Unimog 1:35 revell

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Unimog 1:35 revell

Postprzez klajus » piątek, 20 sierpnia 2010, 01:16

Zobaczyłem wątek Romana i przypomniałem sobie, że też dłubię bądź co bądź cywilnego...
Zafascynowany jeżdżącymi pod moim instytutem Unimogami postanowiłem zbudować jednego jako odskocznię po RSO.
Założenie było - cywilny.
Wybrałem model, jedyny, czyli Revell.
Jakość fatalna (odskocznią jest Challenger (sic!)...), więc zainwestowałem w nowe burty i koła z MRModellbau.
Zdjęcia z budowy:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Żółty i niebieski Tamiyi rozcieńczone lacquer thinner.
Na pace lekki dodatek Dark Yellow...
Kolory położone na uprzednią warstwę lakieru do włosów.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Podniszczył się trochę w międzyczasie:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Na pace wyląduje betoniara i kilka dodatków...
Pozdrawiam z mojego brodzika intelektualnego, Paweł Klaja, Fun-sklejacz tworzący rzeczy z gruntu słabe albo przeciętne...
http://pawelklaja.blogspot.com
Tekst roku:
[..] ... więc nie ma go co manieryzmem rodem z "Super modelu" psuć. Modelarstwo redukcyjne to fakty w skali a nie mity i radosna twórczość. ... [...]
klajus

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Unimog 1:35 revell

Postprzez CzarekB » piątek, 20 sierpnia 2010, 03:22

Zrobiłeś piękny model RSO i Dragon wypuszcza nowy model.
Zrobisz tego Unimoga to pewnie Tamiya puści coś w tym kierunku ;o)
Swoja droga, jak się ten model ma do Unimogow w Wojsku Polskim ?
Czarek.
Czarek.
CzarekB

Postprzez spiton » piątek, 20 sierpnia 2010, 10:29

Chłopaki czy to jakaś misja specjalna z tymi "cywilnymi" modelami ,-))
Początek piękny !! A do samochodu mam sentyment, bo jak zima znajomi wpadają do rowu to ich właśnie taki Unimog wyciąga ,-)). Zresztą z wielka wprawą.
spiton

Postprzez Macio4ever » piątek, 20 sierpnia 2010, 14:47

No dobra, trochę się po cywilnemu poczepiam, żeby nie prześłodzić.

Rama zapsikana na niebiesko? W cywilach maskujemy, maskujemy! :) :)
Spod szarego wyłazi niebieski na oponach.

Niebieskie sprężyny i amortyzatory - nie wiem, jak tak sklejone teraz ładnie poprawić. Uwaga dotyczy generalnie całego podwozia

Na skrzyni biegów, o ile mnie wzrok nie myli została jama skurczowa. Na dyfrze jest łączenie formy, a w rzeczywistości (zwykle) osłona półosi jest rurą.

Coś idzie wzdłuż pokrywy zaworów, co chyba jest nadlewką. Podkreślam słowo chyba, bo się nie mogę wślipić.

Generalnie rozumiem, że będzie sterany. Natomiast nawet bardzo sterany samochód będzie miał świecące tarcze hamulcowe, amorek będzie uświniony ale ze śladami oryginalnego koloru, to samo sprężyny itd. Rozumiem, że np tarcze nie są skończone ale takim sposobem będzie chyab trudniej osiągnąć efekt.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez ROMAN » piątek, 20 sierpnia 2010, 15:33

Oponki mają przecudny protektor....zadbaj o niego. O reszcie napisał Macio4ever, ma racje. A tak poza tym fajnie się zapowiada Twój projekt.

obserwuje i pozdrawiam ;o)
ROMAN

Postprzez klajus » piątek, 20 sierpnia 2010, 15:37

Panowie, dzięki za odzew!

CzarekB napisał(a):Swoja droga, jak się ten model ma do Unimogow w Wojsku Polskim ?

Na moje oko to niczym, brakuje tylko kierunkowskazów...
Niedawno gdzieś koledzy pokazywali zdjęcia ze Świętoszowa i tam chyba był mały walkaround Unimoga.

spiton napisał(a):Chłopaki czy to jakaś misja specjalna z tymi "cywilnymi" modelami ,-))
Początek piękny !! A do samochodu mam sentyment, bo jak zima znajomi wpadają do rowu to ich właśnie taki Unimog wyciąga ,-)). Zresztą z wielka wprawą.

No Unimogi są ekstra a te starsze szczególnie. Tu w Niemczech widzę je na każdym kroku w różnych konfiguracjach.

Macio4ever napisał(a):Rama zapsikana na niebiesko? W cywilach maskujemy, maskujemy! :) :)

Wzorowałem się na maszynie gdzie wszystko wygląda na niebieskie, więc poszedłem trochę na łatwiznę.
Kilka zdjęć z jakiegoś tureckiego forum:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Macio4ever napisał(a):Spod szarego wyłazi niebieski na oponach.

Fakt.

Macio4ever napisał(a):Na skrzyni biegów, o ile mnie wzrok nie myli została jama skurczowa. Na dyfrze jest łączenie formy, a w rzeczywistości (zwykle) osłona półosi jest rurą.
Coś idzie wzdłuż pokrywy zaworów, co chyba jest nadlewką. Podkreślam słowo chyba, bo się nie mogę wślipić.

Model miał tyle nadlewek i jamek, że straciłem do niego cierpliwość.
Wydawało mi się jednak, że usunąłem wszystko.
Nie będzie tych błędów widać...

Macio4ever napisał(a):Generalnie rozumiem, że będzie sterany. Natomiast nawet bardzo sterany samochód będzie miał świecące tarcze hamulcowe, amorek będzie uświniony ale ze śladami oryginalnego koloru, to samo sprężyny itd. Rozumiem, że np tarcze nie są skończone ale takim sposobem będzie chyab trudniej osiągnąć efekt.

Generalnie to model nie jest skończony i dziekuję bardzo za zwrócenie tak szczególnej uwagi!

Roman - protektor jest super tylko częściowo. Odlewy są paskudne...
A ogólnie to i tak nie opony cywilne...
Pozdrawiam z mojego brodzika intelektualnego, Paweł Klaja, Fun-sklejacz tworzący rzeczy z gruntu słabe albo przeciętne...
Tekst roku:
[..] ... więc nie ma go co manieryzmem rodem z "Super modelu" psuć. Modelarstwo redukcyjne to fakty w skali a nie mity i radosna twórczość. ... [...]
klajus

Postprzez Macio4ever » piątek, 20 sierpnia 2010, 16:35

No kurka, muszę zwrócić honor, co do koloru ramy - przynajmniej w stosunku do tego konkretnego modelu ze zdjęć. Popatrzyłem w google i na większości zdjęć zawiecha tradycyjnie czarna.

Tak czy inaczej fajny model. Chętnie służę radą/okiem w kwestiach cywilnych.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez klajus » sobota, 21 sierpnia 2010, 14:17

Macio dzięki, z pomocy chętnie skorzystam.
Porcja kilku zdjęć modelu złożonego na sucho.
Teraz muszę skończyć kabinę, podmalować uszczelki wstawić szyby...
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Tekst roku:
klajus

Postprzez rollingstones » sobota, 21 sierpnia 2010, 14:20

wygląda w dechę - odwagi życzę przy dalszych niszczeniach
płotka
rollingstones

Postprzez klajus » poniedziałek, 23 sierpnia 2010, 09:19

rollingstones napisał(a):wygląda w dechę - odwagi życzę przy dalszych niszczeniach

:mrgreen:
Tekst roku:
klajus

Postprzez Paweł Leszczyński » poniedziałek, 23 sierpnia 2010, 12:23

Kolejny "cywil" który mi się podoba i to bardzo! Obicia wyglądają świetnie szczególnie na niebieskich elementach (felgi :shock:) - jak prawdziwe!
Paweł Leszczyński

Postprzez klajus » poniedziałek, 23 sierpnia 2010, 13:16

Dziękuję Pawle!
I pomyśleć, że obicia to na razie tylko metodą na lakier do włosów... :)
Tekst roku:
klajus

Postprzez Mr. Headshok » wtorek, 24 sierpnia 2010, 09:12

klajus napisał(a):...I pomyśleć, że obicia to na razie tylko metodą na lakier do włosów... :)

Sorki, że zadam głupie pytanie :oops:

Metoda na lakier do włosów (w tym przypadku): farba niebieska - "baza" do odprysków, potem lakier do włosów i na to żółta, prawda? Nie mylę się? W jaki sposób/czym usuwa się wierzchnią farbę?
Pytam bo chodzi mi po głowie jakiś militarny projekcik :P

A model wychodzi świetnie!
Pozdrawiam,
Tomasz Koebsch
Mr. Headshok

Postprzez klajus » wtorek, 24 sierpnia 2010, 09:34

Mr. Headshok napisał(a):Metoda na lakier do włosów (w tym przypadku): farba niebieska - "baza" do odprysków, potem lakier do włosów i na to żółta, prawda? Nie mylę się? W jaki sposób/czym usuwa się wierzchnią farbę?
Pytam bo chodzi mi po głowie jakiś militarny projekcik :P

Normalnie metoda na lakier ma zastosowanie przy zmywaniu większych powierzchni, jak przy zimowym kamuflażu, czy pojazdach przemalowanych na inny kolor maskujący.
Ponieważ udało mi się trochę przy RSO to spróbowałem i tutaj do mniejszych ubytków.
W tym przypadku bazą był brązowy i trochę nieregularnie (jak na pace) metalic grey.
Na to poszedł lakier do włosów. Później rama, dół paki i koła na niebiesko, paka na żółto.
Niebieską/żółtą farbę usuwałem szorując starym twardym pędzlem maczanym w wodzie.
Tekst roku:
klajus

Postprzez klajus » czwartek, 2 września 2010, 14:34

No to jadę dalej...
Podmalowałem koła, zrobiłem lampy.
Podniszczyłem pakę rdzą LifeColor.
Zmyłem farbę z kabiny i pomalowałem ją jeszcze raz.
A i dodałem betoniarkę:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Tekst roku:
klajus

Następna strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat