Kuba Plewka napisał(a):Panowie,
Ja w dawnych czasach działałem z 1:72 i starałem się malować to z ręki. Jak maskowałem, to wyłącznie cieniutkimi (2 mm) wałeczkami patafixa. Aerograf prostopadle do malowanej powierzchni i będzie OK.
Michał, wiem że to nieco za późno i przechlapana robota, ale Revell ma koszmarnie skopany nos. W profilu z boku jest zbyt obwisły a patrząc z góry, wyloty działek są umieszczone błędnie. Chce Ci się to wydłubać na nowo? Mi by się nie chciało, ale dla przyzwoitości napisałem.

Mecenas napisał(a):Też tak robiłem i wychodziło mi za ostro, np Hurricanie IIc. Chyba go gdzieś tutaj prezentowałem jako gotowy model. Metoda, którą opisał Janusz to dokładnie tak jak chciałem zrobić: cieniutki wałek patafixa i na to krótko docięta kartka papieru. Mnie osobiście ta metoda najbardziej leży choć jest zdecydowanie bardziej czasochłonna.

Kuba Plewka napisał(a):Mecenas napisał(a):A czy w przypadku maszyny Sinnera na skrzydłach plamy też powinny mieć takie granice jak na kadłubie? Bodajże w publikacji wydawnictwa Militaria lub AJ-Press czytałem, że kamuflaż na skrzydłach nanoszony był z szablonu właśnie, ale dotyczyło to wersji "kanciastej". Ponieważ Sinner miał wersję "custom" chyba granice też powinny być miękkie. Tak przynajmniej zakładam.
Tamten samolot to faktycznie jakiś "Messerschmitt individual". To co Ci pokazałem to standardowe fabryczne malowanie i zwykłe niemieckie zwyczaje. Na ile kojarzę tego pasiaka Sinnera to pasy wyglądają bardzo równo, może faktycznie namalowano to od taśmy?
Może zajrzy tu Aleksander011, wiem że interesował się tą maszyną.

Mecenas napisał(a):Eagle nie przesądza jednak jakie powinny być kolory maszyny, podając jedynie lakonicznie: "Upper surfaces apper to be RLM82/83 or RLM 81." Czyli maluj jak Ci się podoba.

Aleksander011 napisał(a):Sprostowanie: kolory wg Pana Urbanke to 82/83 i tego bym się trzymał...

Kuba Plewka napisał(a):Zapewne wiesz, ale tak pro forma, RLM 82 to jasny zielony, RLM 83 ciemny. Większość producentów farb to zamienia.

Powrót do Lotnictwo - warsztat
Użytkownicy przeglądający ten dział: Majestic-12 [Bot] i 22 gości