No proszę, jak się pytałem miesiąc temu przed rozpoczęciem budowy "UHU" to dowodów na kolorystykę projektora w sWS'e nie było a teraz się znalazły. Niemniej kolor podczerwieni to długość fali spektrum od czerni po biel i wszystko co znajduje się poniżej czerwieni w stronę czerni jest poprawne w zależności co światło o długości fali z zakresu od czerwieni do czerni ( czyli podczerwieni ) ma oświetlać. Przykładem może być czytnik lasera w CD'ekach gdzie jest granatowy i promiennik w pilotach do sprzętu elektronicznego gdzie jego barwa jest czerwonofioletowa lub brązowa. Nie zmienia to jednak faktu, że promiennik z Pantery ma odczyn granatowy choć też może nie koniecznie bo jak widać zdjęcie robione z użyciem lampy błyskowej i mocno prześwietlone co może zmienić barwę wnętrza projektora. Producent modelu w instrukcji zasymulował kolor czerwonofioletowy co jest poprawne z punktu widzenia spektrum ale nie musi być poprawne jak widać z kolorem oryginału. Ja malując projektory oparłem się na współczesnym noktowizorze i tak wyszło w barwie. Na pewno powinienem poprawić lunetę by kolor był mniej podobny do projektora. Choć gdy tak patrzę na model na półce to barwy są jednoznacznie zróżnicowane ale przy zdjęciach światło świetlówek prześwietla wnętrze szkła i tak widać jak widać. Niemniej dziękuje za zwrócenie uwagi. Model jak wspomniałem nie jest jeszcze skończony tak więc będą poprawki. Na szczęście producent modelu dał dwa zestawy szkiełek do projektorów i lunet poza głównym reflektorem .
pozdrawiam serdecznie