Cieszę się że się podoba. Jeśli chodzi o zdjęcia to klucz to dobre oświetlenie. Mam starego Canona power shota 520. Ale za każdym razem zbieram balans bieli
Zdjęcia obrabiam w PS - obrabiam to daleko idące nadużycie. Kadrowanie, zmiana wielkości obrazu, automatyczne wyostrzanie, kontrast i jasność. To wszystko bo więcej nie umiem i nie chce mi się bawić w jakieś usuwania szumów itp.
Mnowogro - jest tak jak piszesz, nie chciałem już podbijać kolorów z aerografu bo musiał bym uderzać już w żółte odcienie.
Postanowiłem że zrobię to olejami - jednocześnie nadając czołgowi takie afgański odcień bazy. Wykorzystałem do tego dwa odcienie abteilungów.

Małym pędzlem nałożyłem coś w stylu biedronki a następnie za pomocą white spirytu rozprowadziłem to po podwoziu odczekałem kilka minut i prawie suchym pędzelkiem zlałem kolory w całość. Delikatnie też przetarłem patyczkiem higienicznym aby stworzyć sobie bazę pod kurz i błoto.

Z górą postąpiłem podobnie ale to co zrobiłem miało przybrać charakter filtra z minimalną biedronką.

Dzięki temu mam gotową bazę do tworzenia faktycznych śladów eksploatacji.