Pigmenty Vallejo warto?

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Pigmenty Vallejo warto?

Postprzez Daniel iceman Gronowski » piątek, 10 września 2010, 17:43

Witam, chciałem wzbogacić swoją chemię modelarską o pigmenty. Z tego co zauważyłem na forach rządzi MIG. Co powiecie jednak o produkcie Vallejo? Ktoś miał z nim doczynienia? Relacja ilość/cena wydaje się być bardzo atrakcyjna, ale jak wygląda sprawa z jakością pigmentu?

Pozdrawiam
Daniel iceman Gronowski

BoB 1 miejsce

Reklama

Re: Pigmenty Vallejo warto?

Postprzez Patryk » piątek, 10 września 2010, 17:53

Pigment wydaje się jakby grubiej zmielony co może być zaletą i wadą zależy do czego chcesz stosować. Ja jestem bardzo zadowolony. Nie masz tam specjalnyhc kolorów jak u Miga tylko artystyczne ,które można sobie fajnie mieszać i uzyskiwać nowe kolory. Mam 4 kolory Green earth ,light sienna , Dark Slate Grey , Natural Umber . 12zł za 30ml to super cena.
Ze swojej strony mogę Ci je śmiało polecić.
Obrazek
KLIKNIJ
Patryk Krupiński
Patryk

Postprzez mnowogro » piątek, 10 września 2010, 20:00

Na stronie mig productions możesz znaleźć porównanie tych dwóch pigmentów - po valejo nieźle sobie pojechali.
Nie miałem doświadczeń z żadnym z nich, więc to tylko gwoli informacyjnej wolności :)
mnowogro

Postprzez rollingstones » piątek, 10 września 2010, 20:03

Kupuj - są świetne - ja je wolę od Miga.
płotka
rollingstones

Postprzez tomek_chacewicz » piątek, 10 września 2010, 20:21

Seba, możesz coś więcej? Podłączę się do pytania bo też chciałem sobie kupić kilka kolorków ale interesują mnie raczej gotowce w stylu pył, ziemia etc. czyli coś do brudzenia podwozia.
pozdrawiam
Tomek
tomek_chacewicz

Postprzez Daniel iceman Gronowski » piątek, 10 września 2010, 21:17

Sebastian, a z czym je jeść? Dedykowany Vallejo 26233 Glaze Medium, Fixer Miga, czy jeszcze coś innego?
Daniel iceman Gronowski

BoB 1 miejsce

Postprzez Patterson » piątek, 10 września 2010, 21:42

Jestem po krótkich testach to pozwolę sobie na dwa zdania. Piment faktycznie jest grubszy, przez co można robić z nim fajne efekty, reaguje fajnie ze wszystkim, white spirit, fixer, żywica, wszystko miesza się ładnie. No i moim skromnym zdaniem lepsza paleta kolorów dla lepiaczy :mrgreen: . Z migowych zawsze wychodziło mi jakieś pstrokate błoto tu dużo łatwiej ukręcić sobie kilka błotnych i ziemistych odcieni. Takie moje zdanie :)
Patterson

rpm2

Postprzez Seweryn » piątek, 10 września 2010, 22:02

mnowogro napisał(a):Na stronie mig productions możesz znaleźć porównanie tych dwóch pigmentów - po valejo nieźle sobie pojechali.

To nie powinno być wyrocznią, MIG od zawsze uważa, że wszystko co od niego jest najlepsze.
Seweryn
Seweryn

Postprzez bartek72 » sobota, 11 września 2010, 23:43

To nie powinno być wyrocznią, MIG od zawsze uważa, że wszystko co od niego jest najlepsze.

Tylko teraz MIG Productions to już nie Mig Jimenez.
Teraz promuje AK Interactiv:
http://ak-interactive.blogspot.com/
bartek72

Postprzez rollingstones » niedziela, 12 września 2010, 08:17

Tak jak Marcin napisał -pigmenty Vallejo są grubsze - mniej czyste niż Migowskie. Test który pokazywał Mig nie kłamie, ale i nic nie udowadnia. Faktycznie do nałożenia takiego filtra z pigmentów przed właściwym brudzeniem Migowskie pigmenty spisują się lepiej. jednak już do robienia grud i większej strukturalnej faktury już nie. Jedne i drugie pigmenty doskonale reagują na każde medium jakim je potraktujemy - od wody poprzez benzynę do zapalniczek, white spiryt, terpentynę a na fikserze kończąc. W oparciu o moje doświadczenie z prac z pigmentami mogę stwierdzić że jedne i drugie są potrzebne, i to jest złoty środek. To że mig produkuje gotowce kolorystyczne to można w praktyce włożyć między bajki. Pigmenty aby było naturalnie zawsze trzeba mieszać. No chyba że pójdziemy w stronę efektu - model na desce do krojenia, kiedy oderwanie kolorystyki od rzeczywistości gruntu nie będzie miało znaczenia, bo efekt będzie imponujący ale jego osiągnięcie zdeterminowane jest kolorystyką pojazdu.
Reasumując - radził bym kupić kolory -jasne piaski, kurz weż Miga a od jasnych brązów w górę Vallejo.
płotka
rollingstones

Postprzez Panzer » niedziela, 12 września 2010, 09:17

rollingstones napisał(a):(...)Reasumując - radził bym kupić kolory -jasne piaski, kurz weż Miga a od jasnych brązów w górę Vallejo.

Takoż ja zrobiłem - trochę intuicyjnie, bo doświadczenie z pyłkami mam jeszcze marne, ale wyszło mi po rozmyślaniu na tak zwany "chłopski rozum". No i cenowo Vallejo bije MIGa na głowę.
Pozdrawiam, Radek
Obrazek
Panzer

Animal Planet

Postprzez Marek Naja » niedziela, 12 września 2010, 10:11

Pigmentów MIG-a nie mam ale Vallejo używam, faktycznie trochę grubawe, choć to też zależy od konkretnego pigmentu. Nie zauważyłem żeby to w czymś przeszkadzało, a po za tym dobrze mieszają się z pigmentami Kremera. Jedynie white oxide z tych co ja posiadam jakoś tak szczególnie zbija się w grudki.
vel Baldigozz
Marek Naja

rpm3

Postprzez siara1939 » niedziela, 12 września 2010, 10:40

Tak jak Sebastian pisal, kombinujac oboma produktami osiagnie sie najlepsze efekty- kurzenie MIG-iem, a chlapanie i bloto z tekstura to AK.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez Daniel iceman Gronowski » niedziela, 12 września 2010, 10:45

Wielkie dzięki za rady.

Pozdrawiam
Daniel iceman Gronowski

BoB 1 miejsce

Postprzez tomek_chacewicz » niedziela, 12 września 2010, 12:59

Dzięki również, a Daniel, zapomniałem napisać, pytałeś o Glaze Medium Vellejo. To taki specyfik, który dodając do każdej farby Vallejo tworzy z niej transparentny, słabokryjący wash.
pozdrawiam
Tomek
tomek_chacewicz

Następna strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje