SWS „UHU’’ Greatwall Hobby 1/35

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Re: SWS „UHU’’ Greatwall Hobby 1/35

Postprzez ROMAN » niedziela, 13 czerwca 2010, 21:15

No proszę, jak się pytałem miesiąc temu przed rozpoczęciem budowy "UHU" to dowodów na kolorystykę projektora w sWS'e nie było a teraz się znalazły. Niemniej kolor podczerwieni to długość fali spektrum od czerni po biel i wszystko co znajduje się poniżej czerwieni w stronę czerni jest poprawne w zależności co światło o długości fali z zakresu od czerwieni do czerni ( czyli podczerwieni ) ma oświetlać. Przykładem może być czytnik lasera w CD'ekach gdzie jest granatowy i promiennik w pilotach do sprzętu elektronicznego gdzie jego barwa jest czerwonofioletowa lub brązowa. Nie zmienia to jednak faktu, że promiennik z Pantery ma odczyn granatowy choć też może nie koniecznie bo jak widać zdjęcie robione z użyciem lampy błyskowej i mocno prześwietlone co może zmienić barwę wnętrza projektora. Producent modelu w instrukcji zasymulował kolor czerwonofioletowy co jest poprawne z punktu widzenia spektrum ale nie musi być poprawne jak widać z kolorem oryginału. Ja malując projektory oparłem się na współczesnym noktowizorze i tak wyszło w barwie. Na pewno powinienem poprawić lunetę by kolor był mniej podobny do projektora. Choć gdy tak patrzę na model na półce to barwy są jednoznacznie zróżnicowane ale przy zdjęciach światło świetlówek prześwietla wnętrze szkła i tak widać jak widać. Niemniej dziękuje za zwrócenie uwagi. Model jak wspomniałem nie jest jeszcze skończony tak więc będą poprawki. Na szczęście producent modelu dał dwa zestawy szkiełek do projektorów i lunet poza głównym reflektorem .

pozdrawiam serdecznie
ROMAN

Reklama

Postprzez author21 » poniedziałek, 5 lipca 2010, 11:38

Bardzo fajny model ! Twój najlepszy ostatnio (wedlug mnie) !
author21

Postprzez Dietmar_1945 » poniedziałek, 5 lipca 2010, 13:55

Jarek Gurgul napisał(a):Chyba bardzo ciemny fioletowy/bordowy będzie w sam raz.

Jarek

szybka ma mieć kolor "czerwonego barszczu" wpadającego momentami w czarny.

Informacja jest 100% pewna bo uzyskana od jedynego w Polsce właściciela takiego działającego urządzenia Vampyr + Stg44.

Jeżeli ktos z Was chciałby zobaczyć jak działa ten sprzet to zapraszam w najbliższy weekend do Gostynia k/Poznania na Ogólnopolski Zlot Grup Rekonstrukcyjnych. Szukajcie stanowiska "Berlin 45" z Hetzerem.
Dietmar_1945

Postprzez PiterATS » poniedziałek, 5 lipca 2010, 19:07

Czy chodzi tutaj o Vampira ludzi z Pomeranii, którego można było oglądać też rok temu? Bo jeśli tak, to jeśli chodzi o poziom merytoryczny i zgodność repliki ze zdjęciami archiwalnymi, to szału nie ma ;o)
Choć z tego co słyszałem, replika miała być dalej dopracowywana, więc może coś poprawiono...
PiterATS

Postprzez Dietmar_1945 » poniedziałek, 5 lipca 2010, 22:04

W pomeranii są 2 takie STG44, jeden sprowadzony z Niemiec z działającą podczerwienią i drugi asg z atrapą.
Musiałbyś porozmawiać z właścicielem sprzętu, kompletował go kilka lat przy współpracy specjalistów WP i wydaję mi się że nie ma lepszej działającej repliki w Europie,ale mimo to napewno z chęcią wysłuchałby Twoich uwag. Na zdjęcia archiwalne radziłbym uważać - większość z nich pochodzi z archiwów angielskiego wywiadu i są tzw. "lustrzanym odbiciem".

A warsztacik naprawdę godny, podoba mi się Romanie Twoja robota. Jak nabiorę doświadczenia to marzy mi sie taka dioramka z okolic Choszczna z marca 1945. 2 x SWS + Panterka z noktowizją.
Dietmar_1945

Postprzez PiterATS » wtorek, 6 lipca 2010, 09:42

Jeśli chodzi o te zdjęcia, to ja akurat mam normalne, a nie lustrzane. Poza tym chodzi mi o detale konstrukcyjne. Rok temu najbardziej rzucało mi się oczy niewłaściwe nosidło na transformator i baterię. Było to standardowe nosidło na skrzynki Mg, natomiast na zdjęciach widać, że nosidło w Vampirze było o wiele niższe i całkowicie chowało się za skrzynką na transformator i puszką gasmaski na baterię. Skrzynka na transformator też była w tej replice za mała.
Ciekaw jestem jak dzisiaj wygląda ta replika, na pewno ją sobie na Gostyniu zobaczę i pogadam z właścicielem, bo sam obecnie buduję sprawną replikę Vampira. Mam już gotowy cały plecakowy zespół zasilania, a obecnie pracuję nad montażem przetwornika obrazu ;o)
Poza tym jeśli mówimy o działającej replice Vampira, to wydaje mi się, że to jest na razie jedyna tego typu replika w Europie. Jeśli tak rzeczywiście jest, to tym bardziej należy się cieszyć, że to Polacy w takich tematach przecierają nowe szlaki na polu rekonstrukcji :)
PiterATS

Postprzez Dietmar_1945 » wtorek, 6 lipca 2010, 13:28

Jeżeli chodzi o nosidło to jestem niemal w 100% pewien, że jest tak jak mówisz. Co do skrzyneczki to nie będe się wypowiadał bo nie jestem pewien. Na szczęście te dwie rzeczy można bez narażania się na wielkie koszta raczej bezproblemowo poprawić.
Powodzenia w budowie swojego vampyra (kiedy pierwsze próby?) i do zobaczenia w Gostyniu.
Dietmar_1945

Postprzez Adam » wtorek, 6 lipca 2010, 14:28

Nie jestem znawcą "techniki naziemnej", ale pamiętam ze szczenięcych lat, że czołgi T52 miały taki, tylko, ze mniejszy reflektorek podczerwieni. Może ta "technika" była wzorowana na niemieckiej i wtedy w jakimś muzeum, gdzie stoi taki czołg można by podejżeć.
Pozdrawiam. :mrgreen:
Obrazek
Adam

Postprzez PiterATS » wtorek, 6 lipca 2010, 16:29

Dietmar_1945, próby zestawu, na razie w postaci samej elektroniki z gołymi układami i kablami na wierzchu, już zostały przeprowadzone. Wszystko działa. Powoli wszystko się skompletuje i replika będzie gotowa ;o)
PiterATS

Postprzez Dietmar_1945 » środa, 7 lipca 2010, 22:30

No to pozostaje mi tylko życzyć Ci powodzenia kolego i pochwal się kiedyś koniecznie rezultatami swojej pracy.
Modelarstwo w skali 1:1 to jest to ;o)
Dietmar_1945

Postprzez PiterATS » czwartek, 8 lipca 2010, 14:40

Dietmar_1945 napisał(a):No to pozostaje mi tylko życzyć Ci powodzenia kolego i pochwal się kiedyś koniecznie rezultatami swojej pracy.

Gotową replikę zespołu zasilania biorę na Gostyń, żeby pokazać ją kumplom z GRH, do której należę ;o)
PiterATS

Poprzednia strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat