II KP Włochy 44/45 - baza remontowa 1/72

Relacje z budowy, porady, zestawy, nowości dotyczące dioram - to właśnie tutaj.

II KP Włochy 44/45 - baza remontowa 1/72

Postprzez mysiek13 » niedziela, 11 kwietnia 2010, 10:15

Witam Wszystkich

Rozpocząłem ostatnio lekką dłubaninkę, zainspirowany min takimi fotkami ze strony: http://www.cultura.marche.it/cultura/mo ... rder=id%3F .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Budyneczki będą z Italerki - już zaczęte z zewnątrz, wnętrza do wykonania. Niestety moje fotografie z piaskowym, żółtawym i podobnymi kolorami wychodzą albo pastelowo albo strasznie żółto i kontrastowo :evil: :evil: :evil: W rzeczywistości domki nie są tak oczo..walne :? Może poradzicie jak tego uniknąć, stosuję aparat Fuji Fine Pix S5600. Czytałem tutoriale na Forum, próbowałem róznych ustawień i d...a, same porażki ... :x :evil: :cry:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jako pojazdy zastosuję Diamonda T z naczepą M19 z Matchboxu, zepsutego Sherman III z Dragona, Chevy z IBG, jakies jeepy itd itp.
mysiek13

Reklama

Re: II KP Włochy 44/45 - baza remontowa 1/72

Postprzez zenon-król woźnych » niedziela, 11 kwietnia 2010, 11:50

Zapowiada się świetnie... :mrgreen:
zenon-król woźnych

Postprzez Tomek Hejmo » niedziela, 11 kwietnia 2010, 14:03

Super pomysł!

Tomek
Tomek Hejmo

Postprzez matejson » poniedziałek, 12 kwietnia 2010, 09:21

mysiek13 napisał(a):Jako pojazdy zastosuję Diamonda T z naczepą M19 z Matchboxu

Podobną dioramę mam w planach :twisted:

mysiek13 napisał(a):Czytałem tutoriale na Forum, próbowałem róznych ustawień i d...a, same porażki .

Zacznij od zmiany tła ;o)
Mateusz Mathea
http://matejson.blogspot.com
"Wyobraźnia bez wiedzy może stworzyć rzeczy piękne.
Wiedza bez wyobraźni najwyżej doskonałe." A.E.
matejson

Postprzez bartek piękoś » poniedziałek, 12 kwietnia 2010, 13:28

Masz coraz większy rozmach z swoich poczynaniach. Zapowiada się efektownie.
..."a gdzie będziesz trzymał ten embrion, w pudełku?!"...
bartek piękoś

Postprzez Sherman » środa, 14 kwietnia 2010, 17:06

Kolejny duży projekt... zobaczymy co z tego wyjdzie.

Co do budynków, primo wywal te dachy, ten placek wygląda dość koszmarnie. Wymieniłbym też drzwi do garażu/warsztatu, trochę pancerne są. Kup sobie trochę balsy w sklepie z modelami RC, kosztuje grosze a daje fajne efekty. Krzaki na budynku mi się nie podobają. Abstrahując od przekłamań aparatu, stonowałbym kolory budynków. U Ciebie te elementy wyglądają "pisiato" i zabawkowo.

Mam też wątpliwości jak będzie wyglądało zestawienie Diamonda, zwłaszcza naczepy i Shermana z Dragona, to jednak dwie różne skale. Może lepiej dostawić tam jakąś dużą ciężarówkę ( 2,5t )? Swoja szosą, może zamiast M4A2 Firefly na M4? Otwarty przedział silnikowy, silnik z Shermana Esci ( po podrasowaniu ).
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez mysiek13 » poniedziałek, 19 kwietnia 2010, 10:03

Dzięki Panowie za komentarze i uwagi.

Shermanie - rzeczywiście po dłuższym namyśle chyba muszę zrezygnowac z Diamonda z Matchboxu z uwagi na różnicę wymiarów, bo nie tylko na tym Forum krytykowano mój zamysł- jeszcze raz muszę wszystko przeliczyc i pomierzyć. A tak chciałem go tam ustawić :evil: Mam w planie postawić tam ze 2 jeepy w trakcie przeglądów i Chevroleta C15 z IBG. W razie zmiany dodam po prostu jednego lub dwa Shermany III, albo M3 Lee z Mirage w wersji dowodzenia, albo dźwig Colesa z Airfixu albo M3 Scout Car'a z Italerki...Na szczęście wybór pojazdów dla Andersowców i modeli w 72 jest znaczny :mrgreen:

Co do domków to na pewno je stonuje jasno szarym i piaskowym "kurzeniem" aero i nie będą wyglądały tak "kontrastowo". Również roślinnośc na ścianie musze mocno "wyblaknąć", a jak usadowię ten domek na dioramie to dodam też trochę podobnych krzaków i drzewek wokół domku, co na pewno spowoduje lepszy odbiór wizualny... Co do dachów, to dojdą jeszcze tylko obramowania z desek, przykurzenie i może rynny, ale innej koncepcji na nie nie mam :( Wydawały mi się w miarę fajne jak na włoskie dachówki...

Pozdro Michał
mysiek13

Postprzez Sherman » wtorek, 20 kwietnia 2010, 20:28

W kwestii pojazdów, nie przesadzaj z ich ilością bo zrobi Ci się z tego cygański tabor bez składu i ładu. Może skup się na softskinach, ustawionych w szeregu przed budynkiem. Właśnie jeepy, obok Chevy i np dla przełamania kontrastu niemiecki Horch? We Włoszech sporo niemieckich pojazdów jeździło w IIKP, przydzielone głównie do jednostek zaopatrzeniowych. Jest sporo zdjęć parków maszynowych gdzie stoi sporo włoskich i niemieckich ciężarówek. I tak np. na środku, przed otwartym warsztatem ustawisz pootwieranego Horcha a do okoła polscy mechanicy zastanawiają sie czy dalej w nim grzebać czy dać sobie spokój z niemieckim złomem. I ew dla przełanania równoległego ustawienia jeden pojazd zaparkowany bezładnie po drugiej stronie warsztatu, np. właśnie wspominany White, może w wersji ambulansu? Znowu akcent przełamujący kolorystykę i przy okazji konwencję dioramy, a nie powodujący zbytniego przeładowania. Przynajmniej ja bym poszedł w takim kierunku...

Co do budynków, wpierw stonowałbym je filtrami, niebieski, ew szary. Dopiero potem delikatne przykurzenie z aero. Jeśli chodzi o dachówki, tutaj mógłbyś zastosować choćby dachówkę łupkową, ciemnoszarą. Tan dach z italeri nawet poprawiany nie będzie IMO zachęcająco wyglądał, a detale w rodzaju obramowania z desek będą przeskalowane. W ogóle mam wątpliwości, bo to zdecydowanie inny typ budownictwa niż to co masz na zdjęciach... ale zapewne budynków już zmieniać nie będziesz.

Pzdr
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez Panzer » czwartek, 22 kwietnia 2010, 11:30

Michale a może daj sobie spokój z katowaniem aparatu ustawieniami tylko popraw fotki w fotosklepie. W tym programie jest taki knif, że można ustawiać nasycenie dla danego koloru. Jeżeli widzisz, że na Twoich zdjęciach tylko żółcie są zbyt nasycone, a pozostałe kolory w miarę OK, to musisz zmienić ustawienie tylko dla żółci:

rozwiń "Image" z paska -> kliknij Saturation/Hue -> W oknie wyboru kolorów zmieniasz "Master" na "Yellow" -> kroplomierzem celujesz w żółty na otwartym zdjęciu -> suwakiem "Saturation" ustawiasz nasycenie.
Pozdrawiam, Radek
Obrazek
Panzer

Animal Planet

Powrót do Dioramy - warsztat