Messerschmitt 109 E-4, Tamiya 1:48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Messerschmitt 109 E-7/Trop, Tamiya 1:48

Postprzez siara1939 » wtorek, 24 sierpnia 2010, 00:13

Kuba- a te 2 paski na krawedzi splywu to nie powinny byc czerwone?
Aha- bylbym zapomnial- niepotrzebnie dawales zblizenie na te czesc. :D
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » wtorek, 24 sierpnia 2010, 00:35

el Rozito napisał(a):Mam też pewne zastrzeżenia co do koloru i intensywności (grubości) wspomnianych wypełnień.

Ja wiem! To chodziło o to, żeby nadać miniaturze wygląd wycinanki z Małego Modelarza. Ostatnio na forum się tak sentymentalnie zrobiło, a pewnie Kuba, jak wielu z nas, od MM zaczynał swoją przygodę z modelarstwem..
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez Grzegorz2107 » wtorek, 24 sierpnia 2010, 07:59

Kuba P. napisał(a):Już się uporałem z malowaniem skrzydeł, został tylko kadłub i jego przyciemnienie.
Przy okazji przedstawiam bokorys z książki Jagdwaffe - Battle of Britain phase 2 vol 2 oraz zdjęcia samolotu.
Ciekaw jestem Waszych uwag i spostrzeżeń na temat przedstawienia kamuflażu tej maszyny na rysunku.
Na moje oko to ster kierunku był cały żółty, nie tylko szczyt.

Obrazek

Obrazek

Nie wiem czy rozpatrywałeś taką możliwośc, że maszyna miała początkowo cały ster kierunku żółty, a w momencie gdy dodano na kadłubie plamki, to domalowano je również na sterze kierunku, pozostawiając czysty tylko jego szczyt.
Byłyby więc to szarobure plamy na żółtym tle...
Ostatnio edytowano wtorek, 24 sierpnia 2010, 08:31 przez Grzegorz2107, łącznie edytowano 1 raz
Grzegorz2107

Postprzez Kuba P. » wtorek, 24 sierpnia 2010, 08:15

Witam spod gradobicia pytań.
Już śpieszę udzielić wyczerpujących wyjaśnień:

el Rozito napisał(a):Czy celowo prezentujesz na zbliżeniu lewego skrzydła, że kalkomanie nie ułożyły się w liniach podziału i w związku z tym wash (czy co tam) wcale ich nie wypełnił? 8-)

Michale zerknij na mój post (jutro mniejsze zdjęcia, większe litery :mrgreen: ). Pisałem, że nadal kilka miejsc wymaga poprawki, ale żeby nie zamazać wszystkiego to najlepiej dosuszyć te olejne farby, lekko podlakierować i robić dalej. Zbliżenie zrobiłem po to, żeby pokazać jak trudno zaciapać nawet najdelikatniejsze nity. Kto korygował zrobione nity to wie, jak cholerstwo wyłazi. Chciałem, żeby miejscami było je widać, miejscami mniej. No i każde zdjęcie makro modelu pokazuje jaki on w rzeczywistości jest brzydki :)

el Rozito napisał(a):Mam też pewne zastrzeżenia co do koloru i intensywności (grubości) wspomnianych wypełnień.

No trudno. Do ciapciania użyłem olejnej 502 Abteilung o kolorze faded grey. To jest farba o kolorze dość jasnym. Jak amerykański neutral grey może. Na zdjęciach, które dodatkowo w PS wyostrzam i podkręcam kontrasty wyszły dość ciemno, ale mi się to jeszcze podoba. Nie straszy na biurku, straszy w internecie. Jożin z bażin.

el Rozito napisał(a):Czekam na następne etapy weatheringu, które na pewno zmienią wygląd modelu i wtedy zobaczymy...

Sam płonę ciekawością, jak to wyjdzie.

siara1939 napisał(a):Kuba- a te 2 paski na krawedzi splywu to nie powinny byc czerwone?
Aha- bylbym zapomnial- niepotrzebnie dawales zblizenie na te czesc.

Te paski to w oryginale blaszki wyważające aerodynamicznie lotki. Raz są czerwone, raz nie są. Nawet jeszcze się nimi nie przejmowałem.
Może je pomaluję, będą wyglądać lepiej. A ze zbliżeniem to tak jak pisałem wyżej, wszystko jest krzywe, grube, brzydkie. Na żywo nie widać, na makro fotce widać.

Na koniec zabawna sprawa, czekałem czy ktoś zauważy i wskaże palcem ostrą rzeźbę z godłem jednostki. Jak widać to, czego się obawiałem wyszło mniej źle i zasłona dymna w postaci zdjęcia makro skrzydła działa 8-)
Godło to kalkomania Airfixa z nowego modelu 109 E. W odróżnieniu od kalkomanii z wspomnianej wcześniej książeczki ma raczej poprawne wymiary i właściwie ułożony napis "Gott strafe England". Kolor kruka różnie opisywany pasuje bardziej do tych opisów niż brąz z Techmodu. Problemem jedynie jest to, że tarcza godła ma ścięty róg po drugiej stronie.
Sama kalkomania Airfixa jest koszmarnie twarda i ma beznadziejny klej. Odkleiłem ją, wysuszyłem i położyłem na kroplę bezbarwnego lakieru błyszczącego. Odcięty róg dokleiłem z drugiej strony, żeby było śmieszniej to róg kalki techmodu :mrgreen:
Brakującą ramkę tarczy dorobiłem z kawałeczka linii wydrukowanej na arkuszu kalkomani Airfixa. Straszna rzeźba, z bliska nie wygląda to najwspanialej ale ujdzie. Lakierowanie, szlifowanie, polerowanie, lakierowanie...
Chciałem mieć Verschnupfte Rabe na 109 i mam.

Grzegorz2107 napisał(a):Nie wiem czy rozpatrywałeś taką możliwośc, że maszyna miała początkowo cały ster kierunku żółty, a w momencie gdy dodano na kadłubie plamki, to domalowano je również na sterze kierunku, pozostawiając czysty tylko jego szczyt.
Byłyby więc to szarobure plamy na żółtym tle...

Też nad tym myślałem. Ster może być spokojnie przełożony z innej maszyny i może nosić takie ślady malowania. Zrobiłem tak, jak to wygląda na sylwetce żeby nie mnożyć teorii ale to co napisałeś ma sens i gdyby ktoś tak zrobił na modelu to by mi się podobało.
Kuba P.

Postprzez Jarek Gurgul » wtorek, 24 sierpnia 2010, 08:25

Kuba P. napisał(a):Po południu 24 sierpnia 1940 Fritz Beeck wdał się w walke powietrzną podczas lotu nad Anglię, postrzelany samolot awaryjnie lądował na wschód od Londynu.

Cały czas zastanawiałem się, dlaczego akurat ten. Teraz już wiem. No i co za zbieg okoliczności...
Może przypomni nam Pan, co wydarzyło się czterdzieści lat później :).

Jarek

P.S.
Wszystkiego najlepszego Kuba.
Jarek Gurgul

Postprzez Grzegorz2107 » wtorek, 24 sierpnia 2010, 08:34

Jarek Gurgul napisał(a):
Kuba P. napisał(a):Po południu 24 sierpnia 1940 Fritz Beeck wdał się w walke powietrzną podczas lotu nad Anglię, postrzelany samolot awaryjnie lądował na wschód od Londynu.

Cały czas zastanawiałem się, dlaczego akurat ten. Teraz już wiem. No i co za zbieg okoliczności...
Może przypomni nam Pan, co wydarzyło się czterdzieści lat później :).

Jarek

P.S.
Wszystkiego najlepszego Kuba.

No tak, sprawa się wyjaśniła :mrgreen:
100 lat klejenia!
Grzegorz2107

Postprzez Kuba P. » wtorek, 24 sierpnia 2010, 08:53

;o) bardzo dziękuję.
Kuba P.

Postprzez Mecenas » wtorek, 24 sierpnia 2010, 09:00

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez LazyCat » wtorek, 24 sierpnia 2010, 12:51

Happy B-Day Old Man!!! :mrgreen:
Obrazek
LazyCat

Postprzez Pit » wtorek, 24 sierpnia 2010, 13:02

He, he, he, skończyła Ci się gwarancja na organizm (zwyczajowo 30 lat). Najlepszego!
Piotrek Suska (kolejny nawrót choroby modelarskiej...)
http://www.ciap-trek.pl
Pit

Postprzez Artur Domański » wtorek, 24 sierpnia 2010, 13:03

Obrazek
Pozdrawiam
Artur
Artur Domański

Postprzez shivadog » wtorek, 24 sierpnia 2010, 13:06

Zmiana kodu 3 z przodu - gratulacje!
shivadog

Postprzez Jaho63 » wtorek, 24 sierpnia 2010, 13:15

shivadog napisał(a):Zmiana kodu 3 z przodu - gratulacje!

4? :mrgreen:
100 lat
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez Kuba P. » wtorek, 24 sierpnia 2010, 13:29

Bardzo dziękuję. Dziś mam tak zalatany dzień w pracy, że nie wiem kiedy uda mi się świętować...w każdym razie dziś modelu już nie tknę z pewnością :)

Dzięki!
Kuba
Kuba P.

Postprzez iras67 » wtorek, 24 sierpnia 2010, 13:34

Obrazek
iras67

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat