Dzięki Panowie za komentarze i uwagi.
Shermanie - rzeczywiście po dłuższym namyśle chyba muszę zrezygnowac z Diamonda z Matchboxu z uwagi na różnicę wymiarów, bo nie tylko na tym Forum krytykowano mój zamysł- jeszcze raz muszę wszystko przeliczyc i pomierzyć. A tak chciałem go tam ustawić

Mam w planie postawić tam ze 2 jeepy w trakcie przeglądów i Chevroleta C15 z IBG. W razie zmiany dodam po prostu jednego lub dwa Shermany III, albo M3 Lee z Mirage w wersji dowodzenia, albo dźwig Colesa z Airfixu albo M3 Scout Car'a z Italerki...Na szczęście wybór pojazdów dla Andersowców i modeli w 72 jest znaczny
Co do domków to na pewno je stonuje jasno szarym i piaskowym "kurzeniem" aero i nie będą wyglądały tak "kontrastowo". Również roślinnośc na ścianie musze mocno "wyblaknąć", a jak usadowię ten domek na dioramie to dodam też trochę podobnych krzaków i drzewek wokół domku, co na pewno spowoduje lepszy odbiór wizualny... Co do dachów, to dojdą jeszcze tylko obramowania z desek, przykurzenie i może rynny, ale innej koncepcji na nie nie mam

Wydawały mi się w miarę fajne jak na włoskie dachówki...
Pozdro Michał