Messerschmitt 109 E-4, Tamiya 1:48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Messerschmitt 109 E, Tamiya 1:48

Postprzez Kuba P. » wtorek, 23 marca 2010, 09:56

Bardzo dziękuję Krzysztof. Każdy doping się przyda, będę wypatrywał też Twojego Emila.

Poniżej opis już wykonanych modyfikacji.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jednym z głównych zarzutów wobec modelu Tamiya, paradoksalnie trudnym do uchwycenia i sprawdzenia na fotkach jest kształt przedniej części górnej osłony silnika.
Tamiya zrobiła nos tak, że od przednich szczelin wentylacyjnych krawędź w widoku z profilu opada prawie prosto. Do tego podniesione krawędzie tych szczelin potęgują wrażenie kanciatej osłony. Po obejrzeniu wielu zdjęć samolotów Bf 109 E i robieniu zeza wyszedłem z założenia, że nie będę obniżał całej góry osłony, tylko lekko zeszlifuję te wystające krawędzie wlotów i nieco zaokrąglę całość. Wyszło tak:

Obrazek

a tak powinno być:

Obrazek

Wiem, że to mało dokładnie porównanie, ale chyba po malutkiej korekcie całość mieści się w granicach tolerancji.

Przy okazji nieco pocieniłem tylną krawędź osłony, aby wyszła charakterystyczna szczelina

Obrazek

Zagapiłem się troszkę z otworami wentylacyjnymi nad karabinami, teraz mam je tylko rozwiercone ale muszę tam wpasować odpowiednio wyprofilowane blaszki, żeby całość wyglądała właściwie.

Zabawna sprawa jest też związana z rurami wydechowymi. Te z zestawu nie są ładne. W składziku miałem zarówno metalowe rury moskita jak i żywiczne airesa pochodzące z dużego zestawu waloryzacyjnego.
Okazuje się, że ani te żywiczne ani metalowe po odcięciu z podstaw nie pasują do gniazda w kadłubie modelu. Spróbuję na ile to możliwe pocienić to gniazdo i wpasować rury.

Powoli zabrałem się też za skrzydła, imitację pokrowców we wnękach podwozia zrobiłem z aluminiowej folii. Mam nadzieję, że po pomalowaniu będzie to w miarę porządnie wyglądać.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

:)
Kuba P.

Reklama

Postprzez Jarek Gurgul » wtorek, 23 marca 2010, 10:01

Jak to Kuba mówią na forum - popcorn kupiłem, patrzę i oglądam.

Kuba Plewka napisał(a):Jednym z głównych zarzutów wobec modelu Tamiya, paradoksalnie trudnym do uchwycenia i sprawdzenia na fotkach jest kształt przedniej części górnej osłony silnika.
Tamiya zrobiła nos tak, że od przednich szczelin wentylacyjnych krawędź w widoku z profilu opada prawie prosto. Do tego podniesione krawędzie tych szczelin potęgują wrażenie kanciatej osłony. Po obejrzeniu wielu zdjęć samolotów Bf 109 E i robieniu zeza wyszedłem z założenia, że nie będę obniżał całej góry osłony, tylko lekko zeszlifuję te wystające krawędzie wlotów i nieco zaokrąglę całość.

A w tym nowszym wydaniu Bf 109 E-4/7 Trop nie zostało to trochę poprawione?

Jarek
Jarek Gurgul

Postprzez Kuba P. » wtorek, 23 marca 2010, 10:04

Szczerze mówiąc, nie wiem. Nie mam jak porównać.
Kuba P.

Postprzez Artur Domański » wtorek, 23 marca 2010, 11:11

Czyżby Kubuś skończył wreszcie jakiś model ??
Obserwuje
Pozdrawiam
Artur
Artur Domański

Postprzez iras67 » wtorek, 23 marca 2010, 11:18

A mi nie pasuje że w Tamiyi osłona kaemów zbytnio opada w dół w kierunku przodu, i nawet to bardziej razi niż osłona.Czy jestem w błędzie :mrgreen: ? Kuba ponitujesz...
iras67

Postprzez shivadog » wtorek, 23 marca 2010, 11:37

Dobrze idzie, będzie do czego zaglądać jak wystartuję ze swoimi.
shivadog

Messerschmitt 109 E-4, Tamiya 1:48

Postprzez Kuba P. » wtorek, 23 marca 2010, 11:40

iras67 napisał(a):A mi nie pasuje że w Tamiyi osłona kaemów zbytnio opada w dół w kierunku przodu, i nawet to bardziej razi niż osłona.Czy jestem w błędzie :mrgreen: ?

Czy ja wiem, trudno mi powiedzieć. Mi się bardziej w oczy rzucał ten kant z przodu osłony silnika ale jak się tak poprzyglądać... Nie wiem już sam.
Jesienią byłem w RAF Museum Hendon i przyglądałem się dokładnie eksponowanemu tam Emilowi. Na żywo, to cały ten nos Messerschmitta jest tragicznie niespasowany, wszystko odstaje i nie trzyma się kupy.
Zaś co do modelu, muszę się poprzyglądać jeszcze, dzięki za zwrócenie na to uwagi.

Kuba ponitujesz...

Tak, kadłub za kabiną już jest znitowany, skrzydła nie są sklejone i bez problemu to ponituję. Tylko też się zastanawiam, czy nie lepiej byłoby linie na ogonie dość mocno przytłumić surfacerem i zrezygnować z nitów.
Nity ewentualnie troszkę na skrzydłach ale i to bardzo delikatnie. Jakość wykonania i wykończenia powierzchni w 1940/41 a 44/45 to zupełnie inna bajka.
Ale znów bez nitów to tak łyso...
Kuba P.

Re: Messerschmitt 109 E-7/Trop, Tamiya 1:48

Postprzez Kuba P. » piątek, 26 marca 2010, 11:41

Wybrałem ostatecznie malowanie. Znany samolot, brał nawet udział w kampanii reklamowej Jagdwaffe w Afryce :)

Obrazek
Obrazek

Zdjęcie i sylwetka pochodzą z publikacji Jagdwaffe - War over the Desert, Pegg / Smith, Classic Publications
Kuba P.

Postprzez Bond » sobota, 27 marca 2010, 08:17

Bardzo podoba mi się Twój wybór malowania Jakubie. :D
Będzie model, że fiu, fiu.
A poprawki w modelu też się przydadzą z twoich postów można zrobić całkiem fajny podręcznik, dla tych
co nigdy "poza pudełko i instrukcję" nie wyszli.
na warsztacie:

IMAM (Romeo) Ro.371, 1/48, Special Hobby 30%
Bond

Postprzez Kuba P. » wtorek, 30 marca 2010, 00:45

Tempo mam tragiczne, zdołałem dziś wieczorem tylko ponitować skrzydełka.
Tu nity na świeżo po wykonaniu:

Obrazek

Teraz nity przeszlifowałem na mokro papierem 1200 i pięknie się schowały i wyrównały. Są delikatne i ledwie widoczne.
Miejscami je gdzieś nieco poprawię, reszta zostanie taka delikatna.
Ciągle myślę, co z kadłubem. Czy przytłumić linie podziału segmentów blach i przytłumić większość nitowania czy zostawić.
CDN :)
Kuba P.

Postprzez el Rozito » piątek, 16 kwietnia 2010, 17:09

Kuba Plewka napisał(a):...nity przeszlifowałem na mokro papierem 1200 i pięknie się schowały i wyrównały. Są delikatne i ledwie widoczne.
Miejscami je gdzieś nieco poprawię, reszta zostanie taka delikatna...

No opowiadasz pięknie :mrgreen: , z niecierpliwością czekam na efekt ostateczny w postaci gotowego modelu 8-) .
Pozdrawiam, Michał.
el Rozito

Postprzez Kuba P. » piątek, 16 kwietnia 2010, 17:17

el Rozito napisał(a): z niecierpliwością czekam na efekt ostateczny w postaci gotowego modelu 8-) .

Dziękuję, w międzyczasie gdy ja będę budował możesz coś od siebie w temacie prawdziwego Bf 109 E jak i jego miniatury dodać, jak się uczyć to tylko od najlepszych.
Pozdrawiam!
Kuba P.

Postprzez Kuba P. » czwartek, 5 sierpnia 2010, 16:02

Model zmontowany do malowania, została najgorsza robota na jeden wieczór przed malowaniem. Muszę go miejscami podszpachlować, wyszlifować i doczyścić. Mam nadzieję, że dziś wieczorem to zrobię i w weekend uda się znaleźć chwilę na malowanie.
Udało mi się skompletować kalkomanie i samo malowanie będzie jednak inne niż pokazane wyżej, tak samo wariant Messerschmitta ale o tym później.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Sorry za marne zdjęcia. Mam nadzieję, że coś widać.
Kuba P.

Postprzez siara1939 » czwartek, 5 sierpnia 2010, 17:10

Widac, widac- maluj wasc.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez Kuba P. » czwartek, 5 sierpnia 2010, 22:18

Powoli lakiernia czeka na drugiego Messerschmitta - tego oto profana w głośnym stylu "vintage":

Obrazek

Budowę spokojnie nadzoruje Rudi i on wprowadził niemiecki Ordnung na taśmę produkcyjną.

Obrazek

Parafrazując Henry'ego Forda - any Klasse you like as long as its "E".
Kuba P.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat