…Vintage to nie mój styl i szczerze mi się nie podoba, powstał chyba z lenistwa do zachowania realizmu.
Kompozycji w dioramach i światłocienia w malarstwie ... o świadomości nie wspominając…
-----------------------------------------------------------
Sherman napisał(a):Wszystkie warstwy kładzione z aero czy pędzel był już w użyciu?
Wszytko kładzione z aero, pędzel dopiero teraz będzie.
Potrzebna jest świeczka z wosku pszczelego, zwykła świeczka parafinowa dale słabe efekty /przy braku doświadczenie możemy ich w ogóle nie uzyskać /Nie znaczny to, że tym woskiem zepsujemy sobie dalsze malowanie modelu.
Potrzebny będzie też pędzelek z rzadkim wysłużonym włosem/ może być też ołówek z wbitą w gumkę grubą igłą, lub drutem, też kawałek cienkiego plastiku z którego wycinam kilka szpachelek o różnych szerokościach np: 5, 10, 15 mm
Następnie wyposażam się w jakieś metalowe naczynie, na przykład puszkę, na niewielkim ogniu stapiam w niej wosk. Koniecznie odtłuszczam plastik.
Trzymając pędzelek, ołówek z igłą, czy szpachelkę w ręce, maczam w wosku. Wosk powinien być cały czas na tyle mocno zagrzany, żebyśmy mogli bez problemu go nakładać, ale jednocześnie nie może nam za mocno parować… i malujemy wzorki...nałożyłem szpachelkami. Tylko dlatego, że wcześniej wykonałem sobie na kadłubie delikatnie pomarszczoną fakturę z kleju.

Farba: humbrol 160 mieszana z odrobiną czerni. (rozcieńczałem 1/5) Wosk z racji swej sztywności podczas szpachlowania nie zlał mi nacięć, które wykonałem sobie na pancerzu, więc tam gdzie farba znalazła sobie wolne ”kanały” mogła pod wpływem grawitacji.
rozlewać się swobodnie. (gdyby koś pytał czemu nie maskonem? Fluid za rzadki, zalewa wszystko dokładnie)

Na moment przed ukończeniem malowania…

…już wytarty z wosku i umyty czystym spirytusem…