Revell t34/76 model z roku 1940 1:76

Budujesz modele w 'małej' skali, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Revell t34/76 model z roku 1940 1:76

Postprzez bimberoman » czwartek, 26 sierpnia 2010, 15:08

Witam forumowiczów. Jestem nowy na tym forum i takoż w temacie modelarstwa - zupełnie zielony. Chcę wam pokazać parę zdjęci mojego pierwszego w życiu modelu - t34/76 z anno domini 1940 z "pamperkiem :twisted: " - soldatem i małą dioramką z płotkiem w zestawie. Jakość zestawu - jak na moje oko całkiem, całkiem - niestety lufa to porażka - części były strasznie niedopasowane - musiałem ostro szlifować plastik, również łączenia wieży pozostawiają sporo do życzenia. No ale za 13zł czego więcej można wymagać. Model robię praktycznie w całości z pudełka, myślę na dodaniem do niego liny holowniczej i małej wykonanej ręcznie saperki [zdjęcia jutro]. Do tej pory skleiłem kadłub i wieżę oraz wszystkie koła - pozostało je tylko wkleić na osie i założyć gąski. Poniżej parę zdjęć - niestety zimno i szaro za oknem, a porządnego oświetlenia sztucznego brak więc foty trochę słabo naświetlone ale ukazują wygląd czołgu w dość dobrej jakości.
Skala 1:76 więc cudów nie ma - starałem się jak mogłem, czekam na opinie i porady zwłaszcza odnośnie malowania - mam zamiar zrobić zimowe camo pędzlem. :twisted:

Wstępnie sklejone koła i kadłub oraz śmiecie:
Obrazek

Dalej kadłub i detale wypraski:
Obrazek

Próby zaklejenia szpar na wieży klejem do papieru i uzyskania maluśkich spawów:
Obrazek
Obrazek

Wydechy [trochę mi się klej rozlał - nie mogę tego zeszlifować za cholerę - nie mam tak małych narzędzi...
Obrazek

Moje farby - paleta za 13 zł - nie wiem czy nadają się do modeli - próby na ramkach pozytywne:
Obrazek

No i próbka pomalowanych kół - czarny podkład - czekam aż wyschną - nie wiem ile mogą schnąć takie farby - rozcieńczane wodą:
Obrazek
Obrazek

Mi się podoba - oczywiście jest dużo niedoskonałości ale jak na pierwszy model w tak małej sakli myślę, że nie wygląda źle.
PS. - O te niezeszlifowane nadlewki na kołach na ostatnim foto można sobie oczy wybić :shock: . A w rzeczywistości są tak małe, że ich nie zauważyłem - ehhh, za szybko wszystko, będę musiał uważać następnym razem i 5 razy pod światło oglądać wycięte elementy.
bimberoman

Reklama

Re: Revell t34/76 model z roku 1940 1:76

Postprzez matejson » czwartek, 26 sierpnia 2010, 21:24

Witamy na forum :)

Tego teciaka mile wspominam, też jeden z pierwszych moich modeli.

Jakiego kleju używasz :?: Polecam Ci Tamiya Extra Thin z pędzelkiem, unikniesz praktycznie problemów z rozlewaniem. Niestety czystość i estetyczność w klejeniu modeli to podstawa (do końca sam jej nie opanowałem).

bimberoman napisał(a):Wydechy [trochę mi się klej rozlał - nie mogę tego zeszlifować za cholerę - nie mam tak małych narzędzi..

Zaopatrz się w papiery ścierne o różnej gradacji. Wycinasz sobie kawałek i śmigasz gdzie Ci potrzeba.
Mateusz Mathea
http://matejson.blogspot.com
"Wyobraźnia bez wiedzy może stworzyć rzeczy piękne.
Wiedza bez wyobraźni najwyżej doskonałe." A.E.
matejson

Postprzez bimberoman » piątek, 27 sierpnia 2010, 09:43

Klej to jest jakiś taki dziwny chematic z pędzelkiem. Klei mocno, ale tylko plastik i nici. Próbowałem na niego dokleić metalowe uchwyty własnej produkcji ale nie dało rady. Może ktoś poradzić jakim klejem kleić plastik z metalem? A te niby rozlania na wieży to efekt celowy - takie niby spawy chciałem zdiełać używając kleju do papieru i robiąc po przeschnięciu delikatne ślady spawu igłą. I jeszcze mam pytanie czy błoto mogę wykonać pastelami olejnymi? Bo mam olejne, a nie wiem czy będą sprawować się tak samo jak suche.
bimberoman

Postprzez matejson » piątek, 27 sierpnia 2010, 09:45

bimberoman napisał(a):Może ktoś poradzić jakim klejem kleić plastik z metalem?

Klejem cyjanoakrylowym np. Kropelka, Super Glue, S.O.S.

Jak chciałbyś robić błoto suchymi pastelami :?:
Mateusz Mathea
matejson

Postprzez bimberoman » piątek, 27 sierpnia 2010, 10:24

Wymieszać je starte z klejem do papieru albo do drewna i z farbą w ziemnym kolorze. A jakie są inne proste sposoby na błoto w tej skali? Bo szpachla chyba w 1:76 nie da fajnego efektu - słyszałem coś o mące wymieszanej z farbami i klejem, dobry pomysł?
bimberoman

Postprzez bimberoman » piątek, 27 sierpnia 2010, 10:40

Pomalowałem kadłub na kolor czarny jako podkład - później pójdzie na to zielony rusko-podobny bo nie mam oryginalnego russian green. Farby nakładane pędzlem i jeszcze nie do końca wyschnięte - widać ślady pędzelka.

Kadłubek:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Waloryzacja: linka holownicza i łopatka - jeszcze nie malowałem:
Obrazek

I dalej kadłub:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jutro wezmę się [chyba] za malowaniem kolorem bazowym - jak dobrze farba wyschnie.
Wie ktoś z was może jakiego koloru były sowieckie gąski? I czym najlepiej je oddać, jakimi kolorami.
bimberoman

Postprzez matejson » piątek, 27 sierpnia 2010, 11:36

bimberoman napisał(a):Farby nakładane pędzlem i jeszcze nie do końca wyschnięte - widać ślady pędzelka.

To rozcieńcz mocniej, nakładaj 2-3 cienkie warty, zamiast jednej grubej.

bimberoman napisał(a):Waloryzacja: linka holownicza i łopatka - jeszcze nie malowałem:

Kiepsko ten sznurek będzie wyglądał po malowaniu, pełno włosków i farfocli. Odpuść sobie.

bimberoman napisał(a):podobny bo nie mam oryginalnego russian green.

Nie przejmuj się tak wszystkimi wytycznymi odnośnie kolorów - przyjdzie czas gdzie kolejne etapy malowania będą zmieniać Twój oryginalny kolorek w inne odcienie :)

bimberoman napisał(a):Wie ktoś z was może jakiego koloru były sowieckie gąski? I czym najlepiej je oddać, jakimi kolorami.

Pomaluj jakimś ciemnym brązem (i nie chodzi o kolor sowieckich gąsek :lol: ) i przetrzyj ołówkem lub kredką metaliczną, wszystkie wystajace elementy na ogwniwkach, które podczas jazdy wycierały się do gołego metalu.
Mateusz Mathea
matejson

Postprzez bimberoman » piątek, 27 sierpnia 2010, 12:26

A czym rozcieńczać te moje farbki - mam zwykłą paletę farb akrylowych, 12 kolorów z papierniczego po 13 zł za całość. Jak rozcieńczam je przegotowaną wodą to robią się bąble i krople farby + nie chce przylegać do plastiku. Może odpuścić sobie te farbki i kupić normalną modelarską Pactrę russian green?
bimberoman

Postprzez matejson » piątek, 27 sierpnia 2010, 12:29

To już lepiej Vallejo Model Color :)
Mateusz Mathea
matejson

Postprzez bimberoman » piątek, 27 sierpnia 2010, 12:41

Taa, tylko Pactrę mam na miejscu w sklepie po 4 zł za butelkę. A vallejo musiałbym zamawiać i dopłacać za przesyłkę więcej niż za sam model. :twisted: Ogólnie zobaczę jak wyjdzie cały pomalowany moimi akrylami - jak się będzie prezentował po pokryciu paroma warstwami i washem. Jak będzie słabo to kupię normalne modelarskie farbki i jakieś lepsze pędzle.
bimberoman

Postprzez bimberoman » piątek, 27 sierpnia 2010, 15:50

Dalsza część relacji: pomalowałem gąski i środki [choć niestety nie tylko..] kół.
A dalej już tylko zdjęcia:

Kółka:
Obrazek
Obrazek

I gąski, już trochę "popsute" - pocierałem je palcem, aż nie zeszło trochę farby odkrywając bardziej błyszczące powierzchnie:
Obrazek
Obrazek
bimberoman

Postprzez bimberoman » niedziela, 29 sierpnia 2010, 16:47

Finisz kadłuba - wszystko malowane pędzlem i farbami akrylowymi no name, wash akrylowy, pokryte przed weatheringiem i winter camo lakierem samochodowym clear. Myślę, że jak na pierwszy model i do tego malowanym tanim syfem za 12 zł to nawet fajnie mi to wyszło. Chociaż faktura farby i jej kolor przypomina trochę pastę do zębów. :oops: Bez aero i drogich farb/pędzli nie da rady. Ale na to jeszcze przyjdzie czas.

Kadłub z winter camo [bez weatheringu/washa]:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Natomiast to jest kadłub już to washu i weatheringu:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
bimberoman

Postprzez bimberoman » poniedziałek, 30 sierpnia 2010, 15:27

Oto i gąski i tank po pełnym wyschnięciu:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Została tylko/aż dioramka. Wie ktoś jak zrobić śnieg w takiej małej skali?
bimberoman

Postprzez matejson » poniedziałek, 30 sierpnia 2010, 16:56

bimberoman napisał(a):Wie ktoś jak zrobić śnieg w takiej małej skali?

No przecież Ci Tomek już napisał w swoim temacie.
Mateusz Mathea
matejson

Postprzez bimberoman » środa, 1 września 2010, 11:24

Model skończony zapraszam do galerii: viewtopic.php?f=170&t=12406
bimberoman

Powrót do Pojazdy wojskowe w skali 1:72 i mniejsze - warsztat