Mini Projekt Grupowy Fw 190

(07.10.2007-01.01.2009)

Re: Mini Projekt Grupowy Fw 190

Postprzez Timi » niedziela, 23 grudnia 2007, 18:43

wiem wiem że podpowiesz :) budując foke na forum trzeba znać ryzyko że jest wielu zapaleńców którzy wiedzą o tym samolocie prawie wszystko :mrgreen:
pozdrawiam
Tomasz Modłasiak
(a) Bułki (i tak) nie pikają!!

http://timimodelfactory.blogspot.com/
Timi

Reklama

Postprzez Artur Domański » niedziela, 23 grudnia 2007, 18:44

Tak zapalencow jest duzo i jeden prawie zboczeniec ;)
Pozdrawiam
Artur
Artur Domański

Postprzez Timi » niedziela, 23 grudnia 2007, 18:45

tylko który to ten jeden?? bo na ja sam na gg mam ze 4 :P
pozdrawiam
Tomasz Modłasiak

Timi

Postprzez pm » niedziela, 30 grudnia 2007, 09:56

Witam,
po dłuższej przerwie (gdzieś z półtora roku) zamierzam wrócić do modelarstwa, a powrót zainaugurować eduardowską foczką A-8. I tu zaczynają się schody. Wymyśliłem sobie malowanie czarne 9 z JG-301 i... nie znalazłem ani jednego zdjęcia tej maszyny. Nic to, postanowiłem zmienić wariant na czerwoną jedynkę Dortenmann-a i znów porażka. Czy może któryś z kolegów spotkał się ze zdjęciami tych maszyn? Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc. Jeżeli nic nie znajdę - zrobię żółtą 17 A8/R2 Ungera z 12/JG3 - ma jeszcze stary zestaw CMK do konwersji na Sturmbock-a.
Pzdr
Przemek Mielcarek
pm

Postprzez Timi » niedziela, 30 grudnia 2007, 14:32

Obrazek

[http://pwm.org.pl/viewtopic.php?p=13620#13620]Galeria[/URL]

koniec
pozdrawiam
Tomasz Modłasiak

Timi

Postprzez caughtinthemiddle » niedziela, 30 grudnia 2007, 15:18

pm napisał(a):Witam,
po dłuższej przerwie (gdzieś z półtora roku) zamierzam wrócić do modelarstwa, a powrót zainaugurować eduardowską foczką A-8. I tu zaczynają się schody. Wymyśliłem sobie malowanie czarne 9 z JG-301 i... nie znalazłem ani jednego zdjęcia tej maszyny. Nic to, postanowiłem zmienić wariant na czerwoną jedynkę Dortenmann-a i znów porażka. Czy może któryś z kolegów spotkał się ze zdjęciami tych maszyn? Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc. Jeżeli nic nie znajdę - zrobię żółtą 17 A8/R2 Ungera z 12/JG3 - ma jeszcze stary zestaw CMK do konwersji na Sturmbock-a.
Pzdr
Przemek Mielcarek

A widzisz, na początek nawet nie sięgałem do książek, tylko zagooglałem ;o) :
Obrazek
Obrazek
zdjęcia ze strony rafiger.de
Co do maszyny Ungera, bodaj z 3 zdjęcia znajdziesz w znakomitej książce Peter'a Rodeike 'Focke Wulf Jagdflugzeug Fw 190 A Fw 190 "Dora" Ta 152 H'.
Jak później znajdę chwilę, to poszukam Ci innych zdjęć pozostałych Foczek.
Tiiiiiime is on my side ;)
caughtinthemiddle

Postprzez Kuba P. » niedziela, 30 grudnia 2007, 15:32

Oznakowanie też warte kilku słów, cyfra 9 była raczej czerwona, nie czarna. Pas RVT namalowany "odwrotnie" i brak białej poziomej belki.
Co Wy na to?
Kuba P.

Postprzez pm » niedziela, 30 grudnia 2007, 17:20

caughtinthemiddle napisał(a):...A widzisz, na początek nawet nie sięgałem do książek, tylko zagooglałem ;o)...

Dzięki za pomoc.
U mnie google wyrzuciło całą masę zdjęć, ale właściwych nie. Nic, na drugi raz pogłaszcze monitor, może będzie lepiej :)
Co do samolotu Ungera, mam sporo zdjęć - jedyne czego nie jestem pewny, to to czy miał karabiny w kadłubie.
Szkoda, że zdjęcie dziewiątki pokazuje mało szczegółów, ale to jest już coś.
Jeszcze raz dzięki - Przemek

Kuba Plewka napisał(a):Oznakowanie też warte kilku słów, cyfra 9 była raczej czerwona, nie czarna. Pas RVT namalowany "odwrotnie" i brak białej poziomej belki.
Co Wy na to?

Jak to co - popłaczę się - nie ma kalkomani na czerwoną dziewiątkę :cry: Choć tak na oko krzyż na kadłubie też jest mocno jasny.
Reszta jest zgodna z profilem z modelu: czerwony na pasie z przodu, brak belki, 30mm działka w skrzydle (a przynajmniej tak mi się wydaje).
Pzdr
Przemek
Ostatnio edytowano niedziela, 30 grudnia 2007, 17:37 przez pm, łącznie edytowano 1 raz
pm

Postprzez caughtinthemiddle » niedziela, 30 grudnia 2007, 17:36

Zrób lepiej 'Rote 1', tutaj link podrzucony mi przez kolegę Rumcajsa, który również ma tę maszynę w planach. Przewiń w dół strony ;o)
Tiiiiiime is on my side ;)
caughtinthemiddle

Postprzez pm » niedziela, 30 grudnia 2007, 18:01

caughtinthemiddle napisał(a):Zrób lepiej 'Rote 1', tutaj link podrzucony mi przez kolegę Rumcajsa, który również ma tę maszynę w planach. Przewiń w dół strony ;o)

Wolałbym zrobić model z nową owiewką i działkami 30mm, ale jak będzie trzeba...
Co do zdjęć ze strony - zdjęcia 3 i 4 pokazują różne samoloty, co do modelu - gość zrobił z owiewką starego typu, ale z działkami 30mm - inaczej niż w instrukcji Eduarda i inaczej niż na zdjęciu 4, na jego własnej stronie.
Pzdr
Przemek
P.S. Ech, chyba jednak zdecyduje się na model samolotu Dortenmann-a. Blachy CMK z opancerzeniem nie za bardzo pasują do Eduardowego modelu, a co do samolotu z JG-301 mam coraz więcej wątpliwości. Przy czerwonej jedynce jakby trochę bardziej wiadomo co robić.
PM
pm

Postprzez OldMan » poniedziałek, 31 grudnia 2007, 12:31

pm napisał(a):chyba jednak zdecyduje się na model samolotu Dortenmann-a

No to będzie nas dwóch :D .
Ja startuję po NR 2008, a dokładnie jak dotrą do mnie wszystkie zamówione elementy.
Pozdrawiam, Krzysztof "OldMan" Motyczyński
Obrazek
OldMan

Postprzez Kuba P. » poniedziałek, 31 grudnia 2007, 13:53

Troszkę nie za bardzo rozumiem, w czym tkwi problem z samolotem Dortenmanna?
To względnie wczesnej produkcji A-8, jeszcze ze starym płatem bez możliwości zabudowy MK 108 (poznać to po braku wypukłości na wierzchnim poszyciu płata nad komorami zewn. działek).
Samolot nie ma wlewu paliwa rozruchowego pod kabiną i obstawiam, że ma jeszczę apteczkę w starym miejscu tj. po prawej stronie kadłuba, z tyłu. Spokojnie z zestawu Edka dasz radę go zrobić.

Ten samolot z wypukłą osłoną, to Dora Dortenmanna. Samolot 210003, to o to chodziło?

Samolot zaś z MK 108 i wypukłą osłoną to byłaby rzadkość. Z głowy w tej chwili chyba nie kojarzę takich zdjęć.

Jeśli chcesz zbudować sobie Sturmbocka, czyli maszynę ze 108 i dopancerzeniem kadłuba, to nie tylko płytki na kadłubie są Ci potrzebne, musiałbyś mieć i wiatrochron z grubszymi szybami i odpowiedni płat. W zestawie Eduarda (jak mniemam masz ten pierwszy, A-8) jest spód płata odpowiedni tylko dla maszyny z MG 151/20E. Ten dla 108 miałby nieco inne wyprowadzenie kanału odprowadzania łusek i inne pokrywy komór działek.
Możesz kupić zestaw Fw 190 A-8/R2, którego wydał Eduard. Ten ma niewielkie błędy ale Sturmbocka zrobisz bez większego bólu.
Tamten zestaw opisałem na FMR tu:

http://www.fmr.net.pl/forum/viewtopic.php?t=1940

Choć tak na oko krzyż na kadłubie też jest mocno jasny.
Reszta jest zgodna z profilem z modelu: czerwony na pasie z przodu, brak belki, 30mm działka w skrzydle (a przynajmniej tak mi się wydaje).

Kolorystyka numeru jest nie ze zdjęcia a z rozpiski kolorów eskadr w I Gruppe.
Właśnie tam zdarzały się maszyny z "odwrotnym" pasem i brakiem poziomej belki.
Fajnie jest to przedstawione w nowej książce J.Crandalla o długich Fw 190 (przynajmniej to).
Jeśli ten samolot jest (był) faktycznie z I Gruppe to cyfra powinna być czerwona. Jest jeszcze ewentualność, że może...niebieska. Czerwone cyfry w I Gruppe powinny wg tej rozpiski być bez obwódki. Z obwódką są za to cyfry niebieskie...
Zerknę w domu jeszcze raz na te schematy, żeby nie namieszać i nie mylić.
Zna się ktoś może lepiej na tej kolorystyce numerów w 301? :?

Co zaś tyczy się działek 108, ta 9 raczej ma gładki płat. Bez wypukłości. Tam nie mogło być MK 108 w tym układzie.
Czy Maciek, możesz to na większym zdjeciu potwierdzić?
Jeśli jednak te wypukłości są, to też nie świadczy o obecności działek 108 a jedynie o tym, że płat jest w wersji standaryzowanej dla zabudowy obu rodzajów broni. Wtedy pod spodem zmieniony jest też jeden wziernik, na górze są bąble. Wszystko po to, żeby w takie skrzydło dało się wmontować 108 z osprzętem albo 151/20 E.

Miłego budowania Focke-Wulfów :)
Kuba P.

Postprzez pm » poniedziałek, 31 grudnia 2007, 14:44

Kuba Plewka napisał(a):Troszkę nie za bardzo rozumiem, w czym tkwi problem z samolotem Dortenmanna?
Już prawie w niczym i jego będę robił :)
Kuba Plewka napisał(a):Ten samolot z wypukłą osłoną, to Dora Dortenmanna. Samolot 210003, to o to chodziło?
Tak, o to
Kuba Plewka napisał(a):Jeśli chcesz zbudować sobie Sturmbocka...
Już nie chcę, ale dzięki za, jak zwykle pomocne, informacje - na pewno będę robił, ale później

Co do samolotu Dortenmanna i nie tylko, czy były foczki bez panela dostępu do radia?

Pzdr
Przemek
pm

Postprzez Kuba P. » poniedziałek, 31 grudnia 2007, 16:24

pm napisał(a):Co do samolotu Dortenmanna i nie tylko, czy były foczki bez panela dostępu do radia?

...panelu po prawej stronie za kabiną, tak? Ten pojawił się dopiero w A-8. Wszystkie wcześniejsze Fw 190 A miały radio montowane wewnątrz kadłuba i dostawano się doń przez pokrywę w lewej ścianie kadłuba.
Kuba P.

Postprzez pm » poniedziałek, 31 grudnia 2007, 17:11

Kuba Plewka napisał(a):...panelu po prawej stronie za kabiną, tak? Ten pojawił się dopiero w A-8. Wszystkie wcześniejsze Fw 190 A miały radio montowane wewnątrz kadłuba i dostawano się doń przez pokrywę w lewej ścianie kadłuba.
Dzięki, o to mi właśnie chodziło. To już chyba wszystkie wątpliwości.
Pzdr
Przemek
pm

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mini Projekt Grupowy - Fw 190