SWS „UHU’’ Greatwall Hobby 1/35

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Re: SWS „UHU’’ Greatwall Hobby 1/35

Postprzez ROMAN » sobota, 12 czerwca 2010, 18:35

Witam. Model prawie skończony. Może coś jszcze zmienie przed ostateczną wersją. Na pewno dodam jakiegoś figuranta choć bardziej będę się skłaniał do jakiejś winietki. Model trochę kosmiczny ale całkiem przyjemnie się go budowało.

Zapraszam do oglądania. Sugestie mile widziane.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
ROMAN

Reklama

Postprzez Patterson » sobota, 12 czerwca 2010, 19:05

Bardzo fajny pojazd, podoba mi się malowanie (przy okazji, możesz zdradzić co to za farba ten brąz? :mrgreen: )

Natomiast troszkę nie podoba mi się brud na kołach, widziałbym tam zdecydowanie ciemniejszy odcień, ale taki mój gust. :P
Patterson

rpm2

Postprzez Marek Jaszczołt » sobota, 12 czerwca 2010, 20:41

Ładne chociaż S-F. Na figuranta to koniecznie jakiegoś gościa z Vampyrem dla podtrzymania klimatu.
I'm not lazy... I'm motivationally challenged.(Garfield)
Marek Jaszczołt

Postprzez PiterATS » sobota, 12 czerwca 2010, 21:57

Bardzo fajny, ciekawy i niespotykany często model. Mam pytanie odnoście reflektora. Zakładam, że skoro to wersja Uhu, to reflektor jest na podczerwień. Możesz powiedzieć, jaki kolor ma jego szkło, bo na wszystkich fotkach widać, jakby było przezroczyste, a na ostatnim wpada w brąz.
PiterATS

Postprzez spiton » sobota, 12 czerwca 2010, 22:28

Sposób rozwiązania przez projektanta zestawu bieżnika bardzo ciekawy i dający świetny efekt.
Model świetny, tylko układ jezdny jakiś taki mało realistyczny.
spiton

Postprzez ROMAN » niedziela, 13 czerwca 2010, 00:34

Witam, i dziękuje za opinie.
Patterson napisał(a):przy okazji, możesz zdradzić co to za farba ten brąz?

Brąz to chocolade brown, pozostałe to dark yellow i olive green. Takie nic ale to chocolade też mnie zszokowało :shock: (specjalnie kupiłem dla tego pojazdu). Tak według instrukcji napisali, że taki ma być. Nie wiem czy ten pojazd o ile istniał w paru egzemparzach miał taki kolor brązu ale na półce wygląda pociesznie i różni się on od innych stosowanych w podobnych ubarwieniach. Ten brąz bardziej jakąś siną spraną śliwke przypomina niż brąz. Farby to Model Master.

Patterson napisał(a):
Natomiast troszkę nie podoba mi się brud na kołach, widziałbym tam zdecydowanie ciemniejszy odcień, ale taki mój gust. :P

Chodzi Ci o koła w gąskach czy o gumy? Tak czy siak.....układ jezdny jeszcze będzie miał jedną odsłone...znaczy zobacze czy będzie to jako model na podstawce czy model na winiecie bo wtedy dopasuje go do gruntu. Na razie jest to "naoliwiony lekko metalizujący odpowiednik wczesnofabryczny bez przeznaczenia terytorialnego".....(ale sprawiłem termin :mrgreen: )

Marek Jaszczołt napisał(a): Na figuranta to koniecznie jakiegoś gościa z Vampyrem dla podtrzymania klimatu.

Znasz może jakiś zestaw figurek?

PiterATS napisał(a): Mam pytanie odnoście reflektora. Zakładam, że skoro to wersja Uhu, to reflektor jest na podczerwień. Możesz powiedzieć, jaki kolor ma jego szkło, bo na wszystkich fotkach widać, jakby było przezroczyste, a na ostatnim wpada w brąz.

To pewien problem. Troszke poszperałem z tą kolorystyką i niestety nigdzie nie spotkałem jednoznacznej odpowiedzi co do koloru. Postanowiłem jako posiadacz noktowizora odwzorować to co widzę na współczesnym noktowizorze od przodu. Czyli kolor (teraz mój zacny profesor przewróci się pewnie w grobie ze dwa razy bo takich kolorów nie ma) "krwistowątrobianofioletowy" mniej więcej. Dobrać taki kolor to większa sztuka niż skleić to cudactwo. Męczyłem się z dobraniem odpowiedniej barwy kilka godzin bo i nawet nie chodziło o sam kolor tylko o głębie. Ale co byśmy nie zrobili bez naszych wspaniałych kobiet. Gdy tak sobie mieszałem ten "przecudnej barwy" kolor "krwistowątrobianofioletowy" widziałem utkwiony we mnie wzrok małżonki z flakonikiem w ręku. Lakier do paznokci o nazwie tajemniczej "Diamond Strenght" firmy nie wymienie. Ideał. i zrobiłem to tak. Nazwijmy że to "lampy pozycyjne" szkiełka pomalowałem od razu od wewnątrz i miały i blask i głębie. Do lunet dodałem ciut grafitu. I wszystko było cacy. Odpowiednia barwa do współczesnych noktowizorów i zawartch w nich lensów w podczerwieni. Problemem stał się główny projektor bo wielki i ma środek. Najpierw prysnąłęm metalizerem takim jak do zderzaków w dziale naszego forum typu auto moto. Na to wszystko, zacny specyfik mojej małżonki......i guzik. siadło (nadmieniam, reflektor był wtenczas bez szkła). Koncepcja upadła ze względu, że metalizer to farbka a specyfik żony i owszem też. Zrobiłem raz jeszcze. W główny reflektor wtłoczyłem, wgniotłem, wprasowałem....wepchnąłem by zmarszczek nie było folię "Jana"....tą do kanapek. I to rozcieńczonym "specyfikiem żony" prysnąłem aero. Był blask reflektora...był odpowiedni kolorek. Odczekałem parę dni i skleiłem reflektor. (po to by szkiełko mgiełki od chemi nie dostało...tak na wszelki wypadek)....i było pięknie, ale ponieważ Ci co sklejali reflektor przeciwlotniczy wiedzą z czego się składa, mój wysiłek bardzo leciutko ale......... padł. Reflektor składa się ze szkła, żaluzji, szkła i głębi projektora a ponieważ kolor jest w tym przypadku "krwistowątrobianofioletowy" więc ciemny, a więc po sklejeniu całości głębia i kolor siadły przez podwójne oszklenie i to widać ale nie jak bym chciał, czyli na kolana nie rzuca. Tak reasumując myśle, że jeśli ktoś taki reflektor będzie robił, wystarczy pomalować wewnętrzną szybę kolorem "krwistowątrobianofioletowy"i też będzie (choć może mniej....nie wiem) super.

pozdrawiam serdecznie.....i co dalej....jakie sugestie.
Ostatnio edytowano niedziela, 13 czerwca 2010, 08:40 przez ROMAN, łącznie edytowano 1 raz
ROMAN

Postprzez subgrafik » niedziela, 13 czerwca 2010, 08:14

Z sugesti Romanie podpilowalbym oponki z przodu po lotniczemu
/dziwne ze chyba nikt tego nie robi i wszystko prawie
- poza DMLowym halftrakiem, zawsze ma opony na kamien :) /

Romanie i Marku czy SF zestawu polega na samym sprzecie czy malowaniu a moze konfiguracji,
trudno nie przyznac ze po Panterze SF WIldera sprzety IR staly sie niezwykle atrakcyjnym dodatkiem.

P.
You need nothing to be happy. You need something to be sad.
~ Mooji.
subgrafik

Postprzez ROMAN » niedziela, 13 czerwca 2010, 09:19

subgrafik napisał(a):Z sugesti Romanie podpilowalbym oponki z przodu po lotniczemu
- poza DMLowym halftrakiem, zawsze ma opony na kamien :) /

Dzięki za podpowiedź. Kółka nie są jeszcze wklejone tak więc spróbuje....może nie tyle spiłować co przypiec na gorąco na jakiejś blaszce.

subgrafik napisał(a):Romanie i Marku czy SF zestawu polega na samym sprzecie czy malowaniu a moze konfiguracji,
trudno nie przyznac ze po Panterze SF WIldera sprzety IR staly sie niezwykle atrakcyjnym dodatkiem.
P.

Myśle, że na całym sprzęcie. Pojedyńcze zestawy IR zastosowane na uzbrojonych pojazdach miały by tam jakiś sens....natomiast układanie wszystkich tych wynalazków na czymś takim jak SWS który jest dużym i ciężkim pojazdem to wydaje mi się przerost formy nad treścią. Bo do czego miałby służyć tak wielki reflektor na podczerwień. Wiadomo jest, że noktowizor działa na zasadzie oświetlenia obiektu wiązką podczerwieni i zczytania lunetą o odpowiedniej optyce tego co podczerwień oświetli. Nawet dziś można wysłać wiązke światła na odległość kilkakrotnie większą niż optyka jest w stanie to rozszyfrować. Mój noktowizor współczesny wysyła wiązkę podczerwieni na widzialną przez optyke odległość do 150 metrów a jego projektor podczerwieni ma lusto wielkości paznokcia. Zmieniła się technika od czasów powstania noktowizora ale zasada działania pozostała ta sama. Poza tym zasadność użycia tak wielkiego sprzętu i to prawie nieuzbrojonego.
ROMAN

Postprzez Marek Jaszczołt » niedziela, 13 czerwca 2010, 10:09

subgrafik napisał(a):Romanie i Marku czy SF zestawu polega na samym sprzecie czy malowaniu a moze konfiguracji,

Po prostu nie powstała wersja UHU na sWS. Taka konfiguracja z permanentnie postawionym reflektorem byłaby niepraktyczna bo ciągle wystawiona na ostrzał (BTW cała instalacja agregatu prądotwórczego w w środku sWS byłaby problematyczna), w przeciwieństwie do UHU na SdKfz251 który z położonym reflektorem wyglądał na zwykły transporter, które jak najbardziej istniały i nawet wzięły ograniczony udział w walkach - jeden UHU był przydzielany na 5 Panther "IR do podświetlania celów na większych odległościach.
Marek Jaszczołt

Postprzez ROMAN » niedziela, 13 czerwca 2010, 10:26

Marek Jaszczołt napisał(a):Po prostu nie powstała wersja UHU na sWS. W przeciwieństwie do UHU na SdKfz251 (z położonym reflektorem wyglądał na zwykły transporter), które jak najbardziej istniały i nawet wzięły ograniczony udział w walkach - jeden UHU był przydzielany na 5 Panther "IR do podświetlania celów na większych odległościach.

No właśnie. W SWS'e też można położyć ten reflektor....stąd te stopki z tyłu reflektora i kładzie się.....tyle że nie zmienia to obrysu pojazdu. Nie wiem jak wygląda SdKfz251 z tym reflektorem....może masz jakieś zdjęcie? Ale tu, czy tak czy siak i tak jest to bardzo widoczny cel do ostrzału. Choć w kompletnych ciemnościach nocy to sprawa też dwuznaczna.
ROMAN

Postprzez Marek Jaszczołt » niedziela, 13 czerwca 2010, 10:56

Zajrzyj do tego wątku
Marek Jaszczołt

Postprzez ROMAN » niedziela, 13 czerwca 2010, 11:32

Marek Jaszczołt napisał(a):Zajrzyj do tego wątku

Świetna sprawa w tym wątku. Badger......sprawiłeś świetny model z tym UHU. Co prawda ja inaczej podszedłem do kolorystyki reflektorów ale Twój SdKfz251 z tym reflektorem jest super. Ten wątek wiele obrazuje. Dzięki Marek.

pozdrawiam serdecznie
ROMAN

Postprzez PiterATS » niedziela, 13 czerwca 2010, 14:33

Skoro reflektor ma tam jakiś kolor to jest w porządku, bo tym samym poprawnie zasymulowałeś zamontowany tam filtr podczerwieni. Co do kolorów filtrów, to do końca nie wiadomo, jakie one były w niemieckich noktowizorach, choć ja osobiście obstaję przy ciemnogranatowym lub granatowoczerwonym.
Natomiast rzuciła mi się w oczy jeszcze jedna rzecz na Twoim modelu. Otóż błędnie pomalowałeś na czerwony kolor szkła w lunetowych przetwornikach elektro-optycznych obrazu. Szkła w nich były całkowicie bezbarwne, widać to chociażby na oryginalnym przetworniku obrazu z noktowizora Vampir, montowanego na karabinku Stg-44:

Obrazek
PiterATS

Postprzez Marek Jaszczołt » niedziela, 13 czerwca 2010, 16:51

Reflektor zamontowany na Pantherach wygląda tak:
Obrazek
Zapewne jego większy brat zamontowany na UHU też miał taką kolorystykę.
Marek Jaszczołt

Postprzez PiterATS » niedziela, 13 czerwca 2010, 16:57

Jeśli to oryginał, to już wszystko jasne- filtry były granatowe czy fioletowo-granatowe.
PiterATS

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat