Jak-1 Eduard 1:48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Jak-1 Eduard 1:48

Postprzez MIRO » poniedziałek, 29 marca 2010, 19:00

Model z limitowanej edycji Eduarda - czyli wypraski Accurate Miniatures z dodaną barwioną blaszką i maskami.
Model prosto z pudła. Samo sklejanie do bajka bo wszystko idealnie pasuje. Jedyny problem to zwichrowany płat, który prostowałem podgrzewając go suszarką. Wybrałem pudełkowe czarno-zielone malowanie Mikołaja Baranowa. Tak naprawdę to ma to być model testowy służący przetestowaniu czarnego malowania dla mojego konkursowego Bf 110. Góra malowana Gunze C202, tu i ówdzie lekko rozjaśniona.

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam
Mirek
Путiн хуйло!
MIRO

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Jak-1 Eduard 1:48

Postprzez Jacek Bzunek » poniedziałek, 29 marca 2010, 19:49

MIRO napisał(a):Jedyny problem to zwichrowany płat, który prostowałem podgrzewając go suszarką.

Znak firmowy ACC?
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez Timi » poniedziałek, 29 marca 2010, 19:54

Jak ja robiłem Jaka 1 to skrzydło było ok
pozdrawiam
Tomasz Modłasiak
(a) Bułki (i tak) nie pikają!!

http://timimodelfactory.blogspot.com/
Timi

Postprzez Darek Trzeciak » poniedziałek, 29 marca 2010, 20:08

No wreszcie jakiś sowiet :D Czekam na kolejne fotki bo
MIRO napisał(a):malowanie Mikołaja Baranowa.

sam miałem w planach. Poddałem się próbując odtworzyć plamy kamuflażu.
A nie mieliście Towarzyszu żadnych problemów z wpasowaniem płata w kadłub. Dla mnie to była gimnastyka. A i jeszcze miałem zwichrowany grzbiet kadłuba - średnio to pasowało :(
Mam do Jaczków sentyment i zrobiłbym sobie jeszcze jednego...no może więcej i lepiej niż ten poniżej.
Obrazek
Pozdrawiam Darek
"Doświadczenie powiększa naszą mądrość, nie zmniejsza jednak naszej głupoty." - Josh Billings
Darek Trzeciak

Postprzez Jarek Gurgul » poniedziałek, 29 marca 2010, 20:59

Mirek, a jak wyglądają w Twoim egzemplarzu kalki? Bo u mnie biały z czerwonym są strasznie przesunięte - szczególnie gwiazdki z maszyny Baranowa.
Drugie pytanie. Który wariant '1' i napisów okolicznościowych wybrałeś - czerwony, czy biały?

Darek Trzeciak napisał(a):...no może więcej i lepiej niż ten poniżej.

Darek, wiesz że fałszywa skromność to wielki grzech? Wielkanoc niedługo, więc żeby ją spędzić po bożemu, będziesz chyba musiał tak grzesząc, odwiedzić wcześniej jakiś pobliski konfesjonał.

Jarek
Jarek Gurgul

Postprzez Darek Trzeciak » poniedziałek, 29 marca 2010, 22:22

Jarek Gurgul napisał(a):Który wariant '1' i napisów okolicznościowych wybrałeś - czerwony, czy biały?
No właśnie też miałem ten sam dylemat.

Jarek Gurgul napisał(a):Darek, wiesz że fałszywa skromność to wielki grzech?

A bo się ostatnio naczytałem mądrych artykułów o modelarstwie ;o)
Pozdrawiam Darek
"Doświadczenie powiększa naszą mądrość, nie zmniejsza jednak naszej głupoty." - Josh Billings
Darek Trzeciak

Postprzez MIRO » wtorek, 30 marca 2010, 08:04

Darek Trzeciak napisał(a):A nie mieliście Towarzyszu żadnych problemów z wpasowaniem płata w kadłub. Dla mnie to była gimnastyka. A i jeszcze miałem zwichrowany grzbiet kadłuba - średnio to pasowało :(

Nie, tu nie było niespodzianek

Jarek Gurgul napisał(a):Mirek, a jak wyglądają w Twoim egzemplarzu kalki? Bo u mnie biały z czerwonym są strasznie przesunięte - szczególnie gwiazdki z maszyny Baranowa.
Drugie pytanie. Który wariant '1' i napisów okolicznościowych wybrałeś - czerwony, czy biały?

Kalki wygladają ok. Są delikatnie przesunięcia, ale w granicach przyzwoitości. Zdecydowałem się na czerwoną jedynkę i biały napis na prawej stronie kadłuba. Na zdjęciach z Ospreya gwiazda i "1" wygladają, jak dla mnie, tak samo.
Pozdrawiam
Mirek
Путiн хуйло!
MIRO

Postprzez MIRO » niedziela, 16 października 2011, 21:17

Jak człowiek ma urlop to i Jaczka do łask przywróci

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ostatecznie Jak dostał czerwone numerki i żółty napis. Kalki rzeczywiście mają delikatne przesunięcia, ale miło zaskoczył mnie fakt, że idealnie siadły. Nawet nie było potrzeby stosowania Sola
Pozdrawiam
Mirek
Путiн хуйло!
MIRO

Postprzez Kuba P. » niedziela, 16 października 2011, 23:13

MIRO napisał(a):Jak człowiek ma urlop to i Jaczka do łask przywróci

Święte słowa! Ja mając wolniejszy weekend trzy stare graty podciągnąłem :)
Jaczek bardzo ładny, smuci mnie to co piszecie bo mam w magazynie przepak Edka i może być kiepsko z montażem.
Na modelu podoba mi się ładne rozmycie plam czarnego na zielonym, powodzenia dalej.
Jak 1 i 9 obok Ła-5/7 to najładniejsze radzieckie myśliwce! :)
Kuba P.

Postprzez Jaho63 » niedziela, 16 października 2011, 23:40

Fajne modeliki robisz po kryjomu :twisted: , maszyna Baranowa efektowna, szkoda tylko, że tak mu ostatnimi czasy przetrzepano zwycięstwa. Z 28+24 na 20+9. Tak, mimochodem.
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez MIRO » poniedziałek, 17 października 2011, 07:17

Kuba P. napisał(a):Święte słowa! Ja mając wolniejszy weekend trzy stare graty podciągnąłem :)
Jaczek bardzo ładny, smuci mnie to co piszecie bo mam w magazynie przepak Edka i może być kiepsko z montażem.
Na modelu podoba mi się ładne rozmycie plam czarnego na zielonym, powodzenia dalej.
Jak 1 i 9 obok Ła-5/7 to najładniejsze radzieckie myśliwce! :)

To sobie wyobraź co sie dzieje, skoro ja mam 2 tygodnie wolnego :mrgreen: . Ze składalnością nie jest tak źle, o ile trafisz na proste ramki. Gdyby nie ten felerek, to niemal Tamiya. Jedyny problem to dopasowanie blaszek w chłodnicy. Trzeba trochę pokombinować, bo nie chcą sie mieścić w kadłubie. Ławoczkiny u mnie czekają na swoją kolej. Do Ła-5 FN mam już silnik od Karayi - jest miodny. Dokupię jeszcze Big Eda i poczekam, aż ktoś w Polsce zacznie Akany sprzedawać i wpierjod!

Jaho63 napisał(a):Fajne modeliki robisz po kryjomu :twisted: , maszyna Baranowa efektowna, szkoda tylko, że tak mu ostatnimi czasy przetrzepano zwycięstwa. Z 28+24 na 20+9. Tak, mimochodem.

Tylko nie po kryjomu! Toż relacja założona, a że 1,5 roku temu... Z redukcji osiągnięć naszego asa wychodzi, że on tak nie bardzo w komunie się udzielał, ale jako jednostka (choć jest niczym Lewa! Lewa!) był w miarę wiarygodny.
Pozdrawiam
Mirek
Путiн хуйло!
MIRO

Postprzez MIRO » piątek, 21 października 2011, 23:42

A już był w ogrodzie, już z gąską się witał.

Złoszowałem, ubrudziłem i zdjąłem maski. I wtedy zobaczyłem, że osłona skrzydłowego reflektora zmatowiała od środka. Delikatnie ją odkleiłem i chciałem przeszlifować. Niestety, chyba zbyt energicznie się do tego zabrałem, bo pękła. Teraz muszę kombinować co z tym fantem zrobić.
A oto stan prac na dziś

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam
Mirek
Путiн хуйло!
MIRO

Postprzez Jaho63 » piątek, 21 października 2011, 23:52

To ratuj pan ten reflektor bo model wygląda bardzo przyjemnie. Ja bym naciągnął z folii. Wiesz? Na skrzydle obok miejsca na reflektor, potem przycinka i wpasowanie. Można kilka takich "profili" wygiąć i bawić się wycinaniem, aż się uda.
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez MIRO » piątek, 21 października 2011, 23:58

Jaho63 napisał(a):To ratuj pan ten reflektor bo model wygląda bardzo przyjemnie. Ja bym naciągnął z folii. Wiesz? Na skrzydle obok miejsca na reflektor, potem przycinka i wpasowanie. Można kilka takich "profili" wygiąć i bawić się wycinaniem, aż się uda.

Takie rozwiązanie raczej odpada, ze względu na dość skomplikowany kształt tego klosza. Posklejałem ten fabryczny, wypełnię go distalem i spróbuję coś wykombinować na takim kopycie. A przy okazji dorobię jakiś reflektor we wnęce. Może ktoś ma zdjęcia, lub rysunki jak on powinien wyglądać?
Pozdrawiam
Mirek
Путiн хуйло!
MIRO

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » sobota, 22 października 2011, 11:07

Śmigło wykonane rewelacyjnie. Na ujęciu z przodu już wygląda jak prawdziwy frontowy myśliwiec. Cudo.
Mariusz Jarzyna ze Szczec

100-lecie Niepodległości

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat