Sherman Firefly/ Tasca 1:35 / VINTAGE/

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Re: Sherman Firefly/ Tasca 1:35 / VINTAGE/

Postprzez Paweł Leszczyński » piątek, 27 sierpnia 2010, 09:32

Wygląda świetnie! Nowatorska i dla niewprawionego pracochłonna technika, ale dająca ciekawe efekty.
Dla zainteresowanych rdzą: http://site.scratchmod.com/Techniques.php
Paweł Leszczyński

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez ewpiga » sobota, 28 sierpnia 2010, 23:02

Zaobserwowałem, że część modelarzy podczas malowania, chcąc poprawić „optycznie” kontrast i otrzymać ciekawą tonację wypłowień kamuflażu, na wybranych powierzchniach modelu tworzy z kilkunastu kolorowych plamek farby olejnej tzw. biedronkę. Po czym te wszystkie plamki, niemające ze sobą logicznej harmonii koloru, mieszają między sobą…i wychodzi im szara osłabiająca siłę barwy, łagodząca kontrast plama. Sądzę, że popełniany błąd wynika z nieznajomości zasad zestawienia kolorystycznego. Kolory i ich połączenia charakteryzują się pewnymi właściwościami. W znacznym stopniu nakładanie „biedronki” powinno ułatwić poznanie "koła barw" które powinno dać cały szereg wskazówek dla właściwego ich doboru, tym bardziej iż istota jego działania jest łatwa do zrozumienia, prosta w działaniu i zastosowaniu we wszelakich technikach malarskich.

Modele w konwersji rozbitych, pordzewiałych pojazdów wymalowane są zazwyczaj przy użyciu jednego koloru w różnych odcieniach, charakteryzują się subtelnością ze względu na brak mocnych kontrastów. Mogą jednak być odbierane za nudne i nieciekawe. Chcąc otrzymać właściwą tonację, połączyłem odcień ciemniejszy jednego koloru z jaśniejszym drugiego. Przypomniałem sobie z dzieciństwa.. też z mieszaniem jednego odcienia, co daje również ciekawe rozwiązania.

Ważne by po malowaniu aerografem wypolerować nieco całą powierzchnie dla lepszego „spływania” rozcieńczalnika. Ten bok jedynie „ponacinałem” nożykiem, w dwóch miejscach położyłem minimalne ilości kleju.
Obrazek

Jako, że to model w pseudo stylu Vintage to, ten fragment powierzchni wymaluję w sposób jaki malowałem będąc chłopcem, nie znającym jeszcze wynalazku i zasad „koła barw”
Obrazek

Jednym kolorem ciemnym brązem, nałożyłem kilka delikatnych plam. Nie czekając aż farba wyschnie…
Obrazek

…moczyłem pędzelek /okrągły nr 4/ zalewałem powierzchnię rozcieńczalnikiem wymywając przy okazji część świeżo położonej brązowej farby. Starałem się prowadzić pędzel od lewej strony do prawej, w miarę idealnie pionowymi ruchami w górę, w dół. Rozcieńczalnik szybko paruje, i w czasie tego wycierania świeża jeszcze farba pozostawia charakterystyczne smugi nie do końca zmytego pigmentu. W trakcie takiego „malowania” śmiało można nakładać minimalne dawki gęstej farby i wycierać dalej aż do uzyskania zadowalających nas efektów.
Obrazek

Mokry jeszcze.
Obrazek

Gdy powierzchnia jest już dokładnie wyschnięta, mogłem powtórzyć „to” z odrobiną pomarańczowego koloru, potem jeszcze raz maznę kolorem zielonym.
Obrazek
ewpiga

rpm1+mod

Postprzez Patterson » niedziela, 29 sierpnia 2010, 11:02

Ale fajnie już wygląda. :) Czekam w napięciu na kolejne relacje z pola walki :)
Patterson

rpm2

Postprzez siara1939 » niedziela, 29 sierpnia 2010, 11:08

Coraz lepiej- faktycznie. Bardzo fajny tutorial Piotrze.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez spiton » niedziela, 29 sierpnia 2010, 11:10

ewpiga napisał(a):..... "koła barw" .....

Amen.
spiton

Postprzez Kuba P. » niedziela, 29 sierpnia 2010, 11:17

Mi też się to bardzo podoba. Co prawda nie zrozumiałem do końca o co chodzi z tym klejem, woskiem i rysami na modelu ale samo malowanie rdzy - super.
Piotrek, rób więcej zdjęć po kolei bo to pozwala się połapać w czym sęk.
Dzięki, że Ci się chce. ;o)
Kuba P.

Postprzez spiton » niedziela, 29 sierpnia 2010, 11:55

Dodam, że jest tu cała masa zdjęć tygodnia.
Takich temperatur barw to już dawno nie widziałem !!
spiton

Postprzez ewpiga » poniedziałek, 30 sierpnia 2010, 07:52

Kuba P. napisał(a):Piotrek, rób więcej zdjęć po kolei bo to pozwala się połapać w czym sęk.
Dzięki, że Ci się chce. ;o)

Przyznam...nie chce mi się. ;o)
Ostatni raz takie malowanie wykonałem ponad trzydzieści lat temu, a „dziś” to sobie je tylko przypomniałem. Obawy miałem i wątpliwości, czy da się to powtórzyć po takim czasie - stąd fotek mało. Ale, jest u mnie w przygotowaniu inny model, to będzie okazja pokazać dokładnie wszystko jeszcze raz w większej ilości fotografii i też w dokładniejszym opisie.

Zielony kolor delikatnie tylko. Kadłub sądzę już gotowy, pozostanie wykonać jeszcze retusz - to już gdy model do podstawki przytwierdzę.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Podczas malowania wieży użyłem maskolu. Te nieregularne plamy posłużą jako baza - od nich zacznę malowanie pędzelkiem- już nieco mniejszych uszkodzeń powierzchni farby.
Obrazek
ewpiga

rpm1+mod

Postprzez rollingstones » poniedziałek, 30 sierpnia 2010, 08:04

Świetny efekt - twoje ale jakby nie twoje - realizm efektu się zwiększył znacznie. Podoba się
płotka
rollingstones

Postprzez Kuba P. » poniedziałek, 30 sierpnia 2010, 08:56

Mi też się to podoba, chciałbym też spróbować kiedyś takiego zardzewialca zrobić. Nigdy czegoś takiego nie próbowałem a chyba warto.
Powodzenia.
Kuba P.

Postprzez ewpiga » poniedziałek, 30 sierpnia 2010, 14:47

rollingstones napisał(a):Świetny efekt - twoje ale jakby nie twoje - realizm efektu się zwiększył znacznie. Podoba się

Taki pordzewiały pojazd nie jest aż tak trudny do wykonania. Wszędobylska pomarańczowa farba mieszana z brązem i odrobiną zieleni bliższa jest tu przypadkowi realizmu…ale, ciągle sumiennie staram się być bliżej tego realizmu niż zdawać się na łaskę przypadku.
Gdzieś podziałem stary pędzelek, doskonale nim się malowało imitacje, które to miały wyglądać jak otarcia i ubytki farby na pancerzu.
Zrobiłem sobie nowy „stary” pędzelek.
Nożykiem włos nieco przerzedziłem,
Obrazek
Obrazek

wlałem nieco kleju CA, przy trzonie, tu gdzie włos z rurką się spotyka. Trochę również po włosach by sztywności nabrały.
Obrazek

...oto nowy przyrząd do malowania.
Obrazek
ewpiga

rpm1+mod

Postprzez author21 » wtorek, 31 sierpnia 2010, 10:50

Takich samych przyrządów do malowania używam dla efektu przebarwień, rys itp.
author21

Postprzez Panzer » wtorek, 31 sierpnia 2010, 12:30

author21 napisał(a):Takich samych przyrządów do malowania używam dla efektu przebarwień, rys itp.

I jakie efekty? Pokaż, pokaż...
Pozdrawiam, Radek
Obrazek
Panzer

Animal Planet

Postprzez ROMAN » wtorek, 31 sierpnia 2010, 16:05

Nie sądze Piotrze, byś przy Twoim doświadczeniu o tym nie pomyślał, więc może moja uwaga jest nie na miejscu, ale wydaje mi się, że powinieneś zaznaczyć też grubości nieodpadniętych w skutek korozji farb czy podkładów (jeżeli takowe były) oraz pewne różnice faktury między ostałą farbą a ewidentną, głęboką korozją stali. By tak płasko i jednolicie nie było w fakturze.
Skoro 'super produkcja" to tak mi się zaobserwowało .... więc wtrąciłem. ;o)

Obrazek

Warsztat Super, efekty jak sztalugowe. Jestem pod wrażeniem umiejętności malarskich, technicznych i przekazu.

pozdrawiam serdecznie.
ROMAN

Postprzez ewpiga » wtorek, 31 sierpnia 2010, 22:42

Tobie Romku, czasem nie chodzi o to… by ta wieża tak miała wyglądać ??,... zaraz zapytasz się jakim sposobem ??
Obrazek
ewpiga

rpm1+mod

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat