Moderator: xenomorph
skala72 napisał(a):Lista do poprawienia lub wykonania od podstaw:
- tylne płyty opancerzenia i zawiasy - od podstaw
- dorobienie tylnych haków - od podstaw (płaskie)
- poprawienia, a najlepiej wykonanie od podstaw haków z przodu i zamontowanie ich w odpowiednim miejscu (pręt zawijany na zewnątrz)
- poprawić 99% spawów - praktycznie wszystkich
- wykonanie żaluzji chroniących silnik - od podstaw
- wykonanie płyt chroniących od wewnątrz koła, za grube i pod złym kontem ( skalo72, raczej kątem...)
- zawieszenie (wielka tajemnica??)
- wykonanie mocowania lampy - od podstaw
- wykonanie kątownika na klapie silnika - od podstaw
- mam dalej pisać....
mnowogro napisał(a):Czasem warto trzymać dystans do niektórych rzeczy. Np. gdy zwiększę dystans do tego co się wypisuje, jak sam modeluję i jak wyglądają modele z 30 do 150 cm - to większość problemów przestaje istniećI miniaturka Kubusia wygląda bardzo ładnie.
Kuba P. napisał(a):Skalo, powiedz ale tak szczerze, piszesz to bo nie jesteś w żaden sposób związany interesami z producentami oraz handlarzami modeli, jesteś pasjonatem tematu i bolejesz nad niedostatkami modelu na który czekałeś tyle lat. Nie masz zamiaru prowadzić działalności konkurencyjnej zaś Toro Model nie wydało produktu, który w dowolny sposób wpływa na Twoją działalność o charakterze zarobkowym?
skala72 napisał(a):Lista do poprawienia lub wykonania od podstaw:
- tylne płyty opancerzenia i zawiasy - od podstaw - zarówno tylne płyty opancerzenia jak i zawiasy na modelu istnieją - widać je nawet na fotkach - niestety wykonanie płyt w postaci ruchomej ( jak to wymarzył sobie kolega skala72 ) przerasta nasze możliwości technologiczne - ale to by się bez trudu wyjaśniło gdyby szanowny recenzent dotknął choćby modelu i zobaczył / zrozumiał w jaki sposób buda - pusta w środku - została zaformowana...
- dorobienie tylnych haków - od podstaw (płaskie) - w oryginale, stojącym w Muzeum Wojska Polskiego, podczas tworzenia dokumentacji w 2004 roku ich nie było...
- poprawienia, a najlepiej wykonanie od podstaw haków z przodu i zamontowanie ich w odpowiednim miejscu (pręt zawijany na zewnątrz) - no cóż haki są, moim zdaniem, w prawidłowym miejscu, w takim jakie wypada po dopasowaniu ramy ( zgodnej z dokumentają fabryczną ). Haki te - mimo iż to na fotkach gotowego modelu jest słabo widoczne - są w przekroju okrągłe, a więc "z pręta"...
- poprawić 99% spawów - praktycznie wszystkich - no tak... spawy to akurat najbardziej charakterystyczna cecha Kubusia, jego niejako "znak firmowy"... pewnie, można było je zrobić delikatniejsze, tak samo jak można zrobić mniejszy biust na figurce żołnierki, ale czy to akurat zwróciło by uwagę potencjalnego klienta? Moim zdaniem, przeskalowanie spawów jest dopuszczalne...
- wykonanie żaluzji chroniących silnik - od podstaw - to prawda, kolega budujący model-matkę zapatrzył się na fotkę repliki z Muzeum Powstania, zamiast na fotkę oryginału z Muzeum Wojska. Ten akurat "babol" jest do poprawienia w kolejnej serii produkcyjnej - jeśli ona w ogóle będzie...
- wykonanie płyt chroniących od wewnątrz koła, za grube i pod złym kontem - płyty te istnieją i ich kształt i kąt jest zgodny z dokumentacją zarówno duetu Jońca-Tarczyński jak i naszych pomiarów/oględzin w 2004 roku - nie chcę być złośliwy, ale tu również wystarczy popatrzeć na zdjęcia
- zawieszenie (wielka tajemnica??) - jaka tajemnica? zawieszenie w modelu istnieje, zgodne z chevroletowskim ( uproszczone, zgoda, ale resory, przednia i tylna oś są, bębny hamulcowe również ) - wystarczy model obejrzeć, pomacać, popatrzeć w instrukcję, a że na "podkradzionych" fotkach nie widać zawieszenia? zonk... W oryginale stojąc z zewnątrz, też zawieszenia nie widać...
- wykonanie mocowania lampy - od podstaw - bo klocek? owszem klocek - ze względów technologicznych, aby cała buda mogła bez problemu wyjść z formy...
- wykonanie kątownika na klapie silnika - od podstaw - jak wyżej, to już zresztą koledze skala72 tłumaczyłem wcześniej - gdyby był mniejszy/cieńszy - to w odlewie by go nie było... to zresztą przerabialiśmy już w "większym bracie" w 1/35
- mam dalej pisać...- pisz dalej, pisz dalej... już praktycznie wszystkie Kubusie z przewidywanej produkcji znalazły nabywców
Grzegorz2107 napisał(a):Ci co widzą błędy po prostu z daleka go ominą. Tu masz rację, ja go nie skleję.
Skala72 pokazał błędy modelu. Trudno dyskutować z faktami. Model oczywiście jest najlepszy z dostępnych, ale to niewielkie pocieszenie.
skala72 napisał(a):Widzisz, nie znasz całej sprawy od początku - i dobrze.
skala72 napisał(a):Tego typu uwagi powinny motywować i dawać coś do myślenia producentom (bez for), wielu z nich wstrzymało wypuszczenie modelu na szerokie wody i poprawiły model, tak aby modelarze piali z zachwytu i ściągali maj.. przez głowę.
...
Myślałem, że moje uwagi (mail) - Cenne, będą wykorzystane przez producenta, ...
skala72 napisał(a):...ale widzę, że nasi producenci mają to w nosie i wychodzą z założenia że tak kupią, jak nie u nas to na tzw. zachodzie (czy tam są idioci??). Na nasz rynek trafi pewnie jakieś (max) 5% produkcji.
skala72 napisał(a):Trochę między oczy:
ToRo model nie jest jakimś potentatem na rynku Europejskim, nie mówiąc o Światowym jako producent figurek i modeli z żywicy. Jest jedną z tysiąca firm produkujących jakieś tam figurki i tym bardziej powinna dbać o wizerunek, popytaj się zwykłych sklejaczy modeli czy znają firmę ToRo. Academy, Hobby Boss, Revell, Italeri, Zvezda, ... mogą sobie pozwolić na lekkie niedociągnięcia, ale nie takie, nie mówiąc już o Dragonie, ale to są znane na całym Świecie marki. Itd, itd...
Nie pisze tego aby dowalić ToRo czy też innym rodzimym producentom, ale niech zaczną dbać o markę i niech innym napis Made in Poland kojarzy się z dokładnością i precyzją.

Tomasz Mańkowski napisał(a): Moim zdaniem, przeskalowanie spawów jest dopuszczalne...
Tomasz Mańkowski napisał(a): Niestety na poprawki czasu już nie było...
skala72 napisał(a):Nie trzeba być super modelarzem, aby wytknąć błędy w modelu, pamiętaj o tym.

tankmania napisał(a):skala72 napisał(a):Nie trzeba być super modelarzem, aby wytknąć błędy w modelu, pamiętaj o tym.
Otóż mylisz się. Trzeba być, a na dodatek mieć pojęcie o produkcji i wiedzieć gdzie trzeba robić oszustwa żeby dało się model powielić. To raz, a dwa jak Ty sobie wyobrażasz porównywanie modelu do oryginału na podstawie zdjęć? Zdjęcie oryginału jest robione z wysokości odpowiadającej połowie wysokości pojazdu, a modelu w porównaniu z lotu ptaka, zdjęcia oryginału z odległości 3 metrów odpowiadają przy przeskalowaniu odległości jakiej? Zdajesz sobie wogóle sprawę jak się zmieniają proporcje?
I na koniec nie udawaj patrioty który chce nieść w świat dobre imię Polaka bo to jest zwykłe malkontenctwo. Zresztą dołączyłeś w tym do kolegi który też pisze w temacie, a któremu nie podobał się do tej pory żaden wypust polskiej firmy do tego stopnia, że mając za mało tematów kupił sobie dwa wagoniki i zarejestrował na forum kolejowe żeby tam też pluć na nasze wyroby. Tyle, że tam go szybko rozszyfrowali.
I to nie jest tak, że ToRo musi robić super modele, on może nawet ulepić kulkę z plasteliny i napisać, że sprzedaje Kubusia. To Ty decydujesz czy Ci odpowiada jakość i cena, a jak masz problem z tego powodu to zrób lepszego jak obiecałeś zamiast oczerniać innych. Może jakiś sbs na forum jak robisz ten wspaniały model?
skala72 napisał(a):Ale o czym ty piszesz, zobacz jak inni oceniają modele na podstawie in boxu, a nawet na podstawie zdjęcia,
skala72 napisał(a):PS. co do mojego "K", to spoko, na pewno go zobaczysz, nie jestem jeszcze zdecydowany co do skali 1/35 czy też 1/72, ale śpij spokojnie.
skala72 napisał(a):Drogi panie Tomaszu, trochę za daleko Pan się zagalopował, nie będziemy tu wywlekać spraw firmowych do tego modelu, a on jest tematem - chyba lepiej będzie dla Pana i innej firmy, która skłamała, że ktoś coś kopiował, czy mam przy przytoczyć Pana mail względem Kubusia i Polskiego rynku?? Chyba pan tego nie chce i - Koniec tematu (proszę zapytać kolegi)
skala72 napisał(a):czy mam przy przytoczyć Pana mail względem Kubusia i Polskiego rynku?? Chyba pan tego nie chce
skala72 napisał(a):Dziwi mnie, że firma ToRo firmująca model Kubusia, pozwoliła sobie na to, że osoba robiącą "matkę" wzorowała się na "replice" Kubusia z MPW (z błędami), tym bardziej, że, jak wynika z poniższego postu, macie dostęp do publikacji na temat w/w modelu.
skala72 napisał(a):a nie dostarczyliście rzetelnych materiałów - zdjęć, rysunków technicznych itd.
skala72 napisał(a):Co do technologii, proszę, mi nie mówić, że się nie da, wszystko się da, tym bardziej, że jest to duża skala, to nie jest 1/72 czy też 1/144, takie rzeczy można pisać ludziom, którzy w życiu nie mieli modelu żywicznego w ręku.
Pisze Pan dalej, że ci co chcieli go kupić już zamówili (kupili?), jestem ciekaw ich oceny modelu.
skala72 napisał(a):Nie napadaj na mnie, ja tylko oceniłem ten model - JA, a jak uważasz inaczej, to proszę o konstruktywną rozmowę, a nie straszenie, zobaczymy jak ty zrobisz model i takie tam dyrdymały, za duży jestem na straszenie. Chłopie, do roboty, konkrety !! Tylko bez straszenia, w duchy nie wierzę.
siara1939 napisał(a):...jak nam się model nie podoba, nie mamy obowiazku go kupowac.

Niestety, Panie Adamie, nie ocenił Pan modelu, bo go Pan nawet w ręku nie miał - Pan ocenił fotki.
Powrót do Pojazdy wojskowe - in-boxy, nowości, opinie
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 13 gości