Serbski PT-76B (Trumpeter+Armo+Voyager)

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Serbski PT-76B (Trumpeter+Armo+Voyager)

Postprzez Modelarz » środa, 17 marca 2010, 17:24

T-62 ma znów złowrogie opóźnienie bo raczej za prędko się za niego zabrałem. Teraz czekam na T-62 model 1972 bo i tak będzie mi potrzebny jako "dawca organów" do talibanka i kilku innych podobnych czołgów. Pozwólcie więc, że w podgardłowej sytuacji koło ratunkowe sobie rzucę.
Miałem wobec tego modelu inne plany, ale lepiej ratować reputację w konkursie :!:

Mój PT-76B dla odmiany będzie z wojny na Bałkanach, a konkretnie używany przez bośniackich Serbów:
Obrazek
źródło: http://elektron.tmf.bg.ac.yu/user/bojan ... anks/pt-76

Materiał wyjściowy, trochę napoczęty:
Obrazek
Przy odklejaniu największej pokrywy lekko ją pokrzywdziłem, ale ubytek zostanie elegancko zamaskowany. Jest też możliwe, że się wścieknę i zrobię tą pokrywę od nowa - coś się wymyśli.

Dodatki:
Gąsienice Armo (albo Friule) są moim zdaniem niezbędne bo gumy, które Trumpeter w pudełko zapakował to jakaś porażka jest.

Obrazek

Warto było wydać trochę kasy na blachy Voyagera. Najbardziej podobają mi się "ochraniacze" na reflektory - mają półokrągły przekrój i wyglądają, jakby były zmontowane z drutu.
Obrazek
Wszystkich kawałków blaszki nie wykorzystam, wezmę z nich tylko to, co uznam za najpotrzebniejsze.

Lufa plastikowa to kolejny po gąsienicach element do wymiany. Póki co, toczonego zamiennika nie ma więc składam ją od nowa z rurek mosiężnych:
Obrazek
Obrazek
Przy tej lufie będzie jeszcze trochę roboty.

Na początku usunąłem z kół dziwny bieżnik i i dokonałem sponiewierania bandaży:
Obrazek

W przyszłym tygodniu czołg będzie gotowy do instalacji blaszek.
"Przeklęte części, czyż nigdy nie wyzwolę się z was, o, co za bogactwo części i co za bogactwo mąk!" W.Gombrowicz, "Ferdydurke"
Modelarz

Reklama

Re: Serbski PT-76B (Trumpeter+Armo+Voyager)

Postprzez levee » czwartek, 18 marca 2010, 01:17

Modelarz napisał(a):T-62 ma znów złowrogie opóźnienie bo raczej za prędko się za niego zabrałem. Teraz czekam na T-62 model 1972 bo i tak będzie mi potrzebny jako "dawca organów" do talibanka i kilku innych podobnych czołgów.

Szkoda wielka -miałem nadzieję, że to i owo podpatrzę i zastosuję w moim kubańskim T-62. ;)

A co do projektu PT-76 -czy ustaliłeś już kolory tego kamuflażu?
levee

Postprzez Modelarz » czwartek, 18 marca 2010, 08:37

Widzisz, jak się kilka lat czeka na jakiś model to potem aż łapy się trzęsą żeby go zrobić. Teraz wreszcie (podejrzewam, że w kwietniu) kupie sobie więcej T-62 i wezmę się za równoległą budowę kilku czołgów. Być może uda mi się talibanka skończyć, pod koniec marca sytuacja się wyklaruje.

A jeśli chodzi o kolorystykę mojego PT-76 to kiedyś miałem go dłubać w 1:72 i kupiłem kalkomanie Bison Decals (72008). Tam podają, że kolorem bazowym była "jugosłowiańska zieleń" (trochę jaśniejsza niż standardowa rosyjska) i na to przyszły plamki brązowo-czerwone i czarne, a czwartym kolorem jest szary albo żółty. Dla mnie żółty jest bardziej prawdopodobny, więc będzie żółty.
"Przeklęte części, czyż nigdy nie wyzwolę się z was, o, co za bogactwo części i co za bogactwo mąk!" W.Gombrowicz, "Ferdydurke"
Modelarz

Postprzez levee » czwartek, 18 marca 2010, 19:26

Ten "szary albo żółty" to może być również jasnozielony wykorzystywany obecnie w serbskiej armii.
Podejrzewam, że na czarno-białych zdjęciach odcień szarości dla tej zieleni wyglądałyby podobnie jak najjaśniejsze plamy na zdjęciu PT-76.

Obrazek
zdjęcie z oficjalnej strony armii Rep.Serbii http://www.vs.rs/index.php
levee

Postprzez Paweł Czarnocki » poniedziałek, 29 marca 2010, 19:42

No dziwne, że Trumpek nie dał ogniwek. Dziwnie się zachowują, Raz dają ogniwka a raz gumiaki.
Zakup w MARTOLI portfela nie boli.
Paweł Czarnocki

Postprzez Modelarz » wtorek, 30 marca 2010, 13:41

Levee, "szary albo żółty" i jasnozielony się nie wykluczają, one oba na czołgu są - kolory są cztery.

Wymyśliłem, że nie będę maskował krzywd wyrządzonych przy odklejaniu pokryw - skopiuję potrzebne elementy z innego PT-76, który lada dzień do mnie przyjedzie. Ja ciągle na coś czekam, człowiek aż się gotuje :-|

EDIT: Wróć ! Drugi PT już przyjechał, będzie odlewanie.
Modelarz

Postprzez levee » wtorek, 30 marca 2010, 17:38

Modelarzu, wcześniej nieprecyzyjnie się wyraziłem. Oczywiście, kolory są cztery: 1.baza - "jugosłowiańska zieleń", 2.czarny, 3.czerwono-brązowy i 4.nieustalony: szary, żółty lub -mój typ- jasnozielony "groszkowy".
Na stronie, z której pożyczyłem powyższe zdjęcie, jest galeria mobilnej jednostki artylerii przeciwlotniczej z dwoma przykładami kamuflażu czterobarwnego(no może tam jasnozielony jest ciemniejszy). Tu jest link, zdjęcie nr 4 lub 5.
Oczywiście to żaden dowód na akurat takie kolory kamuflażu na PT-76 z Twojego zdjęcia. ;o)
levee

Postprzez Modelarz » środa, 31 marca 2010, 14:30

Levee, zdjęcia, które podajesz to nie ten okres - są powojenne. W pierwszej połowie lat 90tych na bazowej zieleni pojawiały się rozmaite kolory - tym bardziej, ze czołg nie służył w regularnej armii, tylko w milicji.
Żółty będzie żółty, postanowione ;o)

A co na froncie... udało się kadłub rozkleić, trochę blaszek powyginać, trochę poskrobać... w świętą będzie dostawa wolnego czasu to więcej się zrobi.

Obrazek
Modelarz

Postprzez Artek » środa, 31 marca 2010, 23:10

Modelarz napisał(a):Żółty będzie żółty, postanowione ;o)

Obrazek

Bo żółty to bardzo słuszny kolor jest ;)
MODEL-HIT>>> Twój nowy sklep modelarski
Artek

Postprzez Akahoshi » czwartek, 1 kwietnia 2010, 07:42

Marek, tylko Ty się w końcu zepnij w sobie i coś skończ...
Pozdrawiam
Artur
Akahoshi

Postprzez Modelarz » czwartek, 1 kwietnia 2010, 19:25

Akahoshi, ja teraz żadnych innych klamotów na warsztacie nie mam więc jestem na właściwszej drodze.
Z resztą pojawiła się okoliczność wysoce mobilizująca, którą się w odpowiednim ku temu czasie pochwalę.

Jeszcze takie zdjęcie na dysku znalazłem, ale skąd je mam i jakie to wojsko nie wiem - trzeba ustalić !

Obrazek

Też dobry kandydat, foto w kolorze więc wszystko jasne - już sobie nawet wyobrażam jak do ciemnej zieleni i do brązu dolewam żółtego... żółty zawsze się przydaje
Poza tym łatwiej by się go maskowało, co się na tempo pracy przekłada.
Kadłub wcześniejszy ale to dla mnie nie problem, się wyjmie z szafy.

Tak więc kandydatów mam dwóch. Do zobaczenia po świętach*

*Wesołych Świąt !
Modelarz

Re: PT-76B (Trumpeter+Armo+Voyager)

Postprzez Modelarz » sobota, 1 maja 2010, 16:28

Szukałem, szukałem i w końcu znalazłem:

Obrazek
źródło: http://worldweapon.ru/tank/pt76.php

Prawda, że piękny ? Czołg jest na pewno rosyjski.
Ma ktoś instrukcję do modelu ACE w 1:72 ? Tam chyba jest to malowanie - może z opisu bym się dowiedział czegoś więcej.
Serbskiego też zbuduję, ale to później.
Modelarz

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat