przez SKYRAIDER » wtorek, 1 stycznia 2008, 16:58
Ten model widziało już spore grono osób, ich opinia jest taka że, niektórych elementów nawet porządne firmy nie robią dlatego jest tyle zestawów waloryzacyjnych które i tak nie spełniają wymogów zgodności z oryginałem. Elementy foto trawione są po prostu płaskie i 20/30 % trzeba odrzucić. Blacha do An-2 w 72 jest do du.. w 70 % nie pasuje do modelu, opinia Tomka Wacławskiego który buduje An-2 w 1:32. Robiąc blachy do swojego An wprowadził poprawki i dopiero coś z tego wyszło. Do pancerki są chyba bardziej realne niż do samolotów.
Wojtku,
jeżeli chcesz to daleko nie masz, zobaczysz w fazie takiej w jakiej jest i możesz wtedy
pokombinować z blachami. Lepiej teraz dopóki nie jest jeszcze gotowy. Wypożyczę Ci poszczególne elementy odlane i możesz się do tematu przymierzyć. Chyba i tak będę potrzebował Twojej pomocy bo chcę wytrawić koniecznie jeden element, ale to na e-mail.
Kamilu,
łatwo jest dawać rady, trudniej je samemu wykorzystać. Bądźmy realistami, uczymy się całe życie a i tak umieramy głupcami.
Tak zwaną "samoróbkę" po raz pierwszy widziałem kilkanaście, [25] lat temu zrobioną przez Ryśka Szerera z Wrocławia, potem Dromadera w 1:72 zrobioną przez Henia Hemke, przepraszam, wcześniej Gawrona w 72 zrobionego przez Jarka nie pamiętam nazwiska
[ zginął w wypadku]. Jest paru może kilkunastu modelarzy zapaleńców którzy budują modele od podstaw tylko z tego względu że ich nikt nie robi a są konstrukcjami zasługującymi na zbudowanie. Dromader to przecież nie do końca Polska
konstrukcja jak i wiele innych.
"Samolot został opracowany i jest produkowany przez PZL Mielec na podstawie licencji amerykańskiej firmy Rockwell na samolot
S-2R Thrush Commander. Jednakże wykorzystano z tej maszyny jedynie fragmenty (struktura) konstrukcji kadłuba i skrzydeł."
Na razie odpoczywam, opracowują plan wyjazdów na zawody w 2008 roku.
marek