caughtinthemiddle napisał(a):dość wyraźnie widoczna jest obwódka wokół cyfry, w mojej intepretacji koloru czerwonego wokół czarnej cyferki.
marder napisał(a):bo jeśli krzyż jest czarny, to cyfra jest zbyt jasna/spłowiała?
Wydaje mi się, że odcieniem bardziej jest zbliżona do koloru jaki jest na wysuwanym stopniu poniżej, czyli coś jakby czerwony?![]()
Kuba Plewka napisał(a):wersja: czarna cyfra z czerwoną obwódką i żółto-czerwony wąż wydaje mi się zupełnie sensowna.
Kuba Plewka napisał(a):To nie jest niemożliwe.
Kuba Plewka napisał(a):Krzyż może wydawać się ciemniejszy bo może być np. odświeżony
Rumcajs napisał(a):niepozostaje nic innego jak polegać na opinii/wspomnieniach żyjących członków personelu - nie wszyscy przecież mają sklerozę.
Kuba Plewka napisał(a):No tak, to są argumenty i sztuka ich prezentowania z którymi nie próbuję nawet polemizować![]()
Kuba Plewka napisał(a):Adwokata?!? chyba diabła...
marder napisał(a):Widziałem już wiele zdjęć czarno-białych, przedruków itp, itd i wiem jak ciężko jest stwierdzić jednoznacznie i kategorycznie i to na podst. 1-go słabego zdjęcia jaki "coś" ma kolor.
Wiem, bo pracuję w drukarni.
Dlatego nie przekonje mnie, gdy ktoś twierdzi, że jego zdaniem czemuś jest bliżej do czarnego niż np. czerwonego, nawet jeśli twierdzą tak 3-y osoby. Nie przyjmuję bowiem czyichś domniemywań jako pewnik. Jeśli nie ma innych zdjęć, można tylko czegoś domniemywać i dlatego każdy może wnioskować co innego.
Przykładem niech będzie "niebieska 15" FW 190 D-9 z JG 301, która po latach najprawdopodobniej okazuje się być nie niebieska, a właśnie CZERWONA,
P.s. przepraszam za OT ale...
Kuba Plewka napisał(a):I nic tu nie ma z wróżenia z odcieni szarościzresztą sprawa jest dobrze opisana i nie ma potrzeby w tym mieszać. Polecam chociażby II tom Fw 190 D - camouflage and markings wyd JaPo czy opublikowany na stronie Experten Decals artykuł D.Browna.
Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 10 gości