Poszukuję zdjeć Tygrysa z Das Reich oznaczonego "S33" - pojazd oznaczony chińskim znakiem kanji oznaczającym szczeście/fortunę. Chodzi mi o zdjęcia datowane na okres bitwy na Łuku Kurskim. Pojazd niby znany ale powoduje sporo wątpliwości co do konfiguracji wyposażenia.
Ze zdjeć które mam wynika że podczas Bitwy pojazd był pozbawiony lewego przedniego błotnika, reflektorów przednich, nie miał też wyrzutników świec dymnych na wieży i liny umieszczanej na lewym boku kadłuba. Miał natomiast wszystkie 5 wyrzutników min przeciwpiechotnych (Opierałem się na zdjęciach z Tiger im Focus, i z książki Trojcy "Tiger Operational and technical history"). Zagadką jest tył kadłuba - znalazłem na Tiger im Focus zdjęcie z okresu po Bitwie - podczas zimy -gdzie wóz nie ma błotników tylnych i osłon na rury wydechowe (?), nie ma tez filtrów. Mam też zdjecia gdy wóz oznaczony był numerem 813 (pełne wyposażenie) i już bezpośrednio przed Bitwą jako s33 z nowymi znakami Das Reich - ma wtedy pełne wyposażenie, a przedni lewy błotnik jest na miejscu.
Znalazłem w sieci wiele sylwetek kolorowych tego pojazdu ale mają sie one średnio do zdjeć.