T-62 Afganistan (1:35)

Relacje z budowy, porady, zestawy, nowości dotyczące dioram - to właśnie tutaj.

Re: T-62 Afganistan

Postprzez shivadog » niedziela, 25 lipca 2010, 08:26

Fajny patent z tymi strzykawkami, przy następnej okazji wypróbuję.
Nie wiem tylko po co ten dadaizm z relacją w S-F,
jeśli masz potrzebę prowokacji to może lepiej zawrzeć ją w swoich pracach?

PS. Był taki jeden dadaista, który wcielony do jednej z armii podczas IWŚ zajmował się aktami osobowymi, między innymi dezerterów. Oczywiście wprowadził w swoją pracę taką ilość dadaizmu, że nikt nie był w stanie rozeznać się potem w tych papierach - większość zaginęła.
Szkoda by było, żeby spotkało to twoją relację.
shivadog

Reklama

Postprzez rollingstones » niedziela, 25 lipca 2010, 13:54

Shivadog - jestem daleki od prowokacji, ten dział zapewnia mi budowanie tak jak umiem i jak lubię. Wytrąciłem broń ewentualnym adwersarzom na temat samego pojazdu - wiem że tylna płyta winna być troszkę bardziej nachylona a właz do ładowania amunicji też jest ciut skopany. Dodatkowo dziś nakleiłem sobie kalki numer 185 - ja nie wiem czy takie numer był w Afganistanie i zupełnie mi to nie przeszkadza. To scena będzie robiła za historię a moim celem jest to aby obserwator postronny powiedział - o zobacz ruski czołg z wojny afgańskiej - Rambo takim jechał .

Trochę prac porannych-wstałem rano i w świetle dziennym stwierdziłem że jest dobrze. Dlatego przystąpiłem do kolejnego etapu prac. Chcąc uniknąć filtrów olejnych zrobiłem sobie taki filtr akrylowy - wykorzystałem resztki farby jakie zostały mi w strzykawce i kropelka zabarwiłem lakier połysk tamiyi. Takim clearem pomalowałem model. Następnie nałożyłem kalki i psiknąłem go czystym połyskiem. Mam to co chciałem mieć - kolor przyciemniał a jednocześnie ukazały mi się wszystkie miejsca pod wypłowienia oraz stonowały się detale. - dlatego przystąpię teraz do washy.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
płotka
rollingstones

Postprzez kapral » niedziela, 25 lipca 2010, 17:08

Bardzo ładnie. Ja już jestem jeden etap dalej. Jednak mój wstręt do robienia zdjęć z warsztatu powoduje, że zdjęcia bedą dopiero na koniec :( .
Pozdrowienia
kapral

Postprzez rollingstones » niedziela, 25 lipca 2010, 19:24

Cześć Mirku - ja zdjęcia natomiast robię bo ładnie widać babole -często niewidoczne gołym okiem. Z racji że moje studio to dwie lampki jarzeniowe i kawałek brystolu, oraz statyw wielkości 10 cm mam to cały czas rozłożone i po każdym etapie pstrykam sobie ze 4 fotki.
Tym razem zrobiłem tak samo ;o) .
Nałożyłem punktowy wash -wykorzystałem do tego jako medium brown wash miga zmieszany z farbą dark shadow.
Rozcieńczalnik użyty w tym gotowcu jest lepszy niż terpentyna do tego rodzaju washa. świetnie się rozprowadza po zakamarkach. Z uwagi na fakt że zależy mi na tylko podkreśleniu detali chciałem pozostałe powierzchnie mieć czyste i nie zabarwione olejną artystyczną farbą. Dlatego po przeschnięciu washa czystym pędzelkiem i white spirytem usunąłem miejsca w których wash wyszedł poza szczeliny. Wash nakładam takim fikuśnym długim pędzelkiem - świetne narzędzie.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Czołg nie będzie matowiony lakierem - kolejne kroki malarskie i pigmenty spowodują że przestanie się błyszczeć jak psu jajeczka
Ps Mireczku a pokaż tego twojego teciaka, będzie nam raźniej
płotka
rollingstones

Postprzez spiton » niedziela, 25 lipca 2010, 19:28

Ale foty "żyleciaste " !!
spiton

Postprzez kapral » niedziela, 25 lipca 2010, 19:57

Długie włosie Seba to stara sztuczka :) . Dobrze pije !!! ;o) . Co do fotek, to na razie ja za każdym razem muszę składać i rozkładać wszystkie bambetle, stąd ten wstręt :evil: .
A zdjęcia, fakt "żyleta".
kapral

Postprzez siara1939 » niedziela, 25 lipca 2010, 21:46

Pro.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez uki761 » niedziela, 25 lipca 2010, 22:09

To że świetnie to właściwie u ciebie norma.
Jaki masz sprzęt do fotografowania?
Pozdrawiam, Łukasz
uki761

Postprzez mnowogro » niedziela, 25 lipca 2010, 22:50

Ładnie Ci wyszedł ten zielony wraz z jaśniejszymi akcentami - i tutaj pytanko - czy nie miałeś ochoty niektórych elementów dać jeszcze bardziej jasnym zielonym? Teraz po washu widać to wszystko bardzo ładnie, potem nieco zniknie - podejrzewam że dokładnie wiesz jaki efekt uzyskasz, ale ciekaw jestem Twoich odczuć.

Zdjęcia fachurskie.
Bardzo dziękuję za patent z długowłosym pędzelkiem - coś oczywistego - a nie wpadnie człowiek na to żeby jeszcze dłuższego pędzelka używać... :)

Gdy zobaczyłem zdjęcie na którym model jest porównany z buteleczką MIG-a pomyślałem że to 72 lub 48 skala... Niewielki się wydaje :) Poproszę o zdjęcie czołgu na dłoni.

A jak z gąsienicami na wieży? Na zdjęciach to wyglądało bardzo ciekawie... Przypominało klimaty drugowojenne...
mnowogro

Postprzez rollingstones » poniedziałek, 26 lipca 2010, 19:25

Cieszę się że się podoba. Jeśli chodzi o zdjęcia to klucz to dobre oświetlenie. Mam starego Canona power shota 520. Ale za każdym razem zbieram balans bieli
Zdjęcia obrabiam w PS - obrabiam to daleko idące nadużycie. Kadrowanie, zmiana wielkości obrazu, automatyczne wyostrzanie, kontrast i jasność. To wszystko bo więcej nie umiem i nie chce mi się bawić w jakieś usuwania szumów itp.
Mnowogro - jest tak jak piszesz, nie chciałem już podbijać kolorów z aerografu bo musiał bym uderzać już w żółte odcienie.
Postanowiłem że zrobię to olejami - jednocześnie nadając czołgowi takie afgański odcień bazy. Wykorzystałem do tego dwa odcienie abteilungów.
Obrazek

Małym pędzlem nałożyłem coś w stylu biedronki a następnie za pomocą white spirytu rozprowadziłem to po podwoziu odczekałem kilka minut i prawie suchym pędzelkiem zlałem kolory w całość. Delikatnie też przetarłem patyczkiem higienicznym aby stworzyć sobie bazę pod kurz i błoto.

Obrazek

Z górą postąpiłem podobnie ale to co zrobiłem miało przybrać charakter filtra z minimalną biedronką.

Obrazek

Dzięki temu mam gotową bazę do tworzenia faktycznych śladów eksploatacji.

Obrazek
płotka
rollingstones

Postprzez Patterson » poniedziałek, 26 lipca 2010, 19:39

Ooo Sebuś, weź no proszę podziel się doświadczeniami z aparatem, w jakim trybie i z jakimi ustawieniami i jak ustawiasz balans bieli, a najlepiej zrób fotkę jeszcze studia, bo mam ten sam model prawie i może bym coś ciekawego podpatrzył :)
Patterson

rpm2

Postprzez rollingstones » poniedziałek, 26 lipca 2010, 20:26

Mówisz i masz

Obrazek

ustawienia aparatu
pokrętło na AV
jasność obrazu - bez zmian
balans bieli - pobieram z tła
tryb migawki 2 sekundy
ISO 50
Efekty - wyłączone
potem nie wiem jak się to nazywa ale ustawiam na punktowy
wielkość zdjęcia L 2272x1704
I to wsio
pozdrówki
płotka
rollingstones

Postprzez Patterson » poniedziałek, 26 lipca 2010, 20:38

Hej

Dzięki wielkie, mam 530-tkę, ale opcje są podobne, zobaczę co z tego wyjdzie. :)
Patterson

rpm2

Postprzez Kuba P. » wtorek, 27 lipca 2010, 09:48

Fajne.
Kuba P.

Postprzez Marek Naja » wtorek, 27 lipca 2010, 10:17

Fajny ten teciak, zaczynam lubić tą rodzinkę. Widzę, że i CM rządzi :D Mam podobne studio foto tylko lampki mam punktowe, nie mam statywu i nie umiem ustawić balansu bieli :mrgreen: Dlatego wolę robić zdjęcia na tle szaroniebieskiego kartonu, bo wtedy jakoś automat w aparacie lepiej oddaje kolory. No i statyw jest potrzebny jeśli czas migawki na 2 s.
vel Baldigozz
Marek Naja

rpm3

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dioramy - warsztat