Bf 109 E-7 Trop, <A, Hasegawa 1/48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Bf 109 E-7 Trop, <A, Hasegawa 1/48

Postprzez siara1939 » czwartek, 19 sierpnia 2010, 23:03

Wiele nie wniose, ale zawsze:
Obrazek
Obrazek
Szkice z ksiazki: he Messerschmitt Bf 109 A comprehensive guide for the modeller Part 1 Prototype to `E` Variants by Lynn Ritger

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Zdjecia wlasne
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Reklama

Postprzez _iceboy » czwartek, 19 sierpnia 2010, 23:49

Dziękuję bardzo ! Na pewno się przyda. A jakieś zdjęcia wnęki tylnego podwozia posiadasz?
Ciąg dalszy za dwa tygodnie, po Bieszczadzkich przechadzkach :) . Dziś tylko raport słowny - pobawiłem się z wszelkimi wlocikami i dziurami na masce, troszeczkę nitowania, surfacer'a.
_iceboy

Postprzez siara1939 » piątek, 20 sierpnia 2010, 00:04

_iceboy napisał(a):... jakieś zdjęcia wnęki tylnego podwozia posiadasz?

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez el Rozito » wtorek, 24 sierpnia 2010, 00:30

Dżizas! Siara skąd Ty masz takie foty? Zainteresuj się może moim wątkiem w lotnictwie rzeczywistym o DB601A w bf110c :mrgreen: . Sorry jak najmocniej za prywatę Iceboy, a jak masz jakieś info tym silniku z osprzętem do 110c to też wrzuć coś.
Pozdrawiam, Michał.
el Rozito

Postprzez siara1939 » wtorek, 24 sierpnia 2010, 00:35

Dżizas! Siara skąd Ty masz takie foty?

Czolgalem sie ostatnio pod tym Emilem przez ponad godzine. :lol:
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez _iceboy » środa, 1 września 2010, 03:48

Powrót z pięknych Bieszczad. Dziś w końcu coś dalej pomodelowałem. Skończyłem wnęki podwozia, wydaje mi się że jest już tak jak powinno być :) . Następnym krokiem miały być chłodnice chłodziwa, ale podział konstrukcyjny modelu, powoduje to że muszę to odłożyć na czas gdy płat już będzie zamontowany do kadłuba. Tymczasem dłubię kadłub. Poprawiam na razie okapotowanie silnika - klapki wylotu chłodnicy oleju ( na razie wstępnie zamontowane), oraz wszystkie linie i wzierniki.
Mam w tym miejscu mały problem :
Obrazek
Zastanawiam się jak zrobić tę dziurę w osłonie silnika? Czy ona miała jakąś zaślepkę, bądź zamykała się w locie/przy jakimś ustawieniu silnika?

A tutaj moje dokonania:
Obrazek
Obrazek

Po zrobieniu całego kadłuba, będę montował płat i zabierał się za resztę detali płatowca.

Serdecznie pozdrawiam
_iceboy

Postprzez marco2607 » środa, 1 września 2010, 09:51

Zaczyna wyglądać obiecująco, lubię oglądać Twój warsztat .Tym razem brakuje mi zdjęć kokpitu a jestem ogromnie ciekawy
jak blaszka Parta się tam zagościła. ;o)
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Postprzez _iceboy » czwartek, 2 września 2010, 02:56

marco2607 napisał(a):Zaczyna wyglądać obiecująco, lubię oglądać Twój warsztat ...

Cieszę się że choć jednej osobie podoba się robota którą misternie próbuję wykonać :) .

Dziś w moim Werku pracownicy zrobili do końca okapotowanie silnika, i ponitowali poszycie do pierwszego segmentu kadłuba za kabiną. Udało się również zamontować płat. Zdecydowałem się w tym miejscu gdyż, łatwiej będzie mi teraz nitować kadłub,a po nitowaniu zabieram się za detale płatowca: klapy, chłodnice itp... O dziwo jak na skrzydłach nity są bardzo widoczne (biały plastik) to na kadłubie są widoczne tylko pod światło i pod kątem :? . Mam nadzieje że wszystko pod warstwą farby nie zginie. Chciałbym uzyskać taki delikatny efekt nitowania, gdzieniegdzie widoczne, a gdzieniegdzie nie. Po oględzinach z bliska zachowanej oryginalnej belki ogonowej Bf 110 Rudolfa Hessa w IWM London, Fw 190A-8 w IWM London i kilku innych eksponatów, mam takie właśnie zamiary - nie ostre wyraźne nity, a takie niczym po polu sypane ;o)

Obrazek
Obrazek

Serdecznie pozdrawiam
p.s
jednak zostaję przy Franzisket'cie z Libii :twisted:
_iceboy

Postprzez GrzegorzS » czwartek, 2 września 2010, 05:40

_iceboy napisał(a):jednak zostaję przy Franzisket'cie z Libii :twisted:

I słusznie czynisz, fajne malowanie. Niezbyt dokładnie widzę na Twoich zdjęciach, ale wydaje mi się że ta maszyna nie miała w podkadłubowej chłodnicy poziomej dodatkowej poprzeczki a w modelu chyba ją zrobiłeś.
GrzegorzS

Postprzez _iceboy » czwartek, 2 września 2010, 11:28

GrzegorzS napisał(a):... Niezbyt dokładnie widzę na Twoich zdjęciach, ale wydaje mi się że ta maszyna nie miała w podkadłubowej chłodnicy poziomej dodatkowej poprzeczki a w modelu chyba ją zrobiłeś.

Ja również nie widzę na zdjęciu oryginału czy miała czy nie, usunąć ją teraz było by problemem, a model dostałem już do łapek z sklejonymi połówkami kadłuba oraz osłoną silnika, dlatego takie manewry uskuteczniam przy chłodnicy i okapotowaniu ;o)
_iceboy

Postprzez robmario » czwartek, 2 września 2010, 12:17

Ten samolot raczej nie miał owej poprzeczki:
Obrazek
Zdjęcie pochodzi z publikacji: Marek Murawski, JG 27 Vol II, OW Kagero - Miniatury Lotnicze 05, str 14
Proszę podać źródło zdjęcia.
Cc
Ostatnio edytowano piątek, 3 września 2010, 08:32 przez robmario, łącznie edytowano 1 raz
Jak zawsze witam Mariusz Łukasik
Obrazek
robmario

Postprzez _iceboy » czwartek, 2 września 2010, 14:16

robmario napisał(a):Ten samolot raczej nie miał owej poprzeczki...

Serdecznie dziękuję za piękną fotografię ! :) A wg. mnie po oględzinach tejże chłodnicy wydaje mi się że jednak ma. Kwestia interpretacji zdjęcia...

Pozdrawiam
_iceboy

Postprzez _iceboy » piątek, 3 września 2010, 01:14

W sumie na zdjęciach nie wiele widać, ale... dziś ponitowałem cały płatowiec, pociapałem surfacerem gdzieniegdzie i czekam aż to wszystko wyschnie. W międzyczasie przygotowałem śmigło i kołpak do malowania, wlot powietrza z filtrem (który będę dopiero montował po kompletnym przygotowaniu płatowca), zabrałem się również za zbiornik, oraz przygotowałem wiatrochron do zamontowania do kadłuba.

Obrazek

Obrazek

Dokumentacja na której się wzoruję co do filtru oraz zbiornika to Aero Detail N001 Messerschmitt Bf 109 E, może komuś kiedyś się przyda :)

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam
_iceboy

Postprzez robmario » piątek, 3 września 2010, 12:45

_iceboy napisał(a):
A wg. mnie po oględzinach tejże chłodnicy wydaje mi się że jednak ma. Kwestia interpretacji zdjęcia...

Pozdrawiam

W momencie jak opracowywałem materiały do kolorówek dla janusza Światłonia do Topcolores Luftwaffe over Africa przejrzałem zdjęcia tej maszyny oraz innych Emili E-7 z tej jednostki z tego okresu i stąd wniosek o braku tej poprzeczki. Niby to mało istotny szczegół i nie namawaim Cię do jego korekty zby mocno, ale jak ktoś inny po Tobie sięgnie po to malowanie to warto się nad tym zastanowić.
Jak zawsze witam Mariusz Łukasik
Obrazek
robmario

Postprzez _iceboy » piątek, 3 września 2010, 14:57

robmario napisał(a):W momencie jak opracowywałem materiały do kolorówek dla janusza Światłonia do Topcolores Luftwaffe over Africa przejrzałem zdjęcia tej maszyny oraz innych Emili E-7 z tej jednostki z tego okresu i stąd wniosek o braku tej poprzeczki. Niby to mało istotny szczegół i nie namawaim Cię do jego korekty zby mocno, ale jak ktoś inny po Tobie sięgnie po to malowanie to warto się nad tym zastanowić.

Dziękuję, nawet gdyby pan mocno namawiał, nie uległbym, w tym momencie jest to za "niebezpieczne" dla reszty modelu...
Ciekaw jestem tej kolorówki, jej interpretacji w porównaniu do Classic'a. Może da się namówić na jakiś uszczerbek? ;o)

A ja ogarnąłem cały płatowiec, nitowanie, linie itp. choć na zdjęciach nie jest to zbyt widoczne :P . Teraz zabrałem się za detalowanie go. Na początek, filtr i usterzenie oraz wiatrochron. Jeszcze pozostały małe szpachlowania przy wiatrochronie, ale mam nadzieje że to już ostatnie. A później to już tylko "detal" :D

Myślałem również nad śmigłem CMK, ale z braków finansów pozostanę przy hasegawie.

Obrazek
Obrazek

Następny krok : chłodnice, klapy oraz podwozie

Serdecznie pozdrawiam
_iceboy

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat