Wielkie dzięki Panowie za pomoc.
Tak w ogóle, zapomniałem o zdjęciach z tej strony:
http://www.messerschmitt109.com/suisse/p4.htmlCo prawda jeszcze w barwach niemieckich, ale przynajmniej można przyjrzeć się detalom.
To, że ten szwajcarski Friedrich to nielot, szczerze mówiąc zmniejsza jego szanse do minimum

.
Włoch jest bardzo atrakcyjny dla mnie, ale mam już model kurzący się w składziku i plany co do Messera RA - Bf 109 G-4 Hasegawy.
Hiszpan z kolei to nie moja działka, jakoś specjalnie nie ciągnie mnie do tematu lotnictwa Franco po zakończeniu wojny domowej. No chyba, że tutaj również - jak w przypadku Szwajcarii - dochodziło do incydentów z udziałem samolotów stron walczących w II wś i naruszania przez nie przestrzeni powietrznej Hiszpanii? Ktoś coś wie na ten temat? A może te Messery walczyły razem z ochotnikami z eskadry Azul na froncie wschodnim? Chociaż pewnie tamte F-2 pochodziły z niemieckich 'zapasów' (?).
Na dziś (po utracie punktów przez 'szwajcara') kandydatem numer 1 jest ten należący wcześniej do 6./JG27 Messerschmitt F-2 zdobyty w grudniu 1941 roku przez Brytyjczyków w Afryce Północnej:

Co prawda w publikacji Ajaksu maszyna przedstawiona jest tylko w formie tej malowanki na okładce, ale w sieci są co najmniej dwa zdjęcia tego samolotu, więc może coś z tego będzie:

Jest jeszcze to zdjęcie, ale nie jestem pewien, czy to ten sam Friedrich. Co prawda zza skrzydła wystaje coś na kształt górnego łuku dwójki na kadłubie oraz widać jaśniej pomalowany panel pod kadłubowy rondel, ale moje wątpliwości wzbudzają na przykład okrągłe wnęki głównego podwozia. Czy F-2 mógł mieć takie?

Jakby co, to kolejne fotki tej żółtej '2' z szewronem oraz potwierdzenie, że to F-2 będą mile widziane

.
Jarek