pm napisał(a):Witam,
po dłuższej przerwie (gdzieś z półtora roku) zamierzam wrócić do modelarstwa, a powrót zainaugurować eduardowską foczką A-8. I tu zaczynają się schody. Wymyśliłem sobie malowanie czarne 9 z JG-301 i... nie znalazłem ani jednego zdjęcia tej maszyny. Nic to, postanowiłem zmienić wariant na czerwoną jedynkę Dortenmann-a i znów porażka. Czy może któryś z kolegów spotkał się ze zdjęciami tych maszyn? Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc. Jeżeli nic nie znajdę - zrobię żółtą 17 A8/R2 Ungera z 12/JG3 - ma jeszcze stary zestaw CMK do konwersji na Sturmbock-a.
Pzdr
Przemek Mielcarek
caughtinthemiddle napisał(a):...A widzisz, na początek nawet nie sięgałem do książek, tylko zagooglałem...
Kuba Plewka napisał(a):Oznakowanie też warte kilku słów, cyfra 9 była raczej czerwona, nie czarna. Pas RVT namalowany "odwrotnie" i brak białej poziomej belki.
Co Wy na to?
caughtinthemiddle napisał(a):Zrób lepiej 'Rote 1', tutaj link podrzucony mi przez kolegę Rumcajsa, który również ma tę maszynę w planach. Przewiń w dół strony
pm napisał(a):chyba jednak zdecyduje się na model samolotu Dortenmann-a

Choć tak na oko krzyż na kadłubie też jest mocno jasny.
Reszta jest zgodna z profilem z modelu: czerwony na pasie z przodu, brak belki, 30mm działka w skrzydle (a przynajmniej tak mi się wydaje).
Już prawie w niczym i jego będę robiłKuba Plewka napisał(a):Troszkę nie za bardzo rozumiem, w czym tkwi problem z samolotem Dortenmanna?
Tak, o toKuba Plewka napisał(a):Ten samolot z wypukłą osłoną, to Dora Dortenmanna. Samolot 210003, to o to chodziło?
Już nie chcę, ale dzięki za, jak zwykle pomocne, informacje - na pewno będę robił, ale późniejKuba Plewka napisał(a):Jeśli chcesz zbudować sobie Sturmbocka...
pm napisał(a):Co do samolotu Dortenmanna i nie tylko, czy były foczki bez panela dostępu do radia?
Dzięki, o to mi właśnie chodziło. To już chyba wszystkie wątpliwości.Kuba Plewka napisał(a):...panelu po prawej stronie za kabiną, tak? Ten pojawił się dopiero w A-8. Wszystkie wcześniejsze Fw 190 A miały radio montowane wewnątrz kadłuba i dostawano się doń przez pokrywę w lewej ścianie kadłuba.
Powrót do Mini Projekt Grupowy - Fw 190
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości