Będę głównie pytał o malowanie, więc przygotuj ściągawkę
Daniel iceman Gronowski napisał(a):Ten Dr.! nie jest wcale taki ogromny. Długością kadłuba i rozpiętością skrzydeł ustępuję choćby takiemu Hellcatowi w 1/48![]()
Daniel iceman Gronowski napisał(a):Co do zacieków, to już zgłupiałem, czy za silnikiem było w końcu płótno czy blacha?
Grzegorz2107 napisał(a):Cóż może mi się uda sprowokować dyskusję na temat " Jak strasznie silnik rotacyjny brudził płatowiec"?

mr.jaro napisał(a):Grzegorz2107 napisał(a):Cóż może mi się uda sprowokować dyskusję na temat " Jak strasznie silnik rotacyjny brudził płatowiec"?
Prowokant!![]()
Dla zachowania rownowagi:
Zrodlo: http://www.enginehistory.org
Grzegorz2107 napisał(a):...ale śmigło kręci się w strone przeciwna do wskazówek zegara...
mr.jaro napisał(a):Grzegorz2107 napisał(a):...ale śmigło kręci się w strone przeciwna do wskazówek zegara...
Hmm, a nie odwrotnie, czyli w tym przypadku, w kierunku zgodnym z ruchem wskazowek zegara? Nie uwazam siebie za znawce, ale wydaje mi się, ze gdzies zaslyszalem (a moze przeczytalem), iz kierunek obrotow smigla okresla się patrzac w kierunku lotu. Naturalnie, powyzsze jest kwestia umowna i nie zmienia rzeczywistego stanu rzeczy.
Takze mam wrazenie, ze nawet pomimo odpowiednio dobranego polozenia katow rozrzadu, resztki oleju mogly się zbierac takze wewnatrz oslony silnika i uchodzac dolem (czyli tam, gdzie oslona byla otwarta). Stad moglyby się brac slady oleju widoczne rowniez po prawej stronie (zdjecie).
Grzegorz napisał(a):Spaliny między godziną 8 a 4 wylatują w strumień przepływającego powietrza, na dodatek prostopadle do kierunku lotu, więc krople oleju dolatują nawet na lewe skrzydło...

Daniel iceman Gronowski napisał(a):Jarek świetne zdjęcie! Lepiej późno niż wcale
Daniel iceman Gronowski napisał(a):Może się mylę, ale na spodzie prawego skrzydła też można dostrzec stróżki oleju. Też to widzicie?

Daniel iceman Gronowski napisał(a):Otwory w deklach od kół wyciąłem i wkleiłem po kawałku szprychy (całe szprychy nie za bardzo pasowały).

Daniel iceman Gronowski napisał(a):
Jarek wybacz, ale żadnych wentyli już nie mam zamiaru dorabiać.
Powrót do Lotnictwo - warsztat
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 17 gości