Berlin '45 (1:35)

Relacje z budowy, porady, zestawy, nowości dotyczące dioram - to właśnie tutaj.

Re: Berlin '45

Postprzez Marek Naja » sobota, 10 kwietnia 2010, 19:30

Jeszcze trochę pobrudziłem pigmentami, pisakami Tamiyi i Lifecolorami.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
vel Baldigozz
Marek Naja

rpm3

Reklama

Postprzez Patterson » sobota, 10 kwietnia 2010, 20:17

Marek, ja cię proszę – zrób 3 porządne SBSy:

- figurki
- trzonki drewniane
- rdza (np. ten wymęczony zbiornik i wydechy)

Dla mnie bomba.
Patterson

rpm2

Postprzez author21 » poniedziałek, 26 kwietnia 2010, 13:03

A ja będę odmieńcem. Czołg fajny, ale figurki do kitu. Przez te nienaturalne paskowe kufajki. To szycia, zagłębienia materiału a nie czarne paski mają być. Troche za mocne, za duzy kontrast pomiedzy załamanien (przeszyciem), a tłem kufajki. trochę bym to złał w jedną barwę.
author21

Postprzez Czarny » poniedziałek, 26 kwietnia 2010, 19:57

Marku, pojazd świetny, super efekty i bardzo realistyczne wykonanie. Niestety figurki są strasznie skopane. Położyłeś zbyt głębokie cienie w miejscach szwów na mundurach a buty są nie wycieniowane tylko wymorusane suchym pędzlem co w tym przypadku nie sory ale nie ma nic wspólnego z cieniowaniem. Po za tym w niektórych miejscach układ figurek jest strasznie nienaturalny, tyczy się to szczególnie jedynego misia bez garnka na glowie.
Czarny

Postprzez Akahoshi » poniedziałek, 26 kwietnia 2010, 20:50

Patterson napisał(a):Marek, ja cię proszę – zrób 3 porządne SBSy:

- figurki
- trzonki drewniane
- rdza (np. ten wymęczony zbiornik i wydechy.

Podpisuję się pod tym wszystkimi czterema kończynami.
Pozdrawiam
Artur
Akahoshi

Postprzez Marek Naja » poniedziałek, 26 kwietnia 2010, 22:24

Decyzja o mocniejszym wyciągnięciu szwów może jest kontrowersyjna ale stanowi moją kolejną próbę walki z figurkami. Nie twierdzę, że udaną - cytat z siebie samego :)
Ja je nazywam nie figurkami, a karykaturkami

Mocniejsze podziały wzięły się po prostu z tego, że mam takiego jednego kufajmana zrobionego w tonacji lżejszej i o ile na zdjęciach zapewne prezentuje się poprawnie, to na żywo wygląda blado. Od jakiegoś czasu zaś przyjąłem zasadę, że ważniejszy dla mnie jest ogląd na żywo, a zdjęcia są tylko materiałem pomocniczym.
Układ niektórych figurek może być nienaturalny bo nie są trwale związane z gruntem i potrafią się poruszać, szczególnie w trakcie robienia zdjęć. Chyba, że chodzi o pozę samej figurki, to tu już nic nie poradzę, jestem za cienki żeby przerabiać gotowe figurki. Co do butów, to zapewniam, że tak na figurkach jak i na innych moich wytworach od lat paru nie ma śladu suchego pędzla, no może za wyjątkiem stosowania metalizerów, co może w niektórych przypadkach wyczerpywać znamiona suchego pędzla. Rzeczone buty są maźnięte dwoma odcieniami pisaków Tamiyi i daleki jestem od twierdzenia, że udało mi się uzyskać perfekcyjny efekt światłocienia na załamaniach skóry ;o)
vel Baldigozz
Marek Naja

rpm3

Poprzednia strona

Powrót do Dioramy - warsztat