban

Coś nie działa tak jak trzeba ? Czegoś brakuje ? Planowane przerwy w działaniu forum.

Re: Strug - ban

Postprzez draz » wtorek, 23 marca 2010, 14:15

Czekaj, to Ty podjąłeś tutaj tę dyskusję, nie my. Ja tylko ogłosiłem fakt dokonany, którego administracja nie traktowała jako problemu milenijnego. Nikt niczego nie urabiał :)

Sebastian - ja mogę zezwolic na dwa, trzy, pięć kont, ale już nie skontroluję, czy jedna osoba z pięciu kont zagłosowała na model czy nie.

Co do podstaw prawnych działań adminstracji - wszystkie podstawy prawne takiego działania zostały spełnione.
Bartosz Obara
Obrazek
draz

Ojciec chrzestny

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Cichociemny » wtorek, 23 marca 2010, 14:17

Nie o ciekawsze rzeczy mi Kamilu chodziło, bo sam też mam ciekawsze rzeczy do roboty, niż patrzenie jak ktoś się ośmiesza.

Chodziło o to, że jednak nie jest to tak jasne kto jest kto jak twierdziłeś...

spiton napisał(a):Wyobrażam sobie bowiem powody posiadania kilku kont, które nie budziłyby obaw natury etycznej.

I nie byłyby idiotyczne na dodatek?
Cichociemny

Postprzez Rafal » wtorek, 23 marca 2010, 14:40

draz napisał(a):Kolego Rafal, jeśi chcesz już być taki trzymający się regulaminu, to:

2. Użytkownik zobowiązuje się do natychmiastowego podporządkowania się decyzji Moderatora lub Administratora.

Tylko te decyzje muszą być czymś podparte.

Albo jasno piszemy, że administracja może wszystko, włącznie z łamaniem regulaminu albo prawo, którym jest regulamin obowiązuje wszystkich.

Szybki przegląd regulaminu pokazuje, że administracja nie napisała np czegoś takiego:

Administracja w sprawach nie uregulowanych w regulaminie podejmuje decyzje wg swojej najlepszej wiedzy w interesie forum.

Mając takie narzędzie w reku można dbać o wszystko co nie jest uregulowane regulaminem.

draz napisał(a):chorych polskich regulacjach prawnych.

Sądzę, że to przyszło do nas z krajów, gdzie naprawdę szanuje się prawo. Co najwyżej stosowanie tej zasady - co może obywatel a co urząd kuleje.

draz napisał(a):Działa tutaj koleżeństwo, a to trochę inne zasady osądzania.

Chciałbym aby tak było. Za każdym razem jak widziałem <ciach> to jakoś nie czułem, że to koleżeński <ciach>.

Rafał
Google nie zwalnia z samodzielnego myślenia.
Rafal

Postprzez draz » wtorek, 23 marca 2010, 15:04

Rafal napisał(a):
draz napisał(a):Kolego Rafal, jeśi chcesz już być taki trzymający się regulaminu, to:

2. Użytkownik zobowiązuje się do natychmiastowego podporządkowania się decyzji Moderatora lub Administratora.

Tylko te decyzje muszą być czymś podparte.

Dobra, widzę, żeś prosty chłop jak ja, to powiem tak:

Regulamin nie mówi też, co mogę mówić o twojej matce. Więc jeśli przejadę sie po niej na całej linii, to tak jakby nic się nie stało, bo regulamin tego mi nie zabrania, tak?

Chyba zrozumiałeś.

Jeśli masz problem nadal ze zrozumienim dlaczego pewne zasady kultury muszą tutaj obowiązywać, to powiem Ci tak, że to nie jest urząd ani sąd, gdzie winę trzeba udowodnić, tylko forum modelarskie. W dodatku nie jest to forum państwowe, a prywatne. I jeśli ja, czy ktokolwiek inny z ludzi zarządzających tym forum prosi uzytkownika o zastosowanie się do pewnych w świecie obowiązujących reguł, to jeśli ten ktoś mnie oleje, to mam prawo go z tego forum wywalić. Tym bardziej, że nie prosiłem o nic nadzwyczajnego.

Więc powołując się na zasady netykiety i kultury ta decyzja jest w pełni zgodna z regulaminem.
Bartosz Obara
Obrazek
draz

Ojciec chrzestny

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » wtorek, 23 marca 2010, 15:11

Wyjdę na małostkowego, ale..

draz napisał(a):Regulamin nie mówi też, co mogę mówić o twojej matce. Więc jeśli przejadę sie po niej na całej linii, to tak jakby nic się nie stało, bo regulamin tego mi nie zabrania, tak?

Otóż nie. Zabrania ci tego zapis III.6.

Co do reszty twojej wypowiedzi, masz w zasadzie słuszność, tylko w tym konkretnym przypadku po raz kolejny pytam się 'po co?'
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez draz » wtorek, 23 marca 2010, 15:23

Kamil Feliks Sztarbała napisał(a):Otóż nie. Zabrania ci tego zapis III.6.'

Wiesz, mogę polemizować, w końcu nic on nie mówi o rodzinie, a sprawa rodziny dla każdego jest indywidualna, prawda? Zresztą swoje zdanie mogę wyartykułować tak, że urażenie będzie "przez przypadek".

Tylko że pewne przyjęte kanony zachowania i kultura nie pozwalają mi na to.
Bartosz Obara
Obrazek
draz

Ojciec chrzestny

Postprzez shivadog » wtorek, 23 marca 2010, 15:24

Ja mam pytanie, czy jest szansa, żeby pojawiła się opcja,
żeby użytkownik mógł wyłączyć nie interesujące go wątki?
Ten tu to kolejny, po HP który z chęcią bym sobie wyłączył.
shivadog

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » wtorek, 23 marca 2010, 15:27

shivadog napisał(a):Ten tu to kolejny, po HP który z chęcią bym sobie wyłączył.

Nie wolno ci.
Regulamin napisał(a):4. Użytkownik zobowiązany jest do regularnego czytania informacji w "Sprawy PWM'u"
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez shivadog » wtorek, 23 marca 2010, 15:37

Nie mówię o co całym dziale, tylko o tym wątku, który ty Kamil z Rafałem z uporem trolujecie.
Szczerze mówiąc mam gdzieś, czy zakaz posiadania wielu kont jest wpisany w regulamin czy nie.
Decyzja jest ostateczna, więc nie widzę powodu do rozważań i ćwiczeń z retoryki.
shivadog

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » wtorek, 23 marca 2010, 15:40

Ależ marudny jesteś. Najpierw były narzekania, że HP jest nazbyt zaktywizowany, a teraz, gdy aktywny jest dział, który jako jedyny konstytucyjnie wymaga lektury (więc pewnie ważny), to też niedobrze..
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez draz » wtorek, 23 marca 2010, 15:43

Prosiłbym jednak Kamil, abyś trzymał się wątku przewodniego tego tematu. Jak mi widadomo, narzekania na HP nie są jego wątkiem przewodnim.
Bartosz Obara
Obrazek
draz

Ojciec chrzestny

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » wtorek, 23 marca 2010, 15:51

Ok. Zatem ponownie odniose się do tej amej wypowiedzi, jednak zgodnie z tematem przewodnim.

shivadog napisał(a):Decyzja jest ostateczna, więc nie widzę powodu do rozważań i ćwiczeń z retoryki.

Ależ przecież ja w żadnym miejscu nie zasugerowałem, że należało by zrewidować podjętą decyzję. Próbuję jedunie zrozumieć jaki miała ona sens. I jakie to korzyści dla forum z niej wynikły. Tak generalnie, co dało podjęcie tematu, poza tym, że ostatecznie stał się on przede wszystkim pretekstem do rozważań i ćwiczeń z retoryki
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez draz » wtorek, 23 marca 2010, 15:56

Kamilu, chcąc odpowiedzieć na Twoje pytanie, informuję, że korzysći dla forum płynące z podjętej decyzji to, dla przykładu, uczicowość wobec sponsrów, dla których podjęcie decyzji o sponsorowaiu konkursu może wiązać się z ilością uzytkowników na forum. Jeśli liczba ta będzie przez kogoś zafałszowana, ja osobiście nie czuję się z tym dobrze. Ponadto pozytyw tego jest taki, że w moim odczuciu psiadanie jednego konta jest rozwiązaniem dużo bardziej koleżeńskim i sprawiedliwym w stosunku do reszty użytkowników.
Bartosz Obara
Obrazek
draz

Ojciec chrzestny

Postprzez Rafal » wtorek, 23 marca 2010, 16:42

Szanowna Administracjo,

Sugerowane wycieczki w stronę mojej ś.p. Mamy niczego nie zmienią.

Chcę podkreślić tylko jedno - aby prawo /regulamin/ było przestrzegane konieczne jest aby

- było to dobre prawo,
- pozwalało rozwiązywać sprawy Forum,
- jego interpretacja /tak, interpretacja/ służyła Forum, a nie regulaminowi jako takiemu,
- działał tak jak się oczekuje od prawa:
- nie wstecz
- w jasny i przejrzysty sposób

Proszę Administrację o przemyślenie, czy regulamin w obecnym kształcie pozwala na taką administrację Forum aby było to z korzyścią dla wszystkich jego użytkowników.

I jeszcze jedna ważna rzecz - na tyle zżyłem się z Forum, że zależy mi na tym żeby było dobre, lepsze.

Dlatego tak optuję za przejrzystością i jasnością reguł i takim samym ich stosowaniem. Poszukajcie ducha forum - mam wrażenie, że gdzieś wyszedł się przejść...

Rafał

ps. Przy okazji - niektóre zapisy regulaminowe na 99% da się wymusić jako dodatki do phpBB - np. jestem przekonany, że można napisać moduł korygujący większość 'złych' odwołań do zdjęć.
Google nie zwalnia z samodzielnego myślenia.
Rafal

Postprzez draz » wtorek, 23 marca 2010, 17:21

Rafal, stworzenie takiego regulaminu jest możliwe. Podobnie jak polski system prawny reguluje zdecydowaną większość tego, co wolno, a czego nie wolno. Tylko czy ty, rejestrując się na forum czytałbyś regulamin zapisany w kilku opasłych tomach? Regulamin ma być krótki i treściwy. I tak pewnie już jest za długi. Dlatego interpretacje są, w dodatku mogą być różne. Więc jako że forum moderskie skupia w sobie część pewnej społeczności musimy bazować na czysto ludzkich zasadach.
Bartosz Obara
Obrazek
draz

Ojciec chrzestny

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sprawy pwm.org.pl