INFORMATOR MISTRZOSTW POLSKI MODELI REDUKCYJNYCH KUTNO

Nasze wrażenia, relacje z różnych imprez, zawodów, spotkań oraz wizyt w muzeach.

Re: INFORMATOR MISTRZOSTW POLSKI MODELI REDUKCYJNYCH KUTNO

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » poniedziałek, 26 lipca 2010, 20:02

SKYRAIDER napisał(a):po prostu niektóre "struktury" skostniały
i trzeba je wymienić na nowe, naoliwić, posmarować dać nowe filtry
i pojedzie do przodu zamiast mielić w miejscu.

Marek, ale od conajmniej dekady ja słysze to samo, i zmian nie ma. A w zasadzie są, tyle, że na gorsze, o czym świadczy powyższa dyskusja i przytoczone fakty. A poza tym, najwiękze, i najbardzoej cenione imprezy rozwijają się całkiem nieźle bez LOKu, więc nadal nie widzę sensu walki z betonem. A przynajmniej nie potrafię zrozumieć po co jest toczona
Kamil Feliks Sztarbała

Reklama

Postprzez SKYRAIDER » poniedziałek, 26 lipca 2010, 20:16

Jak nie dłużej Kamilu,
Wysłałem Ci info na maila.

Marek
SKYRAIDER

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » poniedziałek, 26 lipca 2010, 21:02

Marek, ja rozumiem kwestie problemów osobowości prawnej i różne inne hece z tym związane. Sęk w tym, że LOK to nie PZPN, nie ma za sobą dużej, międzynarodowej korporacji, która stanie w obronie niepodzielności jego władzy. Oczywiście, patrząc po tym, jak IPMS Polska szturmem zdobył nasz kraj, o marzenia ściętej głowy zakrawa pomysł na stworzenie organizacji, która mogła by stanowić realną alternatywę dla LOKu. Co nie zmienia faktu, że zdrowiej było by walczyć o stworzenie takiej alternatywy, niż skazywać się na monopol dinozaurów
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez SKYRAIDER » poniedziałek, 26 lipca 2010, 21:26

Międzynarodowej nie, ale inne, których nie wymienię.
Dlatego to tak długo trwa i jest jak jest.
40 lat mojego doświadczenia w tej materii i nie dałem rady
chociaż pewne rzeczy się zmieniły.
Dajmy spokój tej dyskusji, niepotrzebne nam nerwy, lepiej robić modele.
Marek
SKYRAIDER

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » poniedziałek, 26 lipca 2010, 21:38

No ale nie jest to monolol a priori. Inna sprawa, ze podstawową przewagą LOKu nad jej potencjalną konkurencją jest to, ze Liga ma etatowych pracowników. Pierdzą w stołki czy nie, ale są. A siłą rzeczy, każda inna, niezalezna inicjatywa była by konstruowana 'przy okazji'.
Przyznam szczerze, jest mi z grubsza obojętne, co LOK robi lub nie robi, bo mam specyficzne podejscie do kwestii konkursów modelarskich. Chcialem jedynie zauważyć, ze wszystkie znaki na ziemi i iebie wskazują na to, że szanse na sukces w walce o reformy ligi mają są równe szansom na stworzenie realnej konkurencji. Podobnie nakład pracy i zaangażowania.

Tak na marginesie, dośc komiczne sa te tytuły- mistrzostwa polski, świata i inne.. W miesiac zoarganizuję imprezę o randzie mistrzostw świata. Fakt, wystawione będzie 10 modeli, ale ich autorzy będa pochodzili z conajmniej 3 kontynentów. I będzie światowo. Ale czy prestiżowo? I obawiam się, że podobnie jest z imprezami pod szyldem LOK
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez merlin_PL » poniedziałek, 26 lipca 2010, 22:01

Kamil. Wzbudza emocje bo od x czasu instytucja zwana LOK uzurpuje sobie prawo do organizowania imprez szumnie nazywanych Mistrzostwami Polski. dlatego masz MP mikromodeli, pojazdów militarnych i kolekcji. I znacznej grupie ludzi ta tytułologia jak najbardziej odpowiada. Po kolei.
działaczom LOK - bo jest prestiż, a potem w sprawozdawczości ładnie wygląda.
organizatorom zawodów - bo na imprezę rangi MP łatwiej z szefostwa w LOK - u dostaną pieniądze. A jak powiedzą, że na Spotkania Modelarskie to już nie. Co więcej niektórzy organizatorzy imprez zwyczajnie innej możliwości pozyskania kasy nie widzą i nie znają.
klubom modelarskim ( LOK - owskim ) - bo jak wystartują to w statystykach ładnie wygląda ( zawodnicy klubu x zdobyli y medali na zawodach rangi krajowej ) - a kto sprawdzi ilu w takich zawodach startowało.
sędziom modelarskim - bo przez te dwa dni są ważni, nawet bardzo ważni. To nic, że wielu w modelarskim rozwoju zatrzymało się 20 lat temu. Na takiej imprezie legitymacja sędziego jest ważniejsza niż lata doświadczeń. A i dieta jest i posiłek.

Niestety w wielu miejscach w Polsce zawody organizowane przez LOK i za jego pieniądze są na razie jedynym sposobem by modelarz mógł wystawić i pokazać swój model. By było inaczej potrzebna jest zmiana i to zmiana mentalna. Co do całej organizacji LOK to dawno przestałem wierzyć, że jakieś oliwienie pomoże. Tu trzeba od zera budować.

Coś na osłodę. W czerwcu był konkurs w Zgierzu. Kilkaset modeli. Ludzie z Polski przyjechali. Ładnie, fajnie I to wszystko zorganizowane przez klub LOK - owski. Byli sponsorzy. Można zorganizować, ano można. Trzeba tylko chcieć.
Robią się różne rzeczy
merlin_PL

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » poniedziałek, 26 lipca 2010, 22:14

merlin_PL napisał(a):By było inaczej potrzebna jest zmiana i to zmiana mentalna.

to jest sedno.. i najwiekszy problem
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez SKYRAIDER » poniedziałek, 26 lipca 2010, 22:23

Tak na marginesie, kolekcje to wymyśliła mała grupa ludzi i to się przyjęło.
Nie jest to pomysł LOK, impreza została zgłoszona do kalendarza na 2010
rok, ale czy została ujęta, nic mi o tym nie wiadomo. Nie można wszystkiego
ładować do jednego wora, trzeba mieć trochę rozeznania.

Co do zawodów i organizacji, nie zawsze wszystko wychodzi, są sympatie i antypatie.
Modelarze powinni być ponad podziałami, zjednoczeni i trzeźwo myślący.
Każdy ma wolny wybór, startuje gdzie mu pasuje.
Zdobycie jakichkolwiek środków zależy od człowieka który to załatwia,
musi być negocjatorem, politykiem, dyplomatą i umieć słuchać co mówią inni,
ale przedewszystkim - neutralnym.
Wyciągać odpowiednie wnioski i do dzieła.
Trzeba by chociaż zmienić niektórych "główno dowodzących" może wtedy będzie lepiej, MOŻE.

Marek
SKYRAIDER

Postprzez imek46 » wtorek, 27 lipca 2010, 17:49

Kamil ja chciałem tylko powiedzieć, że przynajmniej u nas od jakiegoś czasu ci ludzie żyją w innym świecie. Modelarstwo w całym świecie idzie bardziej w kierunku takich festiwali jak u nas czy w Bytomiu, a nie z lataniem z suwmiarką i mierzeniem czy model jest od 2 czy 10 mm za duży. Jest to ważne, ale moim zdaniem czasami nie najważniejsze. Po za tym jak wspominam te nasze lubelskie lokowskie konkursy to początki były całkiem nie złe, bo było dużo fajnych modeli, ale jak się robi zawody tylko po to żeby odfajkować, że taki konkurs się odbył można sobie nowy order czy inne nagrody to tak te zawody wyglądają. Bo do wszystkiego co się lubi robić trzeba podchodzić z sercem Ja już nie chcę przypominać ubiegłorocznego konkursu w Krakowie, który jaki był, to wie kto tam pojechał. A przytaczając słowa tej pani z Lublina miałem na myśl to że my na naszych LSM, przed nikim drzwi nie zamykamy i zawsze mogła przyjść i zobaczyć jak się robi , będę teraz nie skromny jedną z najlepszych imprez modelarskich w kraju i coś podpatrzeć czy przenieść na swoje podwórko. Przecież od nas też się czegoś można nauczyć. Przykładem są młodzi koledzy z Olsztyna, którzy byli u nas w ubiegłym roku. Pytali się jak robi taką imprezę, podpatrywali i w tym roku zrobili u siebie. I chwała im za to. A państwo a LOK- u przynajmniej lubelskiego żyją we własnym świecie. To tyle. Pozdrawiam.
Pozdrawiam I.Z.
imek46

Postprzez rollingstones » wtorek, 27 lipca 2010, 21:08

LOK, LOK,chm chyba robiłem też prawo jazdy
płotka
rollingstones

Postprzez Axel1st » piątek, 30 lipca 2010, 08:23

imek46 napisał(a): Modelarstwo w całym świecie idzie bardziej w kierunku takich festiwali jak u nas czy w Bytomiu, a nie z lataniem z suwmiarką i mierzeniem czy model jest od 2 czy 10 mm za duży.
A ja właśnie uważam, że tak powinna odbywać się ocena modeli REDUKCYJNYCH PLASTIKOWYCH, gdyż o to tu chodzi.... Strasznie nie widzi mi sie ocena podoba się/nie podoba. Nie na tym polega modelarstwo redukcyjne, gdyz równie dobrze mogę sobie pomalować czołg na różowo, i co? Mi się podoba. No i efektowny jest. Ale to nie jest juz model redukcyjny. Zgodność z oryginałem na podstawie dokumentacji(planów)-to jest esencja modelarstwa redukcyjnego. Dlatego co roku uczęszczam na LOK-owskie MP,rozgrywane wg. LOK-owskiego regulaminu. Jeśli inni w końcu przejrzą na oczy, i zaczną porządnie oceniać ( a nie po łebkach-podoba sie nie podoba ), to będe pojawaił sie na wiekszej liczbie zawodów. Naturalnie inna sprawa to LOK-owski beton i bulwersujące koszty. Czyżby szanowni Panowie sędziowie bedą mieli płacone? Uprzywilejowana kasta? W Grudziądzu już dawno zrezygnowaliśmy z płacenia sędziom.
Pozdrawiam
Warsztat: Szyłka 1:35, T-55AM 1:35
Pozdrawiam Paweł Koseda
http://www.plasticscalemodels.blogspot.com

Grupa Modelarska Valkyria Grudziądz
https://web.facebook.com/grupamodelarskavalkyria/
Axel1st

Postprzez Slash » piątek, 30 lipca 2010, 09:04

Axel1st napisał(a):gdyz równie dobrze mogę sobie pomalować czołg na różowo, i co? Mi się podoba. No i efektowny jest. Ale to nie jest juz model redukcyjny.

Nie mam pojęcia czy impreza była lokowska, czy nie. Prestiżowa strasznie jakoś na pewno nie była. Ale moja różowa Panthera dostała drugie miejsce w swojej kategorii, w zeszłym roku w Warszawie ;o)

Co do oceny podoba się / nie podoba. Moim zdnaiem to odpowiedz na to w jaką stronę zmierza obecnie większość modelarzy wraz ze swoją działalnością. Bo jak inaczej chcieć oceniać kolor modulację, błota miga, cieniowanie figurek i inne bajery, które obecnie władają większością warsztatów modelarskich ? Stety niestety, z czasów, gdy liczył się głównie konstrukcyjny aspekt modelu przeszliśmy do zafascynowania wykończaniem malarskim. Oczywiście nie wszyscy, lecz taki jest wiodący trend moim zdnaiem.

Axel1st napisał(a): modeli REDUKCYJNYCH PLASTIKOWYCH,

Cóż, modelarstwo redukcyjne to wartość wyższa, zatem niezbyt dostępna dla szerszego grona plebsu.
Slash

Postprzez merlin_PL » piątek, 30 lipca 2010, 11:50

Kilka spraw. Najpierw to co pisał Imek. Pomylono dwie rzeczy. Kwestię formy imprezy z kwestią oceny modeli.

Co do formy imprezy zgadzam się z Imkiem w całej rozciągłości. Czas MP, mistrzostw okręgu itp. w mojej ocenie się skończył i faktycznie czas na spotkania, wystawy i inne tego typu imprezy bez dodawania tej całej tytułolologii. Problem w tym, a o czym pisałem wcześniej dla wielu klubów/ modelarni zwłaszcza LOK - owskiego pochodzenia te tytuły są bardzo istotnym miernikiem ich działalności od których zależą dotacje, a co za tym przyszłość klubu. Stąd parcie niektórych na imprezy z tytułami będzie nadal dość silne.

Kwestią zupełnie inną jest sprawa oceny. O tym jak na wystawie/konkursie będą oceniane modele decyduje organizator. Zawody LOK - owskie mają regulamin oceny modeli i zwykle się tego regulaminu trzymają. Organizator nie zrzeszony z LOK może zaadoptować LOK - owski regulamin, może zaproponować swój własny. Byle był spójny i przejrzysty i nie rodził konfliktów i był jeden dla wszystkich.

Na koniec kwestia sędziów i wynagrodzenia. Dla mnie modelarstwo to hobby. Do hobby się dopłaca. Amen. Na hobby pracuję i zarabiam gdzie indziej. Czasy wystaw i zawodów w której dostaje się diety za sędziowanie powinny odejść w przeszłość. Nie chcesz pomóc nie pomagaj. Sam fakt, że Cię ktoś prosi o sędziowanie powinien być dla ciebie zaszczytem, bo to oznacza , że organizator uznaje Ciebie za osobę która o modelarstwie ma jakieś pojęcie i poprzez sędziowanie obdarza Cię zaufaniem. Na nocleg, żarcie i przejazd się zarabia gdzie indziej. Jak nie masz kasy idziesz gdzie indziej pracować. Jak organizator postawi kolację, albo zorganizuje grilla to tylko chwała mu za to.
Ostatnio edytowano piątek, 30 lipca 2010, 18:52 przez merlin_PL, łącznie edytowano 1 raz
Robią się różne rzeczy
merlin_PL

Postprzez T.Z.Kędzierski » piątek, 30 lipca 2010, 12:40

Kamil Feliks Sztarbała napisał(a):Oczywiście, patrząc po tym, jak IPMS Polska szturmem zdobył nasz kraj, o marzenia ściętej głowy zakrawa pomysł na stworzenie organizacji, która mogła by stanowić realną alternatywę dla LOKu. Co nie zmienia faktu, że zdrowiej było by walczyć o stworzenie takiej alternatywy, niż skazywać się na monopol dinozaurów

Jeśli mogę włączyć się do tej dyskusji.
Sarkazm jest nie bardzo na miejscu, podjętą próbę rozniecenia idei IPMS Polska zaprzepaścili nie kto inni tylko sami modelarze – czemu? bo trzeba samemu pracować, nikt za nas niczego nie zrobi. Chyba że właśnie zrobią to istniejące struktury czy to LOK-u czy Aeroklubu. Działają bo maja etatowych pracowników, którzy pomimo wszystko jak byśmy ich nie krytykowali, są i jeśli organizator koło swojego pomysłu trochę „pochodzi” jest w stanie przy pomocy tych organizacji cos tam osiągnąć. No może bardziej przy pomocy LOK-u bo z Aeroklubu nic nie da się wycisnąć a nawet trzeba do tego dopłacić (za umieszczenie w kalendarzu AP imprezy Krajowy Konkurs w Szczawnie płacimy 50,- zł) niby nic ale oprócz tego że musimy zapewnić wikt i opierunek sędziom to nawet papierowego dyplomu aeroklubowego nie dostajemy od paru lat (a konkurs ten organizuję już lat 27 i na razie rano poznaje tego faceta co stoi naprzeciwko mnie w łazience) i ciągle kołacze mi się po głowie że swego czasu aeroklub dawał medale i dyplomy.
Stad w klubie trwa na razie dyskusja o wyjściu ze struktur aeroklubowych i przejecie konkursu pod patronat IPMS.
Stąd Panowie nie ma alternatywy, twórzmy struktury IPMS Polska, ale najpierw lokalne, niech krzepną, należy je rejestrować jako stowarzyszenia, potem zbierzmy się do kupy i stwórzmy IPMS Polska. To musi zadziałać. Po doświadczeniach Lubelskich z przed lat widać że działanie odwrotne nie wypala. Popatrzcie na mapę w ponoć 40-to milionowym kraju trzy IPMS-y z tego dwa w tzw. luźnej strukturze (bo trzeba by mieć stałą siedzibę, bo trzeba by kupić parę segregatorów i długopis, bo trzeba by wypełnić druki i dokonać rejestracji w sądzie, bo trzeba by opodatkować się żeby dysponować jakimiś środkami, bo trzeba zatrudnić księgowego – bo trzeba ..... i to jest ból).
Więc albo działamy w oparciu o skostniałe struktury LOK i Aeroklubu Polskiego albo bierzmy się sami do roboty.
Wielu z nas to nie jest potrzebne do szczęścia, ambicje konkursowe rozgrywają na stronach forum internetowego, gdzie dostają same pochwały za swoje „wyczyny”, a przy próbie krytyki w wątku zaznaczają – nie śledź tego.
Inni próbują organizować imprezy, borykają się z problemami finansowymi szukają sponsorów i zdawało by się chwała im za to, a tu tym czasem totalna krytyka bo opłata za duża, bo lokal za ciasny, bo mojego najlepszego modelu w tej części układu słonecznego najedzeni i wyspani za pieniądze biednych startujących modelarzy sędziowie nie zauważyli – no normalnie granda.

Mam zatem postulat – twórzmy struktury IPMS, będą świeże, elastyczne, nie będą płaciły tym którzy przyjeżdżającym na imprezę Panom Modelarzom organizują to czego oni nie zauważają nawet, że ktoś to wszystko przez parę miesięcy przygotowywał, co zdaje się jest takie oczywiste że jest dach nad głową, że ktoś to wszystko mimo wszystko obsługuje.
Chcesz znaleźć się w gronie ludzi akceptujących Ciebie takim, jaki jesteś? Przystań do z IPMS Świdnica – ludzi ze Zdolnego Śląska
Kliknij zatem:
http://www.ipmsswidnica.pl/index.php?op ... &Itemid=17
T.Z.Kędzierski

Postprzez spiton » piątek, 30 lipca 2010, 13:49

Jako zwolennik wolnego rynku, wolałbym, żeby imprezy modelarskie były finansowane przez modelarzy i "modelarski biznes".
I tak się po mału dzieje chwała Bogu.
spiton

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Imprezy - relacje - spotkania - muzea