Dromader w skali 1:35

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: DROMADER W SKALI 1:35

Postprzez SKYRAIDER » wtorek, 1 stycznia 2008, 14:23

ALEŚCIE SIĘ TERAZ UCZEPILI, będzie tak jak pomyślałem na początku i to rozwiązanie jest bardzo dobre. Takimi pomysłami to tylko rosły by koszty dla tego modelu.

Na jaką kieszeń ma być ten model ? ? ? ?

Marek

Marku, nie krzycz proszę ;o)
MG
Ostatnio edytowano wtorek, 1 stycznia 2008, 15:02 przez SKYRAIDER, łącznie edytowano 1 raz
SKYRAIDER

Reklama

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » wtorek, 1 stycznia 2008, 14:27

SKYRAIDER napisał(a):Na jaką kieszeń ma być ten model ? ? ? ?

i tak nie bedzie na każdą, wiec w czym rzecz.. za jakość się płaci, a jak się płaci, to się wymaga, czy tak?
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez wojtek_fajga » wtorek, 1 stycznia 2008, 14:27

To chyba trzeba będzie wypuścic zestaw waloryzacyjny do tego modelu... :D
wojtek_fajga

Master od Tin

M -18 Dromader skala 1:35

Postprzez SKYRAIDER » wtorek, 1 stycznia 2008, 14:40

To który z Was podejmie się odlania goleni z białego metalu ????
marek
SKYRAIDER

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » wtorek, 1 stycznia 2008, 14:46

szybciej bedzie wytoczyc w mosiądzu.. ale jak chcesz lać, to kilka odlewów zrobisz nawet w zwykłym gumosilu
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez SKYRAIDER » wtorek, 1 stycznia 2008, 14:57

Nie, ja nie chcę odlewać. Widziałem odlane golenie przez Trumpetera 1:32 do A-10 i kolega który go robił cholernie narzekał przy obróbce białego metalu, bardzo chropowaty.
marek
SKYRAIDER

Postprzez wojtek_fajga » wtorek, 1 stycznia 2008, 15:04

Tak, tak, szybciej będzie je wytoczyc w mosiądzu. Nie trzeba będzie też ich obrabiac. Tylko pomalowac i zmontowac. Będą na pewno bardzo eleganckie.
wojtek_fajga

Master od Tin

Postprzez SKYRAIDER » wtorek, 1 stycznia 2008, 15:23

Wymiana goleni na inne, wytoczone z mosiądzu, fosfor brązu, aluminium, duraluminium to indywidualna sprawa modelarza.
Będzie chciał inne to sobie zrobi.
---Odczuwam jakąś zawiść w Waszych radach ???---Kolor zielony i czerwony w postach jest zastrzeżony dla moderatorów i administratorów forum

Każdy może zbudować jakiś model, niekoniecznie z pudełka.

NASTĘPNY TO BĘDZIE PZL-106 KRUK W 1:35

Mam nadzieję że to koniec tematu goleni. Model stoi na tych goleniach jak byk gotowy do walki.
marek
Ostatnio edytowano wtorek, 1 stycznia 2008, 15:30 przez SKYRAIDER, łącznie edytowano 1 raz
SKYRAIDER

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » wtorek, 1 stycznia 2008, 15:27

SKYRAIDER napisał(a):Odczuwam jakąś zawiść w Waszych radach ???

pierdolisz głupoty??? !!!!!

ale rób, jak ci rozum podpowiada
Ostatnio edytowano wtorek, 1 stycznia 2008, 15:31 przez Kamil Feliks Sztarbała, łącznie edytowano 1 raz
Kamil Feliks Sztarbała

Re: M -18 Dromader skala 1:35

Postprzez wojtek_fajga » wtorek, 1 stycznia 2008, 15:32

SKYRAIDER napisał(a):
---Odczuwam jakąś zawiść w Waszych radach ???---

Raczej chodzi o to, że niewielkim nakładem pracy można podnieśc jakośc modelu. Tym bardziej, że dysponujesz odpowiednim sprzętem.
wojtek_fajga

Master od Tin

Postprzez SKYRAIDER » wtorek, 1 stycznia 2008, 16:58

Ten model widziało już spore grono osób, ich opinia jest taka że, niektórych elementów nawet porządne firmy nie robią dlatego jest tyle zestawów waloryzacyjnych które i tak nie spełniają wymogów zgodności z oryginałem. Elementy foto trawione są po prostu płaskie i 20/30 % trzeba odrzucić. Blacha do An-2 w 72 jest do du.. w 70 % nie pasuje do modelu, opinia Tomka Wacławskiego który buduje An-2 w 1:32. Robiąc blachy do swojego An wprowadził poprawki i dopiero coś z tego wyszło. Do pancerki są chyba bardziej realne niż do samolotów.

Wojtku,
jeżeli chcesz to daleko nie masz, zobaczysz w fazie takiej w jakiej jest i możesz wtedy
pokombinować z blachami. Lepiej teraz dopóki nie jest jeszcze gotowy. Wypożyczę Ci poszczególne elementy odlane i możesz się do tematu przymierzyć. Chyba i tak będę potrzebował Twojej pomocy bo chcę wytrawić koniecznie jeden element, ale to na e-mail.

Kamilu,
łatwo jest dawać rady, trudniej je samemu wykorzystać. Bądźmy realistami, uczymy się całe życie a i tak umieramy głupcami.

Tak zwaną "samoróbkę" po raz pierwszy widziałem kilkanaście, [25] lat temu zrobioną przez Ryśka Szerera z Wrocławia, potem Dromadera w 1:72 zrobioną przez Henia Hemke, przepraszam, wcześniej Gawrona w 72 zrobionego przez Jarka nie pamiętam nazwiska
[ zginął w wypadku]. Jest paru może kilkunastu modelarzy zapaleńców którzy budują modele od podstaw tylko z tego względu że ich nikt nie robi a są konstrukcjami zasługującymi na zbudowanie. Dromader to przecież nie do końca Polska
konstrukcja jak i wiele innych.
"Samolot został opracowany i jest produkowany przez PZL Mielec na podstawie licencji amerykańskiej firmy Rockwell na samolot
S-2R Thrush Commander. Jednakże wykorzystano z tej maszyny jedynie fragmenty (struktura) konstrukcji kadłuba i skrzydeł."

Na razie odpoczywam, opracowują plan wyjazdów na zawody w 2008 roku.

marek
SKYRAIDER

Postprzez piotr dmitruk » wtorek, 1 stycznia 2008, 18:24

Toczone golenie podwozia są fajne, ale nie sprawdzą się jeśli egzemplarzy skopiowanych do sprzedaży ma być więcej. Odlewane z metalu są najczęściej niedolane, chropowate i jednak mało wytrzymałe- już to testowałem i słabo wychodziło w skali 72, a co mówić w 35?
Proponowałbym wykonanie goleni (niezależnie od metody) i odlewanie ich jednak w żywicy, ale wzmocnione stalowym drucikiem w środku. Przycięcie i wygięcie druta trwa 3 sekundy, a sprawdza się znakomicie.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » wtorek, 1 stycznia 2008, 19:01

SKYRAIDER napisał(a):łatwo jest dawać rady, trudniej je samemu wykorzystać.

ale ja już się nie odzywam.. skoro uważasz, że wiesz lepiej, to rób po swojemu..
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez CzarekB » wtorek, 1 stycznia 2008, 19:17

O, i o to wlasnie tutaj chodzilo ( chyba )
Skyraider robi ten model jak robi, bo tak umie, bo tak mu pasuje, zrobil juz sporo, na zdjeciach wyglada dobrze.
Dajcie mu Panowie skonczyc go tak chce i tyle, tak zwane "dobre rady" potrafia doprowadzic ludzi do bialej goraczki. Nie wspominam juz o tonie w jakim te "rady" byly tu udzielane.
W sumie to sie dziwie czemu Skyraider zadaje sobie trud pisania o tym co i jak robi, ja bym juz dawno przestal.
Zyjcie jak chcecie i dajcie zyc innym jak chca.
Tyle mojego,
Czarek.
Czarek.
CzarekB

Postprzez Tomasz Dzieciątkowski » wtorek, 1 stycznia 2008, 21:28

Marku - psy szczekają, a karawana jedzie dalej. Rób swoje, skończ Dromadera, tak jak skończyłeś go w 1/48, a wszystkim poopadają żuchwy :twisted:

Z Noworocznym Pozdrowieniem
If on my journey, should I encounter God, God will be cut...
Tomasz Dzieciątkowski

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat