[PANTHER] Panther G, Pz.Rgt.26, Włochy, 1:35 Dragon

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Re: [PANTHER] Panther G, Pz.Rgt.26, Włochy, 1:35 Dragon

Postprzez klajus » niedziela, 11 lipca 2010, 12:12

Powoli wracam do tego modelu.
Niewiele już zostało.
Załoganci wstępnie:
Obrazek
Pozdrawiam z mojego brodzika intelektualnego, Paweł Klaja, Fun-sklejacz tworzący rzeczy z gruntu słabe albo przeciętne...
http://pawelklaja.blogspot.com
Tekst roku:
[..] ... więc nie ma go co manieryzmem rodem z "Super modelu" psuć. Modelarstwo redukcyjne to fakty w skali a nie mity i radosna twórczość. ... [...]
klajus

Reklama

Postprzez Patterson » niedziela, 11 lipca 2010, 13:16

Super gębusie :) Malowane akrylem? Podziel się proszę techniką, bo muszę sam zacząć malować figsy bo są koszmarne :lol:
Patterson

rpm2

Postprzez klajus » niedziela, 11 lipca 2010, 16:22

Pomalowałem Vallejo Panzer Aces Base Flesh.
Później wszystkie odstające fragmenty rozjaśniłem Highlihgts Flesh.
Zapuściłem olejną sienną paloną.
Tyle na razie.
Pozdrawiam z mojego brodzika intelektualnego, Paweł Klaja, Fun-sklejacz tworzący rzeczy z gruntu słabe albo przeciętne...
Tekst roku:
[..] ... więc nie ma go co manieryzmem rodem z "Super modelu" psuć. Modelarstwo redukcyjne to fakty w skali a nie mity i radosna twórczość. ... [...]
klajus

Postprzez klajus » czwartek, 14 kwietnia 2011, 20:46

Dawno już pomalowałem załogę, nieśmiało cieniując mundury.
Wyglądają tak:
Obrazek
Teraz czas na dokończenie bo zacząłem też malować fotografów do sceny z T55...
Tekst roku:
klajus

Postprzez Patterson » czwartek, 14 kwietnia 2011, 21:16

Fajniutkie - cieszę się, że warsztat wraca, czekam z niecierpliwością. :)
Patterson

rpm2

Postprzez subgrafik » czwartek, 14 kwietnia 2011, 22:38

Ja tez.

Przy czym dopiero teraz wydaje mi sie ze, ten po srodku moglby miec deko krotsza szyje...

P
You need nothing to be happy. You need something to be sad.
~ Mooji.
subgrafik

Postprzez klajus » piątek, 15 kwietnia 2011, 07:20

Dzięki Panowie!
subgrafik napisał(a):Ja tez.
Przy czym dopiero teraz wydaje mi sie ze, ten po srodku moglby miec deko krotsza szyje...
P

Paweł teraz to sam nie wiem... jak wrócę z pracy to sprawdzę choć wydawało mi się, że wszystko jest okey.
Tekst roku:
klajus

Postprzez Akahoshi » wtorek, 3 maja 2011, 07:16

Mnie się wydaje, że długość szyi jest ok. Za to trochę za bardzo jest wysunięta do przodu.
Pozdrawiam
Artur
Akahoshi

Postprzez Frozzer » niedziela, 22 maja 2011, 19:07

Niestety - ale osoba pisząca, że mundury mogą pozostać zielone - jest w błędzie.

Zielone mundury miały tylko i wyłącznie jednostki dział szturmowych - które podlegały pod wojska lądowe HEER nie pod panzerwaffe.

Członkowie załogi tej Pantery byli żołnierzami Panzerwaffe - i MUSIELI mieć mundury czarne.
Odznaka Panzerkampfabzeichen powinna być srebrna.
Brązowa klasa była przeznaczona dla wojsk zmechanizowanych - innych niż wojska pancerne.
Frozzer

Postprzez klajus » poniedziałek, 23 maja 2011, 20:43

No Panowie, Kolega Frozzer zrobił zamieszanie...
Niech ktoś proszę to w końcu wyprostuje :mrgreen:
Tekst roku:
klajus

Postprzez Frozzer » środa, 25 maja 2011, 18:00

nie zamieszanie - tylko prawdę piszę :) nie ma tu co prostować - było tak jak piszę (wyjątek stanowią mundury jednoczęściowe - z drelichu, lub same wrapy z drelichu - ale one miały inny krój - inny niż mają te figurki[kropka]

akurat w kwestii ekwipunku niemieckiego i umundurowania czuję się biegły - wszak kolekcjonuję je już przeszło kilkanaście lat.

polecam forum http://www.wehrmacht-awards.com w celu rozwiania wszelakich wątpliwości
Frozzer

Postprzez klajus » środa, 25 maja 2011, 21:50

Frozzer napisał(a):nie zamieszanie - tylko prawdę piszę :) nie ma tu co prostować - było tak jak piszę (wyjątek stanowią mundury jednoczęściowe - z drelichu, lub same wrapy z drelichu - ale one miały inny krój - inny niż mają te figurki[kropka]

akurat w kwestii ekwipunku niemieckiego i umundurowania czuję się biegły - wszak kolekcjonuję je już przeszło kilkanaście lat.

polecam forum http://www.wehrmacht-awards.com w celu rozwiania wszelakich wątpliwości

OK. Wszystko fajnie. A teraz dowody.
Tekst roku:
klajus

Postprzez Frozzer » środa, 25 maja 2011, 22:05

O matko ...
Chcesz numery rozkazów i regulaminy mundurowe ?

Tak jak pisałem wcześniej,
czarny kolor mundurów załóg pojazdów pancernych wprowadzono w 1934roku, - tak samo zastrzeżono dla nich emblemat czaszki - wywodzący się od czarnych huzarów - jednostek pierwszowojennych.

W momencie wprowadzenia do użytku dział szturmowych - które z założenia miały współpracować z piechotą na polu walki (i występować wyłącznie z piechotą w jednostkach artylerii - a nie jako samodzielne jednostki) - jako że podlegały pod wojska sił lądowych (HEER) utworzono dla nich mundury w kolorze feldgrau - o kroju identycznym jak mundury wojsk pancernych (3 modele kurtek - dla Panzerwaffe, jednostki pancerne SS miały jeszcze inne kroje mundurów - też czarne, lecz różniące się detalami)

I stąd na mundurach jednostek dział szturmowych spotykamy orła heer w wersji gaszonej - wprowadzonej w 1942roku, stąd również wszystkie odznaki stopni są w kolorach wojsk lądowych - np. szewron gefreitera na suknie w kolorze feldgrau, stąd również w późniejszym okresie na kołnierzach nie występują patki z czaszką, a zwykłe patki wehrmachtu.
Dlatego i również w jednostkach sturmgeshutz waffenfarbe jest w kolorze czerwonym - przypisanym do artylerii (w późniejszym okresie również zielone - panzergrenadiers), a nie w kolorze różowym - przypisanym do wojsk pancernych)

Nie wiem jakich dowodów potrzebujesz
to jest elementarna wiedza jeżeli chodzi o jednostki wehrmachtu - można powiedzieć, aksjomat kolekcjonerstwa :)
Frozzer

Postprzez klajus » czwartek, 26 maja 2011, 10:00

Frozzer napisał(a):O matko ...
Chcesz numery rozkazów i regulaminy mundurowe ?

Tak jak pisałem wcześniej,
czarny kolor mundurów załóg pojazdów pancernych wprowadzono w 1934roku, - tak samo zastrzeżono dla nich emblemat czaszki - wywodzący się od czarnych huzarów - jednostek pierwszowojennych.

W momencie wprowadzenia do użytku dział szturmowych - które z założenia miały współpracować z piechotą na polu walki (i występować wyłącznie z piechotą w jednostkach artylerii - a nie jako samodzielne jednostki) - jako że podlegały pod wojska sił lądowych (HEER) utworzono dla nich mundury w kolorze feldgrau - o kroju identycznym jak mundury wojsk pancernych (3 modele kurtek - dla Panzerwaffe, jednostki pancerne SS miały jeszcze inne kroje mundurów - też czarne, lecz różniące się detalami)

I stąd na mundurach jednostek dział szturmowych spotykamy orła heer w wersji gaszonej - wprowadzonej w 1942roku, stąd również wszystkie odznaki stopni są w kolorach wojsk lądowych - np. szewron gefreitera na suknie w kolorze feldgrau, stąd również w późniejszym okresie na kołnierzach nie występują patki z czaszką, a zwykłe patki wehrmachtu.
Dlatego i również w jednostkach sturmgeshutz waffenfarbe jest w kolorze czerwonym - przypisanym do artylerii (w późniejszym okresie również zielone - panzergrenadiers), a nie w kolorze różowym - przypisanym do wojsk pancernych)

Nie wiem jakich dowodów potrzebujesz
to jest elementarna wiedza jeżeli chodzi o jednostki wehrmachtu - można powiedzieć, aksjomat kolekcjonerstwa :)

Ło matko..... piękny wywód, dzięki. Nie musisz się od razu unosić.
Teraz chciałbym aby do tego odnieśli się Ci którzy wcześniejszy kolor zaproponowali...

Frozzer napisał(a):to jest elementarna wiedza jeżeli chodzi o jednostki wehrmachtu - można powiedzieć, aksjomat kolekcjonerstwa :)

A teksty tego typu to sobie możesz wsadzić...
Dla mnie nie jest to elementarna wiedza... ja jestem tylko prostym lepiaczem, który czasem próbuje
zdudować model na kształt jakiejś istniejącej w rzeczywistości maszyny.
A w tym wątku pytałem o radę odnośnie umundurowania załogi Pantery w Włoszech...
Tekst roku:
klajus

Postprzez Frozzer » czwartek, 26 maja 2011, 15:47

Prosiłeś o dowody - to starałem się je Tobie przedstawić, jednak widzę że dalsza dyskusja nie ma sensu.

Ja odnosiłem się do Ciebie z szacunkiem - niestety Ty tego nie potrafisz, mało tego - nie potrafisz docenić tego, że ktoś udziela Ci rad o które sam prosisz.

Teraz chciałbym aby do tego odnieśli się Ci którzy wcześniejszy kolor zaproponowali...

Również czekam na to z ciekawością. - chętniej podyskutuję, jednak w kulturalny sposób.

A teksty tego typu to sobie możesz wsadzić...

Uważam, że to było co najmniej niegrzeczne.
Trochę kultury proszę, nie jestem gówniarzem, z którym możesz sobie w Ten sposób rozmawiać.
Dalszą dyskusję uważam za bezcelową.
Frozzer

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat