M4A3 SHerman Calliope 1:35

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Re: M4A3 SHerman Calliope 1:35

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » piątek, 23 lipca 2010, 16:44

Sherman napisał(a): wielu modelarzy wykorzystuje jako bazę ten sam kolor, czy to 155 Humbrola

to dośc ryzykowne stawiać za wzór tych od humbrola..
Kamil Feliks Sztarbała

Reklama

Postprzez Sherman » piątek, 23 lipca 2010, 17:09

Kamil Feliks Sztarbała napisał(a):to dośc ryzykowne stawiać za wzór tych od humbrola..

Aczkolwiek jeszcze trochę ludzi tej farbki jako OD używa, ja mam jeden czy dwa modele tą pomalowane ( choć jednego czeka kretowanie, ale to ze względu na insze błędy ).

Sebastian, OK zobaczymy co wyjdzie. Tylko tak, na chłopski rozum, poco malować model trawiastym kolorem i bujać się potem z filtrami żeby go zbliżyć do OD skoro można pomalować OD i potem ten kolor tylko filtrami stonować?
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » piątek, 23 lipca 2010, 18:22

Sherman napisał(a):Aczkolwiek jeszcze trochę ludzi tej farbki jako OD używa,

co wcale nie swiadczy o farbie, a o jej użytkownikach raczej.. poza tym, nie chcesz chyba napiać, że jest jakiś jedyny słuszny OD
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez Sherman » piątek, 23 lipca 2010, 18:35

Kamil Feliks Sztarbała napisał(a):co wcale nie swiadczy o farbie, a o jej użytkownikach raczej.. poza tym, nie chcesz chyba napiać, że jest jakiś jedyny słuszny OD

Bynajmniej jedynego słusznego nie ma. Może poza farbą Tamiya, ale nią można by malować co najwyżej czołg w skali 1:1 a nie pomniejszony model. No i jest to fabryczny OD, nie do uświadczenia na froncie. Nie mniej miło by było gdyby model miał kolor oscylujący w okolicach OD ( czy to spłowiały, zakurzony, obe... ) a nie był "jakimś zielonym" bo to chyba nawet przy radzieckiej pancerce nie zawsze się sprawdza.
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » piątek, 23 lipca 2010, 18:37

Cholera, byłem pewien, że paleta OD to właśnie cała gama jakiś zielonych, oscylujących wokół jakiegoś zielonego, szybko płowiejącego i wyjątkowo wrażliwego na warunki atmosferyczne. Ale ok, mam zestaw OD lifecolora, i każda farba tam inna; powiedz, które wyrzucić, by nie popełniac więcej błędów przy malowaniu pojazdów amerykańskich..
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez Sherman » piątek, 23 lipca 2010, 18:50

Kamil Feliks Sztarbała napisał(a):Cholera, byłem pewien, że paleta OD to właśnie cała gama jakiś zielonych, oscylujących wokół jakiegoś zielonego, szybko płowiejącego i wyjątkowo wrażliwego na warunki atmosferyczne. Ale ok, mam zestaw OD lifecolora, i każda farba tam inna; powiedz, które wyrzucić, by nie popełniac więcej błędów przy malowaniu pojazdów amerykańskich..

Sam napisałeś gama zielonych oscylujących wokół jakiegoś zielonego. A nie jakikolwiek zielony. To chyba jednak dwa różne pojęcia? Chyba że miałem głupią nauczycielkę od polskiego i mam problemy ze związkami frazeologicznymi i gramatyką ( co jest bardzo możliwe ).
Mnie się rozchodzi o to że jak weźmiesz jakiś oliwkowy zbliżony mniej lub bardziej do wyjściowego OD to jest to jak najbardziej OK, natomiast gdy weźmiesz i pomalujesz jakiegoś amerykańca np. niemieckim ciemnym zielonym, nato green albo jakimś trawiastym soczystym kolorem do wnętrz samolotów to jest to już mniej OK ( chyba że masz Shermana wymalowanego w plamy Interior Green ). Bo moim zdaniem nie każdy zielony się nada. Aczkolwiek to jest tylko moje zdanie i każdy ma prawo użyć go jako towaru pierwszej potrzeby po powstaniu z tronu ;o)
I ja się już w tym wątku nie odzywam :P
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez Dumo » czwartek, 5 sierpnia 2010, 12:36

Na początek sory za jakość zdjęć nie wiem dlaczego aparat się uwziął na mnie nie mogłem go odpowiednio dostroić...

Szczegóły wymalowane, trwało to trochę. Pierwszy żółty filtr nałożony kadłub przygotowany pod wash:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pzdr
Dumo

Postprzez xenomorph » czwartek, 5 sierpnia 2010, 18:30

Dumo napisał(a):Na początek sory za jakość zdjęć nie wiem dlaczego aparat się uwziął na mnie nie mogłem go odpowiednio dostroić...

Zrobiłeś ten sam błąd co ja. Użyłeś czerwone tło mając zielony czołg. Bardzo trudne zestawienie kolorów.

Pozdrawiam 8-)
Obrazek
Jarosław Rzemiński
xenomorph

Postprzez author21 » piątek, 6 sierpnia 2010, 07:53

Może zdjęcia tak wyszły, ale coś ten "oliwkowy" nie teges jest ? Bardziej ruska pancerka. Wyjąłem nawet oliwke ze słoika i się przyglądam i nijak nie przypomina. Czołg za bardzo zielony według mnie.
author21

Postprzez Patryk » piątek, 6 sierpnia 2010, 08:43

Przydałoby się jeszcze kilka filtrów i biedronka wtedy kolor się jeszcze zmieni ,bo na chwilę obecną za zielony i sam wash wiele nie zmieni. Już przykleiłeś te worki do czołgu ?
Obrazek
KLIKNIJ
Patryk Krupiński
Patryk

Postprzez Dumo » piątek, 6 sierpnia 2010, 11:13

Worki są od początku przyklejone co było moim błędem bo sobie narobiłem roboty przy malowaniu...

Kadłub już jest przefiltrowany co go troche rozjaśniło, brązowa płukanka i biedronka zmieni kolor. Mam zamiar jeszcze użyć przegotowanego oleju lnianego pomieszanego z olejami artystycznymi do postarzenia czołgu.
Dumo

Postprzez rollingstones » piątek, 6 sierpnia 2010, 12:34

Dumo napisał(a):Mam zamiar jeszcze użyć przegotowanego oleju lnianego pomieszanego z olejami artystycznymi do postarzenia czołgu.

Nie rób tego - chyba że chcesz aby wyschnął za dwa lata
płotka
rollingstones

Postprzez Dumo » piątek, 6 sierpnia 2010, 14:48

rollingstones napisał(a):
Dumo napisał(a):Mam zamiar jeszcze użyć przegotowanego oleju lnianego pomieszanego z olejami artystycznymi do postarzenia czołgu.

Nie rób tego - chyba że chcesz aby wyschnął za dwa lata

Wykańczam lakierem samochodowym to nie ma problemu z tłustą powierzchnią.
Dumo

Postprzez rollingstones » piątek, 6 sierpnia 2010, 15:01

Zdajesz sobie sprawę że olej lniany schnie bardzo długo i fakt że psikniesz to lakierem może spowodować że w późniejszych pracach oleje mimo zabezpieczenia mogą być nietrwałe, przy nakładaniu pigmentów, a i one same mogą zmienić kolor bo wchłoną wilgoć z oleju
płotka
rollingstones

Postprzez Dumo » piątek, 6 sierpnia 2010, 15:53

Aaaha ok dzięki, najpierw sprawdze to na modelu testowym :)
Dumo

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat