PZL P.7a Mastercraft 1:72

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: PZL P.7a Mastercraft 1:72

Postprzez Botan » poniedziałek, 22 lutego 2010, 21:14

Przyłączyłbym się, ale że tak powiem, od drugiej strony, bo interesują mnie (między innymi) samoloty różnych państw bałkańskich.

Aktualnie miałem w planach coś takiego takiego, Avię B.71, albo 109 z Legionu Condor. Chciałem też nie brać jakiegoś modelu wymagającego przeróbek czy poprawek, bo brak mi doświadczenia wiedzy i chciałem odpocząć po IS-3 z Rodena, na którym próbuję coś tam dorabiać.

Ale skoro Mastercraft coś tam odnowił formy to może mnie to zachęci ;)

Myślałem też o RWD-13, też jest to polska konstrukcja, ale podobno przy produkcie Astera też się raczej nie zrelaksuję.

Na pewno będę z zainteresowaniem śledził wątek.
Obrazek
Botan

Reklama

Postprzez black616 » poniedziałek, 22 lutego 2010, 21:31

Przyłączyłbym się, ale że tak powiem, od drugiej strony, bo interesują mnie (między innymi) samoloty różnych państw bałkańskich.

Heh to jest nas dwóch :mrgreen: . To już coś, przydałoby się, drugie tyle :?

Ale skoro Mastercraft coś tam odnowił formy to może mnie to zachęci ;)

Wiesz, musiałby ktoś to potwierdzić. Bo na podstawie jednego modelu ciężko ocenić :) .Pewnie to wiesz, ale Mastercraft w każdym P-11 oferuje Rumuńskie malowanie.Tak, że o model i kalki nietrudno (inna sprawa- jakość tych kalek).

Aktualnie miałem w planach coś takiego takiego, Avię B.71,

Też ją planuje :twisted: .
pozdrawiam Krzysztof Kozioł

Warsztat:
    "Pezetele na obczyźnie"
black616

Postprzez black616 » środa, 3 marca 2010, 22:06

Witam

Pracy ciąg dalszy, efekty jak na razie skromne. Skupiłem się na, zaokrąglaniu kadłuba :roll: inna sprawa jak mi wyszło :mrgreen: pozostawiam to do oceny.

Po "odchudzaniu".

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A tu, dla porównania z zestawem, nie odchudzanym.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Co do, nieprzepisowej ilości szpachli, na kabinie "wraku" P.7.Trochę zawiniło, to że, generalnie na początku budowy, nie chciałem żebym nad nim, musiał spędzić więcej czasu, niż przepisowy tydzień.Jednak propagandowa akcja mojego drogiego kuzynka ZIO B.N ;o), skłoniła mnie to próby zaprowadzenia, zmian w modelu. Niestety, problemem okazał się właśnie otwór kabiny. Widoczna tu próba, jego zmniejszenia, przynosi marne efekty.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Teraz chyba go zostawię, by nie ryzykować zepsucia, modelu.Najwyżej sposób na jej zmniejszenie, skopiuje/wymyśle w kolejnym P.7. Teraz myślę, nad zrobieniem, nowego zagłówka :twisted: .

Warsztat:
    "Pezetele na obczyźnie"
black616

Postprzez black616 » poniedziałek, 15 marca 2010, 01:28

Cóż, studia idą swoją drogą, sesja trzyma rękę na moim ramieniu, i nie pozwala o sobie zapomnieć :mrgreen: . Mimo to, późnym wieczorem, zwalczam uczucie zmęczenia kawą, i siadam do moich ukochanych P.7'iódemek :) . A dokładniej, to do, czerwonej gwiazdy, co teraz jest na warsztacie :roll: .
Od dawna, imponowały mi, wykonane w skali 1/48 tworzenie różnić w powierzchni.Chciałem spróbować, czegoś podobnego w 1/72 bez względu na skutek ( w końcu jak by co to nic strasznego się nie stanie, co to jeden modelik za 8zł :roll: :cry: ).
Tym sposobem, po przeanalizowaniu zdjęć PZL'li przyjrzałem się które części "wystają" . Siadłem, do przyjemniej pracy .
W związku, z ogromna popularnością wątku :D muszę zasmucić fanów (ironia), że z kabiną nic nie będę robił :twisted:
Przyglądając się dobrze wszystkim znanej relacji z budowy P.7 http://scalemodels.ru/modules/forum/vie ... c&&start=0 , stwierdziłem że na odchudzanie kabiny jest już (z moimi umiejętnościami :-/ :? )za późno :-/. Ale za to następna, na pewno będzie pozbawiona, tego defektu. Zacząłem też rekonstrukcję zagłówka ( Spokojnie na pewno go tak nie zostawię to dopiero 1 faza ;o) ).

Przed (lewa)
Obrazek

Po (lewa)
Obrazek

Przed
Obrazek

Po
Obrazek

Osłony karabinów może nie idealne ale są. W następnym będą lepsze, ale z tych też jestem zadowolony ;o) (od czegoś trzeba zacząć)
Obrazek

Obrazek

Wyrzutnik łusek trochę się przekrzywił( prawa strona) jak wpadnę na pomysł jak go poprawić to zmienię przed malowaniem.

Zagłówek się tworzy :)

Obrazek

Obrazek

Spód
Obrazek

Wiem że te paski, mogą być uznane za grube, ale cóż, nie mam nic na swoją obronę i powiem, że jeśli coś jest, nie tak to w następnym to poprawie ;o) .

Pozdrawiam

Warsztat:
    "Pezetele na obczyźnie"
black616

Postprzez GrzeM » poniedziałek, 15 marca 2010, 12:35

Noooooo, elegancko wychodzi!
GrzeM

Postprzez ZIO BY NAITT » poniedziałek, 15 marca 2010, 16:07

Model daje radę, nawet bardzo daje :)

Zdjęcia natomiast nie - popracuj nad lepszym oświetleniem.

PZDR
Pozdrawiam - Konrad Kozioł
WARSZTAT :
Dzieci + dom rodzinny w skali 1/1
ZIO BY NAITT

Postprzez black616 » poniedziałek, 15 marca 2010, 17:38

Wrzucam nowe, mam nadzieję, że lepsze fotki.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam

Warsztat:
    "Pezetele na obczyźnie"
black616

Postprzez Aleksander » poniedziałek, 15 marca 2010, 17:43

Podoba mi się ta Twoja "siódemka" - najfajniejsze jest to, że tworzysz ją jakby od nowa - własny wkład pracy jest bezcenny!
Gratulacje.
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez black616 » sobota, 20 marca 2010, 00:40

No to, chyba można, kolejne postępy prac, pokazać. Nie jest tego wiele, raptem prawie skończony, zagłówek pilota, parę dopieszczonych szczegółów no i zakończone łatanie płata.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Płat trzeba będzie, jeszcze "domyć" rzecz jasna.

Na kadłubie, do zrobienia poza skończeniem zagłówka, zostało mi zastosować, taki sam zabieg na osłonie zbiornika. Jak wcześniej, na kadłubie. Potem tylko ( lub aż) kosmetyka :mrgreen: .

Obrazek
Obrazek

Poprawiłem też, prawy wyrzutnik łusek, i osłonę prawego karabinu. Jej "obwódki" są grubsze, niż na lewej , ale jak się o tym nie wie, to aż tak to się w oczy nie rzuca.

Obrazek
Obrazek

No i, mamy pierwsze przymiarki, kadłuba i skrzydła.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jak dobrze pójdzie, to wkrótce będzie w galerii ;o) .

Pozdrawiam

Warsztat:
    "Pezetele na obczyźnie"
black616

Postprzez black616 » niedziela, 21 marca 2010, 15:16

No trochę się, popracowało :D dziś wieczorem skończę kadłub :twisted: .

Obrazek

A tu mamy trochę takich :roll: za przeproszeniem, "pierdołek" niby to małe, ale człowiek czuję trochę satysfakcji ;o) jak coś takiego zrobi.

Obrazek

Obrazek

Jak tak pracowałem, nad kadłubem, to patrząc na skrzydła pomyślałem :D , kadłub się robi i nie najgorzej wychodzi :) to czemu nie i skrzydła :roll: .

Na czerwono, zaznaczyłem elementy które, dorobię.

Obrazek

Chce żeby to wyglądało, tak jak tu na zdjęciu. Przy okazji, jest ono podpowiedzią co do, wyglądu kolejnej P.7 8-) (jak macie mnie, zabić to zróbcie to szybko ;o) ) To samo chcę, zrobić na stateczniku pionowym.

Obrazek

Warsztat:
    "Pezetele na obczyźnie"
black616

Postprzez black616 » sobota, 3 kwietnia 2010, 01:16

Witam

No cóż mamy święta ! A skoro mamy święta, to po całym dniu latania z zakupami ;o) , mycia okien :D , sprzątania :mrgreen: i wielu innych rzeczy, na które się nie ma ochoty :roll: . Wieczorem można usiąść do modelowania. Na początek pokaz ostatnich zakupów

Obrazek

Co prawda nie ten PZL ale może się przydać w budowie i P.7 a już na pewno P.11 w przyszłości

Obrazek

Pierwotnie to właśnie taśma aluminiowa, miała mi służyć do odtwarzania wypukłości na powierzchni, ale mając pod ręką poliestryn, wolałem go wykorzystać.Cóż efekt taki, w przypadku płaskich powierzchni jasne jak najbardziej nie ma problemu.
Ale jak powierzchnie nie są płaskie to może być problem.Dlatego jednak postanowiłem ją kupić. To byłą słuszna decyzja, ale o tym później.

Budowa P.7 idzie dobrym torem, jednak jak to w modelarstwie bywa w pewnym monecie przeliczyłem się, niestety :roll: i skrzydła P.7 nie wyglądały zachęcająco. Na szczęście krewny pacjenta zgodził się na przeszczep
:roll:
Obrazek

Skrzydła mają się dobrze aktualnie są w takim stanie

Obrazek
Obrazek

Przez to ma lekkie opóźnienia w grafik ale to nic :)

Prawie skończony silnik wraz z osłoną

Obrazek

Kołpak śmigła ma zmieniony kształt teraz bliższy oryginałowi.

Obrazek

Formowanie zagłówka weszło w (mam nadzieje :-| )ostatnią fazę

Obrazek
Obrazek

Tu mamy natomiast, nieudany eksperyment z odtwarzaniem, dolnych powierzchni P.7 :( . Pomysłu nie zarzuciłem ale inny będzie sposób wykonania :-| . Wybaczcie błyszczenie się kleju, stwierdziłem że szlifowanie nie ma sensu, skoro nie będę używał tych części.

Obrazek

A teraz rzut oka na całość dorobku tego wieczoru :) ;o)

Obrazek

Coś nie pasuje prawda!? ;o) Tak w przerwach czekania aż farba i szpachla na P.7 wyschną zacząłem bawić się z P.11 (nic zobowiązującego po prostu chciałem poćwiczyć nakładanie folii :D ). Wracając do wątku jaki poruszyłem na początku postu, po nałożeniu osłon karabinów na P.11 postanowiłem że do powierzchni nie-płaskich, będę używał folii efekty oceńcie sami, prawda że prawa strona wygląda lepiej :D Połoweczki zostały również wygrawerowane.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Wiem że, folia może być nałożona nierówno, ale wybaczcie to 1 raz ;o) Potem będzie lepiej.
Moderatorów proszę o nutkę wyrozumiałości, wiem że to co zrobiłem to lekkie naruszenie zasad galerii ale to tak jednorazowo :D By poprzeć dowodami wyższość folii nad poliestrynem.

Na koniec mam dobra wiadomość, ten P.7 na którym pracuje będzie jednak w Polskim malowaniu :) będzie to samolot z numerem bocznym "999" chyba dość dobrze znany. Ale za to P.11 będzie w fikcyjnym malowaniu Hiszpańskich republikańskich sił powietrznych ( po prostu bardzo mi się spodobała wizja P.11 na Hiszpańskim niebem, nawet jeśli nieprawdziwa :D :-> ;o) ).

To tyle na dziś dobranoc i wesołych !!! ;o)

Warsztat:
    "Pezetele na obczyźnie"
black616

Postprzez Jacek Bzunek » sobota, 3 kwietnia 2010, 23:38

black616 napisał(a): Ale za to P.11 będzie w fikcyjnym malowaniu Hiszpańskich republikańskich sił powietrznych ( po prostu bardzo mi się spodobała wizja P.11 na Hiszpańskim niebem, nawet jeśli nieprawdziwa :D :-> ;o) ).

Pamiętaj że P.11/I latał w Portugalii.
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez black616 » wtorek, 13 lipca 2010, 16:32

Ufff no, trochę czasu minęło od ostatniej aktualizacji :mrgreen: .Ale cóż mogę powiedzieć, na swoją obronę.Chyba tylko, mogę ponarzekać na złośliwość rzeczy martwych, czyli czytnika kart i aparatu oraz na sesje.Ponato standardowo rzeczy ode mnie niezależne :oops: .

Aktualnie, waloryzuje płat P.7 staram się jakoś odwzorować, wygląd powierzchni dolnych.A to jak mi to wychodzi, zostawiam do oceny wam.Sam z siebie jestem nawet zadowolony ;o) .

Oto efekty, jak ktoś ma jakieś pytania, niech pyta śmiało.

Na razie jestem w połowie drogi, ale od czegoś trzeba zacząć.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek

Kolejna aktualizacja już niedługo pozdrawiam !!!

Warsztat:
    "Pezetele na obczyźnie"
black616

Postprzez fragles » wtorek, 13 lipca 2010, 21:26

black616 napisał(a):(...) mogę ponarzekać na sesje.
(...)
Oto efekty, jak ktoś ma jakieś pytania, niech pyta śmiało.

Ośmielony tą zachętą zapytam, aczkolwiek z innej beczki:
- Co to za studia? Co to za szkoła?
Franciszek Gleszyński - fra-gles
fragles

Postprzez black616 » wtorek, 13 lipca 2010, 21:38

Koniec II roku Historii na Uniwersytecie Śląskim, w Katowicach . Z terminem poprawki z Zarządzania Dokumentacją Współczesną, wyznaczonym na za tydzień :mrgreen: .

Warsztat:
    "Pezetele na obczyźnie"
black616

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat