"Koenigstiger" Dragon 1:35

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Re: "Koenigstiger" Dragon 1:35

Postprzez author21 » wtorek, 15 czerwca 2010, 12:54

Odnośnie malowania narzedzi saperskich i zapasowych gąsienic.

To nie tylko było widoczne w polowym nakładaniu kamuflażu. Są zdjęcia tygrysa I malowanego na front afrykański, gdzie zapasowe ogniwa gąsienicy na przedniej płycie są pomalowane w kolor bazowy czołgu (bez zdejmowania). W większości pojazdów kolor bazowy był nanoszony w fabryce, a polowo plamki, wężyki itp. , często właśnie bez zdejmowania oporządzenia. Czyli zapasy gąsienic też miały ślady wężyków itp. Tak samo było z kołami jezdnymi (bandaże). Nikt nie zasłaniał bandaży do malowania kamuflażu na kołach. Więc maźnięcia w tą strone jak najbardziej wskazane. Wiadomo, idealny model wygląda lepiej i nie znający sie powiedzą, że modelarz zamazał szczegół, niestarannie pomalował, ale taka była rzeczywistość. Podwójne ogniwa np do Tygrysa II na wieży to waga ok 25 kg z osiami, żołnierz musiałby przerzucić 200 kg tylko po to, żeby czołg starannie pomalować.
author21

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Godfryd » wtorek, 15 czerwca 2010, 15:01

Tylko że farba z gumowych bandaży dość szybko odpadała, tak więc tu chyba wciąż najodpowiedniejsze są gumowo-ciemno-szare kolory.
Godfryd

Postprzez Wolfi » środa, 16 czerwca 2010, 15:21

Fajnie Ci idzie z tym modelem ale jedno pytanie mnie nurtuje- czy ten kamuflaż jest tylko dziełem ludzi z dragona czy rzeczywiscie był jakiś KT z czymś takim? już sie nad tym zastanawiałem jak robiłem swojego..
Wolfi

Postprzez Dumo » środa, 16 czerwca 2010, 19:19

Dragon z tego co wiem daję oryginalne oznaczenia i malowania, dla mnie to jest obojętne byle żeby fajnie wyglądał.
Dumo

Poprzednia strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat