Holownik Aziz 1/50 scratch

Zestawy, relacje z budowy, galerie ukończonych modeli, porady i problematyka modelarstwa szkutniczego.

Holownik Aziz 1/50 scratch

Postprzez grzegorz75 » czwartek, 24 czerwca 2010, 15:05

Heloł ewrybodym współmodelarzom :-) .
Jako że zapisałem się do tego forum wypada coś pokazać . Część kolegów zna mnie z innego foruma , ale spora część nie . Model który buduję to holownik do obsługi platform wiertniczych , a jego właścicielem jest obecnie zapewne jakiś szejk który ma kilka swoich szybów . Jest to zestaw do zabudowy osprzętu RC i takimże docelowo wyżej wymieniony będzie kiedyś .Z zestawu wykorzystam tylko i wyłącznie kadłub i trawione słupki relingu.Cała reszta jest do tej pory zrobiona moimi własnymi rękoma od podstaw i taka będzie w dalszym ciągu . Z półfabrykatów z których korzystam są między innymi kawałki blaszki fototrawionej z abera , linki miedziane Eureka, czasem z folii wytnie mi coś ploterem Pan Rafał Drzymulski z drafmodelu .Podstawowy budulec to wszelkiej grubości polistyren , mosiądz ,druciki , profile , rurki , pręciki , tektura i masa przeróżnych śmieci ,które gromadzi każdy współmodelarz . W zestawie wszystkie detale odlane są są ze szpetnego białego metalu , który idealnie nadaje się po przetopieniu na balast do kadłuba . Najwięcej frajdy sprawia mi właśnie budowa od podstaw , także daleki jestem od biadolenia często spotykanego wśród plastikowych współmodelarzy , że jakaś połówka wypraski nie bardzo pasuje do drugiej wypraski ogłaszając to skandalem i koszmarną porażką . U mnie nie ma wyprasek i wszystko jest spasowane tak , jak sobie to sam narysuję ołówkiem przy pomocy podstawowych przyrządów kreślarskich (ekierki , linijka , kroczek itp) na arkuszu polistyrenu . Model ma zamiar w dalekiej przyszłości wystartować w klasie NS modeli pływających , dlategóż niestetyż wszelkie moje niedoróbki są wybałuszone przed oczyska oglądacza i nie idzie ich zasłonić wszelakim błotem , rdzą , łoszami , łoteringami i wieloma przecudnymi technikami , które wywołują u mnie zachwyt , kiedy widzę je na Waszych modelach . Te techniki w NS są zabronione . Do rzeczy :

Obrazek

Budowę rozpocząłem jak zwykle od ... środka.Dla zobrazowania wstawiam pierwszą fotkę z odlanymi elementami windy zestawowej. Swoją zrobiłem całkowicie z polistyrenu,kawałka blaszki aberowskiej i materiałów jak wyżej wymieniałem.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To jest odlew , który miał według producenta imitować bęben :

Obrazek

Rychło zabrałem się za bębny swojego pomysłu.Za pomocą cyrkla olfy naciąłem zatrzęsienie różnych kółeczek i pierścieni.Po przyklejeniu "szczebelków"- poprzeczek,całość nałożyłem na wiertarkę i puściłem w ruch przykładając kawałek papieru ściernego umoczonego we wodzie :-)

Obrazek

Jak widać cienki polistyren daję się całkiem fajnie zwijać na okręgach i krążkach

Obrazek

Obrazek

Następnie przybywały kolejne detale - śrubunki , pokrętła , obudowy ... Jeżeli chcę uzyskać powtarzalność elementów , np trójkątów czy innych prostokątów szatkuję je sobie gilotynką .

Obrazek

Im dalej w las,tym więcej drzew.Zacząłem zagłębiać się w kombinowanie osłon bębnów - znaczy się hamulców tychże ...
Od czasu do czasu trzeba też coś wytoczyć .... Czasem coś zanitować - trumpeterowskim nitów mejkerem :-) ( dzięki Siara )

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano piątek, 25 czerwca 2010, 08:06 przez grzegorz75, łącznie edytowano 5 razy
Obrazek
grzegorz75

Reklama

Re: Aziz scratch

Postprzez Tomek Hejmo » czwartek, 24 czerwca 2010, 15:09

:shock: Brak słów zupełny.

Tomek

PS
Jakie to duże jest?
Tomek Hejmo

Postprzez grzegorz75 » czwartek, 24 czerwca 2010, 15:13

Prace naprzód szły ... Tu i tam popsikane podkładem ... Używam tylko i wyłącznie "Motip"ów.

Obrazek

Obrazek

I tak zakończone.Do poprawki pójdą kolektory i końcówki rur wydechowych agregatu i trzeba im zrobić podpórki, wszak wisieć tak w powietrzu sobie nie mogą.Ludki które tu pozują ,to gotowe Preisery.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano piątek, 25 czerwca 2010, 08:09 przez grzegorz75, łącznie edytowano 2 razy
Obrazek
grzegorz75

Postprzez shivadog » czwartek, 24 czerwca 2010, 15:21

Super. Jaka to skala?
shivadog

Postprzez grzegorz75 » czwartek, 24 czerwca 2010, 15:22

Tomku :-) Zaraz odpowiem na wszelkie pytania ;-) ....

Idąc za ciosem,pod nóż poszły kolejne,tym razem mniejsze windy...

Analogicznie - fotka z odlewami :lol: .

Obrazek

I tu Grzesiu się do roboty zabrał :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Środki bębnów na których nawinąłem liny to....Rolki od kasy fiskalnej ;o)

Oczywiście fotki z warsztatu,to fotki poskładanych na sucho elementów,więc czasem coś może wyglądać,że jest koślawe.Ale raczej nie jest ;o)
Ostatnio edytowano piątek, 25 czerwca 2010, 08:11 przez grzegorz75, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
grzegorz75

Postprzez grzegorz75 » czwartek, 24 czerwca 2010, 15:50

Skala to coś koło 1/50 ;o)

Jako że takie windy mają również sterowanie ręczne zrobiłem sterowniki.Na obudowach przekładni wymodziłem napędy - jakieś silniki hydrauliczne...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Windy przygotowane do montażu na pokładzie....Którego oczywiście jeszcze nie ma....

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Druciki będą wpuszczone w podłoże,wedle szablonu który sobie przygotowałem.Elegancko się poprostują.
Ostatnio edytowano piątek, 25 czerwca 2010, 08:16 przez grzegorz75, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
grzegorz75

Postprzez grzegorz75 » czwartek, 24 czerwca 2010, 16:20

A ten post dedykuję wszystkim marudom ;o) , którzy mają problem,jak im miedzy wypraskami szparka powstaje ;o)
Wszystko co pokazałem - nie są to wyroby Tamki czy innego Dragona,lecz moja produkcja,ale sprawia mi to dużo satysfakcji ;o)

Tak to mniej więcej przykładowo wygląda.
Budowa małego HDS-a

Polistyren dzielę sobie na paski o potrzebnej mi szerokości z których będę robił bryły.Pierwszą czynnością którą wykonuję jest natrasowanie suwmiarką linii na arkuszu polistyrenu,po której będę wycinał paski.

Obrazek

Przykładam metalową linijkę z silikonową wkładką pod spodem - taka się nie ślizga. Przykładam grubszą stroną,dzięki temu nóż prowadzony jest w miarę prostopadle po ciętym materiale.Przeciągam kilkakrotnie, nacinam,nie przecinam, na koniec odłamuję.

Obrazek

Krawędzie tak odciętego paska delikatnie szlifuję "pilnikami" które to wykonuję z kawałków polistyrenu z naklejanym na nie papierem ściernym różnej gradacji . W ten sposób można zrobić nawet bardzo małe pilniki,którymi szlifuję trudno dostępne zakamarki elementów.

Zaczynam budowę podstawy Hds-a.Pasek kroję,aby otrzymać ścianki mojej podstawy.

Obrazek

Najważniejsze jest to,by kąty proste były kątami prostymi.W tym celu używam "stalowych kostek " - przy nich kleję . Dostałem je od kolegi.Dzięki temu,mój prostopadłościan,nie będzie w przekroju rombem.

Obrazek

Po wstępnym przeschnięciu,spoiny wzmacniam klejem cyjanoakrylowym od wewnątrz,którego posiadam trzy gęstości.
Nakładam go również z zewnątrz,tym razem w celu zaszpachlowania łączeń.Nie używam praktycznie już szpachlówki.

Obrazek

Szlifuję na kawałku papieru ściernego,delikatnie,ale do skutku,aż powierzchnia będzie gładka.Klej CA jest twardy.Zasycha nim zdążę powiedzieć "placek z jagodami".

Obrazek

Zamykam mój prostopadłościan od góry i dołu kawałkami polistyrenu,których naddatek odcinam nożem.Znowu zaszpachluję CA i wyrównam powierzchnię.

Obrazek

Wykonuję sobie różne detale - nożykiem,z polistyrenu.Otworki wiercę trzymając w ręku wiertło.Wcześniej nakłuwam je szpilką ,później rozgrzaną ,na końcu wiertło.Na malutkich częściach do wyznaczania miejsc otworków,lub miejsc przyklejenia innych detali,pomagam sobie naklejając paseczki pociętej taśmy klejącej.

Obrazek

Obrazek

Doklejam,jednym słowem dłubię i podstawa prawie gotowa.

Obrazek

Analogicznie przy kostkach z paseczków zlepiam ramiona.

Obrazek

Na kawałku kartonika z naklejonym papierem milimetrowym nasączonym klejem CA nakłuwam otworki pod druty,które będą imitować przewody hydrauliczne.

Obrazek

Analogicznie kolejne ramiona ....

Obrazek

Kolejne detale ....

Obrazek

Tutaj dysponowałem mosiężną rolką,ale z powodzeniem imitację rolki można wykonać z wytłukując krążki z polistyrenu szewskim wybijakiem.

Całość co chwilę przymierza.Wykonałem też pierwszy siłownik.Z patyka po lizaku chuppa chups. Użyłem paseczka papieru milimetrowgo do wykonania zgrubienia,kawałka drutu i fragmentu igły lekarskiej.

Obrazek

Obrazek

Kolejne siłowniki zrobiłem z kawałka rurki mosiężnej.Zgrubienia to zwinięty papier nasączony klejem CA.Wszystkie wałki,rurki,patyki szlifuję wkładając je w wiertarkę po czym do obracającego się elementu delikatnie przykładam wcześniej wspomniane pilniki a na końcu zmoczony w wodzie skrawek papieru wodnego.

Na tym etapie czynię przymiarki przewodów hydraulicznych elastycznych,które robię z izolacji przewodu elektrycznego.Wyciągam środek,wkładam malutki kawałek cienkiego drutu i nasadzam na końcówkę zrobioną z poszatkowanej izolacji kabelka z przewodu telefonicznego. Taki przygotowany przewód nasuwam na wcześniej przygotowane druciki.Przewodów będzie ponad dziesięć.Izolacji z kabla telefonicznego,użyję także do zamaskowania drucików,by nałożona potem farba nie przeszkadzała mi w nasuwaniu końcówek moich przewodów hydraulicznych.
Dźwiguś będzie w miarę możliwości ruchomy ;o)

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano piątek, 25 czerwca 2010, 08:38 przez grzegorz75, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
grzegorz75

Postprzez grzegorz75 » czwartek, 24 czerwca 2010, 16:29

Mieszanką Gunze C wypsikałem mojego żurawika.

Górny zawias jest jeszcze nie ustalony na amen klejem,ma luz na boki,stąd z lewej i prawej strony różnice w szczelinach między ramieniem a pionową podstawą.Zrobię to kiedyś mocując żurawika na pokładzie.Hak będzie zamocowany sznurkiem do relingu,co by nie dyndał się na boki ,wtedy linka się odpowiednio napnie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dodam jeszcze,że żurawik jest raczej lekko abstrakcyjny,gdyż robiłem go według kilku starych niewyraźnych zdjęć.Bez planów,programów komputerowych itp,więc nie ma tu prawdy historyczno - modelarskiej.Można okrzyknąć go bublem, gniotem i skandalem wydawniczym ;o) .
Ostatnio edytowano piątek, 25 czerwca 2010, 08:41 przez grzegorz75, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
grzegorz75

Postprzez grzegorz75 » czwartek, 24 czerwca 2010, 16:57

Ostatnią sprawą,którą skończyłem są ściany sterówki.Rozpocząłem pracę nad wnętrzem,które będzie oczywiście pełną improwizacją.Nie wiedzieć czemu,wcale raczej nie zrobiłem błędów,a mam wszędzie podkreślone na czerwono literki :?
Tymczasem remont w domostwie i stoję na ręcznym....

Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano piątek, 25 czerwca 2010, 08:42 przez grzegorz75, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
grzegorz75

Postprzez Cichociemny » czwartek, 24 czerwca 2010, 17:15

Fajnie, że zdecydowałeś się pokazać tutaj swoją pracę. Tym bardziej, że ten dział do najbardziej dynamicznych nie należy. Z ciekawością poobserwuję ten wątek.

Na koniec parę uwag technicznych od "kolorowego".
1. Proszę uzupełnij tytuł wątku o skalę modelu.
2. Nie pisz posta pod postem w tak krótkich odstępach czasu, tylko edytuj.
3. Proszę pamiętaj, że przed znakami przestankowymi nie stawia się spacji.
Cichociemny

Re: Aziz 1/50 scratch

Postprzez Paweł Leszczyński » czwartek, 24 czerwca 2010, 17:35

Mnie zatkało - wracam do piaskownicy...

Cichociemny nie mogłeś tego napisać na priv?
Paweł Leszczyński

Postprzez grzegorz75 » czwartek, 24 czerwca 2010, 17:43

Dziękuję i bardzo mi miło,że się podoba.Zasady dotyczą wszystkich,więc nic nie trzeba pisać na pw,teraz wszystko jasne.Co do edycji,to wiem,że nie piszemy posta za postem.Myślałem,że ma to wpływ na coś,jeżeli umieściłbym trzydzieści zdjeć w jednym poście.
Obrazek
grzegorz75

Postprzez Paweł Leszczyński » czwartek, 24 czerwca 2010, 18:05

grzegorz75 napisał(a):Dziękuję i bardzo mi miło,że się podoba.

I to bardzo. Podziwiam za czystość oraz powtarzalność w wykonaniu elementów - z tym ostatnim ma zawsze problem.
Mały SBS też się przyda - dzięki!
Muszę poszukać czegoś takiego jak Twoje metalowe kostki - kąty proste to zmora ;-)
Powiem szczerze że dla mnie polistyren nie jest z byt wdzięcznym materiałem - widzę jednak że trzeba się do niego przekonać.

Jak wycinałeś okna?
Paweł Leszczyński

Re: Holownik Aziz 1/50 scratch

Postprzez Jaho63 » czwartek, 24 czerwca 2010, 19:12

Bez dyskusji, piękna robota.
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Re: Holownik Aziz 1/50 scratch

Postprzez subgrafik » czwartek, 24 czerwca 2010, 21:26

Kapitalny rodzaj modelarstwa, prosto i precyzyjnie do celu...
Podziwiam i obserwuje...

Pawel
You need nothing to be happy. You need something to be sad.
~ Mooji.
subgrafik

Następna strona

Powrót do Szkutnicze