Niewiele już zostało.
Załoganci wstępnie:

Moderator: xenomorph

subgrafik napisał(a):Ja tez.
Przy czym dopiero teraz wydaje mi sie ze, ten po srodku moglby miec deko krotsza szyje...
P
Frozzer napisał(a):nie zamieszanie - tylko prawdę piszęnie ma tu co prostować - było tak jak piszę (wyjątek stanowią mundury jednoczęściowe - z drelichu, lub same wrapy z drelichu - ale one miały inny krój - inny niż mają te figurki[kropka]
akurat w kwestii ekwipunku niemieckiego i umundurowania czuję się biegły - wszak kolekcjonuję je już przeszło kilkanaście lat.
polecam forum http://www.wehrmacht-awards.com w celu rozwiania wszelakich wątpliwości
Frozzer napisał(a):O matko ...
Chcesz numery rozkazów i regulaminy mundurowe ?
Tak jak pisałem wcześniej,
czarny kolor mundurów załóg pojazdów pancernych wprowadzono w 1934roku, - tak samo zastrzeżono dla nich emblemat czaszki - wywodzący się od czarnych huzarów - jednostek pierwszowojennych.
W momencie wprowadzenia do użytku dział szturmowych - które z założenia miały współpracować z piechotą na polu walki (i występować wyłącznie z piechotą w jednostkach artylerii - a nie jako samodzielne jednostki) - jako że podlegały pod wojska sił lądowych (HEER) utworzono dla nich mundury w kolorze feldgrau - o kroju identycznym jak mundury wojsk pancernych (3 modele kurtek - dla Panzerwaffe, jednostki pancerne SS miały jeszcze inne kroje mundurów - też czarne, lecz różniące się detalami)
I stąd na mundurach jednostek dział szturmowych spotykamy orła heer w wersji gaszonej - wprowadzonej w 1942roku, stąd również wszystkie odznaki stopni są w kolorach wojsk lądowych - np. szewron gefreitera na suknie w kolorze feldgrau, stąd również w późniejszym okresie na kołnierzach nie występują patki z czaszką, a zwykłe patki wehrmachtu.
Dlatego i również w jednostkach sturmgeshutz waffenfarbe jest w kolorze czerwonym - przypisanym do artylerii (w późniejszym okresie również zielone - panzergrenadiers), a nie w kolorze różowym - przypisanym do wojsk pancernych)
Nie wiem jakich dowodów potrzebujesz
to jest elementarna wiedza jeżeli chodzi o jednostki wehrmachtu - można powiedzieć, aksjomat kolekcjonerstwa
Frozzer napisał(a):to jest elementarna wiedza jeżeli chodzi o jednostki wehrmachtu - można powiedzieć, aksjomat kolekcjonerstwa
Teraz chciałbym aby do tego odnieśli się Ci którzy wcześniejszy kolor zaproponowali...
A teksty tego typu to sobie możesz wsadzić...
Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości