Henschel Hs 126 A-1 ICM 1:48

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Henschel Hs 126 A-1 ICM 1:48

Postprzez iras67 » piątek, 23 kwietnia 2010, 21:48

Henschel Hs 126 A-1 ICM "prosto z pudła" jedynie dodałem pasy Eduarda. Zaraz po ukazaniu się ICM-a korciło i nie wytrzymałem ,rzuciłem wszystko na bok i ...Podoba mi się sylwetka i robią wrażenie rozmiary wydawałoby się niewielkiego płatowca .Podobno wnętrze nie jest zgodne z wersją A , niestety nie wiem dokładnie co, bo nie mam monografii wydanej przez Stratusa.Przez "expresstempo" zapomniałem o naciągach przy baldachimie...Pasowanie tego elementu jest zaskakująco dobre jak na ICM.Malowanie pudełkowe, Grecja ,kwiecień 1941.
Farbki Gunze C , wszystkie oznaczenia od masek, bo kalkomanie są fatalne, szczególnie krzyże nierówne.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po ukazaniu się tego zestawu Vector obniżył cenę o prawie połowę :) .
ps. Tworzywo w tym modelu jest niezwykle kruche,szczególnie delikatne elementy zastrzałów bardzo łatwo uszkodzić przy oddzielaniu od ramki.To jest jedyny poważny zarzut do wyprasek, ale pewnie zależny od serii produkcyjnej.
Ostatnio edytowano piątek, 23 kwietnia 2010, 23:03 przez iras67, łącznie edytowano 2 razy
iras67

Reklama

Re: Henschel Hs 126 A-1 ICM 1:48

Postprzez subgrafik » piątek, 23 kwietnia 2010, 22:11

I zdjecia i model bardzo ladne.
Gratulacje.

pawel
You need nothing to be happy. You need something to be sad.
~ Mooji.
subgrafik

Postprzez dewertus » sobota, 24 kwietnia 2010, 00:17

Podoba się bardzo model ten mi.

To co mnie najbardziej ujęło to pewne złudzenie jakie towarzyszy przy oglądaniu modelu - pierwsze wrażenie: ależ on czysty..., a po chwili, na kolejnych zdjęciach zaczyna się dostrzegać nienachalne ślady eksploatacji... dla mnie miodzio :D

Ale jest jedna kwestia, która ciut mi nie leży: ta żółć nie za bardzo przypomina RLM 04 (jest zbyt "kanarkowa").
Pzdr. Hubert
Jeśli istnieje rozwiązanie martwić się nie ma po co,
jeśli nie ma rozwiązania martwić się nie ma sensu
dewertus

Postprzez Jacek Bzunek » sobota, 24 kwietnia 2010, 07:05

Bardzo elegancki. Nie widzę świateł pozycyjnych ale nie znam konstrukcji i nie wiem czy tak właśnie ma być.
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez Daniel-Martola » sobota, 24 kwietnia 2010, 08:40

Mnie się podoba.

pozdrawiam
Obrazek
Daniel-Martola

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » sobota, 24 kwietnia 2010, 09:21

No wreście ktoś na forum popełnił ten zestaw - z niecierpliwością czekałem. Wyszło miodzio. Też mi się podoba to subtelne brudzenie. Fajnie wygląda w tym malowaniu.
Mariusz Jarzyna ze Szczec

100-lecie Niepodległości

Postprzez Daniel iceman Gronowski » sobota, 24 kwietnia 2010, 09:40

O kurcze, ale się napaliłem na ten zestaw. Dzięki Irek :D

Świetna robota. Napisz coś więcej o brudzeniu, czym ten syfek zrobiłeś?

Ps. Powierzchnie sterowe są w zestawie już oddzielone?

Pozdrawiam
Daniel iceman Gronowski

BoB 1 miejsce

Postprzez Mecenas » sobota, 24 kwietnia 2010, 09:56

Cóż tu Irku można powiedzieć: po prostu klasa.
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez shivadog » sobota, 24 kwietnia 2010, 10:41

Czapki z głów!
Zgłosiłbym do konkursy 4 pory roku, ale nie ma warsztatu...
shivadog

Postprzez Darek Trzeciak » sobota, 24 kwietnia 2010, 11:49

Jak to mawiają imperialiści - good job :) Podoba mi się ten model. Słyszałem, że jest to mix wersji A i B ale czym one się różniły? Z którą wersją model ICM ma więcej wspólnego?
Pozdrawiam Darek
"Doświadczenie powiększa naszą mądrość, nie zmniejsza jednak naszej głupoty." - Josh Billings
Darek Trzeciak

Postprzez tomek_chacewicz » sobota, 24 kwietnia 2010, 13:20

Bardzo ładny :) fajne smaczki w postaci smug na górze płata i błotka na owiewkach kół, jak na mój spaczony gust to jednak trochę za czysty :P
pozdrawiam
Tomek
tomek_chacewicz

Postprzez Czarny » sobota, 24 kwietnia 2010, 14:52

Podziwiam, do prawdy podziwiam. Piękne wyważenie efektów eksploatacyjnych.

Szkoda że nie wybrałeś kamuflażu z Hiszpanii
Czarny

Postprzez marco2607 » sobota, 24 kwietnia 2010, 20:01

Bardzo ładnie, jedna wada to brak warsztatu.
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Postprzez lejgo_inc » sobota, 24 kwietnia 2010, 22:30

Mając cały czas na horyzoncie debatę na temat Jaka-9 by KFS, tu możemy sobie obejrzeć drugą stronę medalu. Ten model wciąga, ale nie łapie każdego od razu za gardło :), trzeba mu poświęcić trochę uwagi. Merytorycznie/historycznie z pewnością jest solidnie umocowany, podobnie jak Jak-9 jest marketingowo w samym środku tarczy. Powiedziałbym że to kwestia rozłożenia akcentów. Doceniam to że na forum pojawiają się tak różne przykłady jak można podejść do modelarstwa.
Z ciekawością spojrzałbym na jakieś zbliżenia.
Czy RLM Gelb nie jest zbyt cytrynowy (kwestia oddania barw na fotografi?) ?
pozdrawiam, Leszek
http://www.shelfoddity.com
[Mankind has a perfect record in aviation; we never left one up there]
lejgo_inc

Postprzez iras67 » niedziela, 25 kwietnia 2010, 08:54

Dziękuję Koledzy za pozytywne komentarze.
dewertus napisał(a):... ta żółć nie za bardzo przypomina RLM 04 (jest zbyt "kanarkowa").

lejgo_inc napisał(a):Czy RLM Gelb nie jest zbyt cytrynowy (kwestia oddania barw na fotografi?) ?

:D
Ten żółty to Gunze C 113 RLM04 Yellow,położony na brązowe cieniowanie i pobrudzony szarym waschem, nie wiem na ile jest bliski oryginałowi, jedyny raz na żywca widziałem taki żółty na masce Me 109E w Hendon i ten wydaje się zbliżony.Mój kochany aparat i jego "doświadczony" właściciel też namieszali ;o) .Trochę poprawiałem balans bieli w programie graficznym bo mi daje często białe tło z różem w cieniach
Jacek Bzunek napisał(a): Nie widzę świateł pozycyjnych ...

Dzięki, Już dorabiam, podpatrzyłem co nieco u FMa Mariusza.
Daniel iceman Gronowski napisał(a):O kurcze, ale się napaliłem na ten zestaw..

Wart tych niemałych jak na ICM pieniędzy,ale chyba lepiej troszkę poczekać na lepsze tworzywo bo z tym jest kłopot.W moim przez kruchość tworzywa miałem trudności z odcinaniem bez uszkodzenia niektórych cienkich detali
Daniel iceman Gronowski napisał(a): Napisz coś więcej o brudzeniu, czym ten syfek zrobiłeś?

Wasch z olejnych Rembrandtów Talensa, rozcieranych, rozpuszczanych, wycieranych na przemian white spiritem i benzyną ekstrakcyjną ,pędzlami (w tym jednym dużym jak do golenia :)) i ręcznikiem papierowym takim co się nie mechaci ;o) .Zabrudzenia malowane ,"wycierane" pigmentami MIG i ich niebieskim fixerem.Smugi to lakier bezbarwny Gunze C mat 182, z niewielkim dodatkiem kolorów Gunze z palety RLM, nanoszony aerografem na samym końcu.
tomek_chacewicz napisał(a):... jak na mój spaczony gust to jednak trochę za czysty :P
,
lejgo_inc
Mam pewne złe doświadczenie z brudzeniem...może nie tyle z brudzeniem co odbieraniem tego na fotografiach i znaczną różnicą w realu wynikającą z słabości sprzętu foto i fotografującego :D .Mam takie wrażenie że musiałbym bardzo przerysować brudy żeby było to wyraźnie zauważone na zdjęciu.Nie widzę powodu żeby tylko dla fotografii robić takie coś.Taki model w realu byłby szpetny...
Miałem okazję pooglądać kilka razy na żywo modele lotnicze-modelarskie perełki i tam na przerysowane brudzenie nie ma miejsca.Wolę skupić się na precyzji klejenia i dokładności malowania traktując brudzenie jako wisienkę na torcie.Nie jest to żaden przytyk dla tych co lubią brudzić, mam po prostu inny modelarski target.
Czarny napisał(a):
Szkoda że nie wybrałeś kamuflażu z Hiszpanii

Teraz po fakcie znalazłem parę fotek i kto wie czy nie zrobię kiedyś w takim malowaniu.Pewnie ICM coś wypuści w przyszłości...
Darek Trzeciak napisał(a): Słyszałem, że jest to mix wersji A i B ale czym one się różniły? Z którą wersją model ICM ma więcej wspólnego?

W pudełku są inne potrójne kolektory wydechowe i kilka drobiazgów nie wykorzystanych.Na temat róznic niewiele pomogę, zakup nowej monografii Stratusa odpowiedziałoby na wiele pytań, a książkę przeglądałem i jest tam masa zdjęć i przedruków z instrukcji.Wiem że w SAM kiedyś były niezłe plany z nitowaniem... w sieci znalazłem tylko ich miniaturkę ;o).Wiem że napewno wrócę do tematu jeszcze ... może w między czasie wyjdzie coś z dodatków(Vector zrobi detail set do ICMa :mrgreen: )
marco2607 napisał(a):Bardzo ładnie, jedna wada to brak warsztatu.

Tempo jak na mnie było ekspresowe (6 dni chyba) i brakło czasu na fotki w trakcie... :->
Ostatnio edytowano poniedziałek, 26 kwietnia 2010, 12:16 przez iras67, łącznie edytowano 1 raz
iras67

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli