Fokker Dr.I 1/32 Roden |Open|

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Fokker Dr.I 1/32 Roden |Open|

Postprzez Daniel iceman Gronowski » środa, 4 sierpnia 2010, 15:35

Te wentyle są... wykręcone. Powietrze cichutko ucieka z opon :(
Daniel iceman Gronowski

BoB 1 miejsce

Reklama

Postprzez mr.jaro » środa, 4 sierpnia 2010, 15:42

Daniel iceman Gronowski napisał(a):Jarek wybacz, ale żadnych wentyli już nie mam zamiaru dorabiać. CHCĘ GO SKONCZYĆ

E tam, szprychy zrobiles, a zaworka zalujesz. :mrgreen:

Ja tylko tak, gwoli uzupelnienia informacji. Mnie sie Twoj model i bez wentylkow podoba.
Jarek M
mr.jaro

Postprzez Artur Domański » środa, 4 sierpnia 2010, 15:53

Ale z wentylkami byłby ładniejszy, jeszcze takie chromowane, tak ładnie błyszczące i alufelgi.
O kurcze chyba pomyliłem działy
Danielu kończ i to szybko, wentylki tym razem Ci darujemy
Pozdrawiam
Artur
Artur Domański

Postprzez Daniel iceman Gronowski » środa, 4 sierpnia 2010, 15:57

Szprychy były w blaszce Parta, ja je tylko popsułem. Słabo jest teraz z dostępem w te rejony modelu, także więcej mógłbym popsuć.
Obiecuję! Będe grzecznie, co kilka dni dmuchał... oponki :lol:
Daniel iceman Gronowski

BoB 1 miejsce

Postprzez wojtek_fajga » środa, 4 sierpnia 2010, 19:19

Danielu! Elegancka robota!
Rzuciły mi się w oczy jeszcze wloty powietrza do gaźników. W rzeczywistości są ze srebrzystych rur cienkościennych i są ścięte pod dość sporym kątem. Idealnie do tego nadają się odpowiednio przycięte igły iniekcyjne o dużych średnicach, 1,2-1,5mm.
No ale zawsze możesz na to machnąć ręką i napisać, że model jest w stylu VINTAGE lub FUN :)
wojtek_fajga

Master od Tin

Postprzez Daniel iceman Gronowski » środa, 4 sierpnia 2010, 19:36

Racja Wojtek. Kurde jakoś mi ten element wyleciał z głowy, choć był moment w czasie budowy żeby coś tam zmienić. Jak dostane takie duże igły to poprawie, bo to chwila roboty. Te plastikowe wloty w modelu rzeczywiście nie bardzo wyszły Rodenowi.

Pozdrawiam
Daniel iceman Gronowski

BoB 1 miejsce

Postprzez Pit » piątek, 6 sierpnia 2010, 14:55

Hej Daniel, kopę lat! Mało ostatnio udzielam się na forum...

Wyśmienita robota. Z każdym modelem widać jak Twój warsztat wspina się na wyżyny kunsztu modelarskiego. Świetnie sobie radzisz z malowaniem, gratuluje uzyskanych efektów jak i znakomitych pomysłów. Pięknie ten Fokker wygląda, z każdym kolejnym postem, który w tym wątku oglądałem, rósł mój podziw. Nie ociągaj się chłopie tylko kończ ten znakomity model :)

Pozdrawiam!
Piotrek Suska (kolejny nawrót choroby modelarskiej...)
http://www.ciap-trek.pl
Pit

Postprzez Grzegorz2107 » piątek, 6 sierpnia 2010, 15:18

Daniel iceman Gronowski napisał(a):Racja Wojtek. Kurde jakoś mi ten element wyleciał z głowy, choć był moment w czasie budowy żeby coś tam zmienić. Jak dostane takie duże igły to poprawie, bo to chwila roboty. Te plastikowe wloty w modelu rzeczywiście nie bardzo wyszły Rodenowi.

Pozdrawiam

Masz na zdjęciu , które zamieściłem w dygresji o chlapaniu olejem, jak taka rura wygląda na replice.

Zauważyłem niestety dopiero teraz, a nie wiem czy ktoś inny już zwrócił uwagę, że błękit ze spodu kadłuba włazi w Twoim modelu na boki i to trochę psuje mi efekt.
Grzegorz2107

Postprzez Daniel iceman Gronowski » sobota, 7 sierpnia 2010, 08:18

Dzięki Pit :D Mało się udzielasz? Chłopie Ciebie wogóle ostatnio nie było na forum! Mam nadzieję, że to się zmieni i coś pokażesz ;o)

Grzegorz sugerowałem się instrukcją malowania Montexu, planszami barwnymi znalezionymi w necie i modelami innych kolegów. Tam błękit delikatnie zachodzi ze spodu na boki kadłuba.

Pozdrawiam
Daniel iceman Gronowski

BoB 1 miejsce

Postprzez kojot nemo » sobota, 7 sierpnia 2010, 10:06

Witam!

Grzegorz2107 napisał(a):
Zauważyłem niestety dopiero teraz, a nie wiem czy ktoś inny już zwrócił uwagę, że błękit ze spodu kadłuba włazi w Twoim modelu na boki i to trochę psuje mi efekt.

Szanowny Grzegorzu zanim to napisałeś , to przejrzałeś archiwalne zdjęcia? Wziąłem pierwszą z brzegu monografię do Dr.I typu Windsock Datafile Special poświęconemu Dr.I i już na pierwszym zdjęciu widać cienki pasek w kolorze spodu na boku kadłuba jak w modelu Daniela. Praktycznie na większości zdjęć widać taki pasek. Myślę ,że jest to spowodowane wiązaniem płótna na spodzie , gdzie przy mniejszym naciągnięciu lub rozciągnięciu płótna na kadłubie spód wychodził na bok w postaci cienkiej równej lini.
Ja Danielu uważam , że nie powinieneś nic zmieniać.

Pozdrawiam
Piotrek
kojot nemo

Postprzez Grzegorz2107 » sobota, 7 sierpnia 2010, 11:05

kojot nemo napisał(a):Witam!
Wziąłem pierwszą z brzegu monografię do Dr.I typu Windsock Datafile Special poświęconemu Dr.I i już na pierwszym zdjęciu widać cienki pasek w kolorze spodu na boku kadłuba jak w modelu Daniela.
Ja Danielu uważam , że nie powinieneś nic zmieniać.

Pozdrawiam
Piotrek

Znalazłem dwa zdjęcia tego konkretnego samolotu na stronie http://www.fokkerdr1.com
Obrazek
Obrazek

Może jest jak piszesz, ale ja nie widzę...Na drugim zdjęciu można się dopatrzeć jakiegoś marginesu, ale nie na całej długości, wygląda to równie dobrze jak wykruszenie, wytarcie farby na krawędzi .
Na innych egzemplarzach ta granica rzeczywiście bywa wyżej, ale 577/17 jest chyba w tej drugiej grupie...
Grzegorz2107

Postprzez Daniel iceman Gronowski » sobota, 7 sierpnia 2010, 11:58

No tak, jak człowiek 5 stron strzelał monolog to nikt żadnych zdjęć nie miał, nikt się nie znał. Im bliżej końca to się okazuje, że jeszcze źle pomalowany :twisted:
Nie mam do nikogo pretensji, żeby nie było, że fochy pokazuje. Może ktoś skorzysta z materiałów tutaj zamieszczonych. Ja się przy tym modelu już dawno wypaliłem. Rudolf wybacz! :oops:
Daniel iceman Gronowski

BoB 1 miejsce

Postprzez Artur Domański » sobota, 7 sierpnia 2010, 12:10

Daniel iceman Gronowski napisał(a):No tak, jak człowiek 5 stron strzelał monolog to nikt żadnych zdjęć nie miał, nikt się nie znał. Im bliżej końca to się okazuje, że jeszcze źle pomalowany :twisted:
Nie mam do nikogo pretensji, żeby nie było, że fochy pokazuje. Może ktoś skorzysta z materiałów tutaj zamieszczonych. Ja się przy tym modelu już dawno wypaliłem. Rudolf wybacz! :oops:

Danielu, nie przejmuj się, jak dla mnie Twój model jest REWELACYJNY
Pozdrawiam
Artur
Artur Domański

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » sobota, 7 sierpnia 2010, 12:12

Daniel iceman Gronowski napisał(a):No tak, jak człowiek 5 stron strzelał monolog to nikt żadnych zdjęć nie miał, nikt się nie znał.

Lokalna specyfika
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez mr.jaro » sobota, 7 sierpnia 2010, 12:39

Daniel iceman Gronowski napisał(a):No tak, jak człowiek 5 stron strzelał monolog to nikt żadnych zdjęć nie miał, nikt się nie znał. Im bliżej końca to się okazuje, że jeszcze źle pomalowany

Nie odbieralbym tego zbyt osobiscie. Czesto dopiero w wyniku roznicy zdan zaczyna sie szperac w poszukiwaniu jakichs dowodow takiego, czy innego stanu rzeczy (patrz "slady oleju"). Rowniez pomimo najszczerszych checi nie kazdy moze sobie pozwolic na systematyczne sledzenie nawet najciekawszych watkow. A i nie kazdy drobiazg od razu wpada w oko, szczegolnie wowczas, gdy uwaga dyskutantow zaprzatnieta jest akurat innym detalem.

Jesli chodzi o ten nieszczesny paseczek blekitu na bokach kadluba, bardziej jestem sklonny przypuszczac, ze byla to do gory zagieta krawedz blachy spodniego poszycia, tworzac cos w rodzaju odwroconego okapu. Prawdopodobnie w ten prosty sposob dalo sie wydatnie ograniczyc przecieki resztek oleju do wnetrza maszyny.
Jarek M
mr.jaro

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat