Dwa wykopki: P-51B i Me-262, Revell, 1:72

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Dwa wykopki: P-51B i Me-262, Revell, 1:72

Postprzez Mecenas » niedziela, 11 kwietnia 2010, 16:07

Witam,
ponieważ forum świeci pustkami w zakresie nowych projektów postanowiłem podzielić się z Wami moim trochę mniej ambitnym projektem niż airfixowy Spitfire. Dłubałem te modele na boku, choć z braku weny do Spitfire'a (a przy okazji i wiedzy) chwilowo stały się głównym tematem na moim warsztacie.

Modele wygrzebałem z pudła z niedokończonymi produkcjami. Obydwa to wypusty Revella, w skali 1:72. Postanowiłem, że jednak pomimo przeciwności losu dokończę obydwa modele.

Tutaj przedstawiam stan, w jakim modele wygrzebałem z otchłani.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A tutaj stan obecny.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Oczywiście nie staram się wspiąć tym razem na wyżyny światowego modelarstwa lecz po prostu dokończyć obydwa. W obydwu przypadkach zastosowałem oszklenie Pavli gdyż Revellowskie było całkowicie bezużyteczne. Mustang miał być w polskich barwach jako Mk.III, ale ponieważ uszkodziłem odpowiednią osłonę z brak laku musiałem zastosować wersję do Mk.I. Chyba zrobię go teraz po prostu z kalkomaniami z pudełka... Na razie został pomalowany szarym podkładem oraz cieniutką warstwą Humbrola 64 od spodu (niestety nie mam jeszcze w zestawie lepszej farby w tym kolorze). Schwalbe czeka natomiast na kalki z EagleCals a zanim przyjdą mam nadzieję, że zdążę go wypolerować i natrysnąć podkład.
Ostatnio edytowano poniedziałek, 12 kwietnia 2010, 10:49 przez Mecenas, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Reklama

Re: Dwa wykopki: P-51B i Me-262

Postprzez RAV » niedziela, 11 kwietnia 2010, 17:59

Mecenas napisał(a):Mustang miał być w polskich barwach jako Mk.III, ale ponieważ uszkodziłem odpowiednią osłonę z brak laku musiałem zastosować wersję do Mk.I.

Spokojnie, jeszcze nic straconego. Znany jest bardzo ciekawy Mustang PK-N z taką właśnie osłoną i pasami inwazyjnymi. Techmod robi kalki do niego - polecam!
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez Darek Trzeciak » niedziela, 11 kwietnia 2010, 18:15

Widzę, że RAV mnie uprzedził
Obrazek
Pozdrawiam Darek
"Doświadczenie powiększa naszą mądrość, nie zmniejsza jednak naszej głupoty." - Josh Billings
Darek Trzeciak

Postprzez Mecenas » niedziela, 11 kwietnia 2010, 19:02

Dzięki Panowie, wiedziałem że zawsze na Was mogę liczyć i że nie pozwolicie mi tak łatwo przejść obok tego problemu... :D

Ponieważ temat PK-N sam już rozważam od jakiegoś czasu, choć przyznaję na razie dość pobieżnie, na druku kalkomanii zauważyłem litery w dwóch kolorach i do tego niektóre ucięte. Wygląda to mniej więcej tak:

Obrazek

Niestety znalezione w necie schematy tego malowania nie dają mi jeszcze odpowiedzi na pytanie: skąd to i po co? Ponieważ mam chyba odpowiednie szachownice i godło 315 w formie kalki chciałbym zrobić sobie litery kodowe w formie szablonu do namalowania. Teraz mam zagwozdkę z tymi kolorami.
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez Darek Trzeciak » niedziela, 11 kwietnia 2010, 22:20

Mecenas napisał(a):na druku kalkomanii zauważyłem litery w dwóch kolorach i do tego niektóre ucięte. (...)Teraz mam zagwozdkę z tymi kolorami.

Malowanie powstało podczas nanoszenia przez mechaników pasów inwazyjnych. Nie chcąc zamalowywać liter kodowych pozostawili wokół nich otok w kolorach kamuflażu. Niestety Techmod nieco to uprościł.
Pozdrawiam Darek
"Doświadczenie powiększa naszą mądrość, nie zmniejsza jednak naszej głupoty." - Josh Billings
Darek Trzeciak

Postprzez Jaho63 » niedziela, 11 kwietnia 2010, 22:49

Mecenas a robisz błędy jak aplikant! :) Gdzie skala i producent w tytule wątku? (Jaskółka tak, ale Mustang na pewno jest z Revella?) :) (tylko mi się nie obraź, bo już coraz mniej "nie obrażonych" zostało. :mrgreen:
Tego Mustanga rób PK-N, skoro się trafił bez "Malcolmhudowej" limuzynki - mam tylko nadzieję, że te kalki nie masz zbyt grube, bo jak położysz dwie warstwy może być widać. Kolorem "podkładu" bym się nie przejmował, bo w 72-ce to pewnie będzie widoczna cieniutka obwódka z ledwie identyfikowalną barwą.
Natomiast tego "Szwalba" na patyku tryśnij w całości (z nie zamaskowanym oszkleniem) na alu, będzie świetnie udawał model "wyrzeźbiony" w duralu, w modnym ostatnio stylu vintage. :) (też żart!).
P.S. Dobrze żeś coś wrzucił, bo jest się nareszcie do kogo czepić. ;o)
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez RAV » niedziela, 11 kwietnia 2010, 23:27

Jaho63 napisał(a):Mustang na pewno jest z Revella?

Też miałem wątpliwości, bo wykrój kabiny jak w Hasegawie i Academy, ale to pewnie robota samego Mecenasa. O tym, że to jednak Revell, przekonał mnie ciemnozielony plastik i zbyt wąskie pokrywy karabinów (poprawiałem ten błąd w swoich dwóch Revellach).

Jaho63 napisał(a):mam tylko nadzieję, że te kalki nie masz zbyt grube, bo jak położysz dwie warstwy może być widać.

Swojego 'Dziubka" zrobiłem przy użyciu tego samego zestawu kalkomanii i ułożyły się bardzo dobrze - śladu nie ma. Co prawda nie układałem dwóch warstw, ale raczej nie powinno być z tym problemu.
Obrazek
Obrazek

Uwaga: Nie mam w tej chwili dostępu do zdjęć oryginału, ale z tego, co teraz widzę (rekonstrukcje) wynika, że PK-N mial rury wydechowe bez osłon. Sprawdź dokładnie...

Warto kliknąć i poczytać:
Obrazek
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez Bond » poniedziałek, 12 kwietnia 2010, 09:00

Pytanie do pierwszego zdjęcia.
Te deski pod modelem z napisami - co to takiego?
na warsztacie:

IMAM (Romeo) Ro.371, 1/48, Special Hobby 30%
Bond

Postprzez Mecenas » poniedziałek, 12 kwietnia 2010, 10:43

Wow, niezłe grono się tu zebrało w moim skromnym wątku :) Miło...

Faktycznie, aplikant ze mnie...modelarski. Pogrzebałem w necie trochę w poszukiwaniu zdjęć PK-N. Przypomniało mi się przy okazji, że mam przecież z Mushrooma książkę właśnie o 315 i znalazłem w niej dobrej jakości zdjęcia tego Mustanga w widoku 3/4 z tyłu na lewą burtę. Obwódki wokół liter są na nim pięknie widoczne a przy okazji nierówności pasów na skrzydle i klapie. Trochę mnie ta obwódka zdemotywowała bo mi to komplikuje sprawę wykonania szablonu.

Obydwa modele to Revell. W każdym z nich oryginalne osłony kokpitu nadawały się jedynie na hasiok (Janusz, wytłumacz kolegom co to hasiok ;P ) więc musiałem je czymś zastąpić. Czymkolwiek...tym czymkolwiek były właśnie osłony z Pavli, które miałem na stanie. Starałem się obydwie jak najlepiej dopasować. O ile w Schwalbe jako tako siadła o tyle w Mustangu był koszmar. Ledwo z przodu pasowała i z tyłu na szerokości. Wystawała przy tym ok 1,5 mm ponad obrys kadłuba, który musiałem dosztukować. W przypadku tych dwóch modeli jakoś nie bardzo się przejmuję poprawnością wymiarową więc zdecydowałem, że przejdzie tak jak jest. Zdecydowanie lepsze wspomnienia mam z budowy tych modeli z pierwszych serii wpuszczonych na nasz rynek. Schwalbe lepił się idealnie, kabinka miała ostre i wyraźne ramki, pasowała bez najmniejszych przeszkód. Tym razem, po ok 5 latach produkcji, bardziej wyglądała jak osłona do Jaka-23 z KP... Mustang to samo, miał niedolane tworzywo w tylnej części. Reklamowałem o Revella obydwie, ale przysłali mi dokładnie takiej samej jakości więc drugi raz już odpuściłem.

Ciemnozielone tworzywo Mustanga to koszmar jeśli chodzi o malowanie. Podkład to niestety konieczność, zwłaszcza przy takiej ilości szpachlowania i rycia. Dzięki niemu znalazłem dość sporo rys do usunięcia a przy okazji ujednolicił mi powierzchnię pod kamuflaż.

Te deski pod spodem to skrzynia na amunicję do haubicy leFH 18, oryginał. Znaleziony w szopie u sąsiada i odkupiony za flachę. teraz trzymam w niej niesklejone modele a przy okazji wykorzystuję jako stolik do fotografii :D W nocy z 26/27 stycznia 1945 roku trzy takie haubice prowadziły ostrzał sąsiedniej miejscowości stojąc na przeciwko mojego domu, w ogródku sąsiada właśnie. Ta skrzynia była akurat na pociski.
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Re: Dwa wykopki: P-51B i Me-262, Revell, 1:72

Postprzez Darek Trzeciak » poniedziałek, 12 kwietnia 2010, 21:11

Mecenas napisał(a):(Janusz, wytłumacz kolegom co to hasiok ;P )

Hehehe to mi przypomniało, że jak x-lat temu byłem "we wojsku" 3/4 eskadry to byli Ślónzoki a cała reszta... to gorole ;o)
Pozdrawiam Darek
Darek Trzeciak

Postprzez Mecenas » poniedziałek, 19 kwietnia 2010, 08:04

Witam po małej przerwie.
Prace nad Mustangiem poszły lekko do przodu. Całość została pomalowana warstwą podkładową. Użyłem do tego bardzo mocno rozcieńczonego spirytusem akrylu Tamiyi XF-54 (bez obaw, spirytus był kiepskiej jakości i nie odważyłbym się go użyć jako poprawiacza samopoczucia). Sprawdza się znakomicie. Ramki oszklenia zostały oczywiście uprzednio pomalowane Interior Green, tym razem Pactry. Spód samolotu został następnie pomalowany Humbrolem 64, na razie jedna warstwa choć będzie potrzebna kolejna w co najmniej dwóch miejscach. Przygotowałem też miejsce pod pasek Sky przed usterzeniem. Na więcej brakło mi weekendu bo musiałem iść na spacer z panną... Schwalbe nie tknięty, w ciągu tygodnia chcę go koniecznie wypolerować i przeryć kilka linii podziałowych. Niestety muszę kilka podobnych poprawek wykonać w Mustangu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez Jaho63 » poniedziałek, 19 kwietnia 2010, 12:11

No, coś z tego chyba będzie. :)
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez Mecenas » poniedziałek, 19 kwietnia 2010, 13:21

Może i będzie. A dzisiaj nawet za 1,99zł kupiłem sobie taśmę izolacyjną (ersatz 3M) do prób z ryciem linii podziałowych. Na Schwalbe natomiast mam zamiar przećwiczyć i taśmę i szablony Voyagera ze wzorami paneli.
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez RAV » poniedziałek, 19 kwietnia 2010, 14:45

Mecenas napisał(a):kupiłem sobie taśmę izolacyjną (ersatz 3M) do prób z ryciem linii podziałowych.

Akurat do tego modelu przydałaby się prawdziwa taśma 3M (chyba że ten ersatz ma tę sama szerokość). Szersza wersja taśmy ma bowiem 6,3 mm (1/4 cala), czyli dokładnie tyle, ile 18-calowe pasy inwazyjne w skali 1/72.
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez Mecenas » poniedziałek, 19 kwietnia 2010, 15:07

Na to nie wpadłem RAV, dziękuję bardzo za podpowiedź. Ja akurat miałem zamiar poprzerabiać kilka linii podziału blach na grzebiecie kadłuba i chciałem tej taśmy użyć jako "prowadnika" do igły. Chyba jednak się za tą z 3M rozejrzę... Jest szansa, że będzie dostępna w Castoramie albo OBI?
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat