T-70 (r) plus 7.5cm PAK / UM + Dragon 1:72

Budujesz modele w 'małej' skali, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

T-70 (r) plus 7.5cm PAK / UM + Dragon 1:72

Postprzez mnowogro » środa, 15 września 2010, 01:18

Witam,

W zeszłym tygodniu wstąpiłem do jednego z ośrodków wyzysku portfela modelarskiego... i wcale nie chodzi o piwiarnię... gdzie została mi podarowana (już pachnie podejrzanie...) skromniutka torebeczka z zielonymi rameczkami. Po kształcie gąsieniczek zorientowałem się, że uszczęśliwiono mnie modelem na bazie wozu T-70, o którym marzyłem od dość dawna - właśnie ze względu na owe filigranowe gąsieniczki (każdy ma swojego bzika).
Woreczek nie zawierał jakiś tam części wieży - początkowo myślałem - eee... dorobię. Potem obejrzałem zdjęcia wieżyczek, i zwykłe lenistwo zaczęło mnie ogarniać - a reszty dopełniło to zdjęcie:

Obrazek

Od dawna w warsztaciku leżał złożony już model PAK-a - czekał widocznie (jakieś półtora roku...) na ten moment w którym zetknę się z tym modelikiem na bazie czołgu T-70.

Po wstępnym składaniu wygląda tak:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kilka rzeczy powinienem dodać, nieparzystej liczby ...(konkurs - jaki wyraz tutaj wstawić?) nie zamienię na prawidłową, parzystą - gdyż lepsze jest wrogiem dobrego ;)

Udało mi się wykonać na podstawie Attackowskiego wzorca skrzynkę na naboje do PAK-a - muszę zebrać siły aby zrobić to jeszcze razy kilka...

A poza tym - miałem już robić błotniki z blaszki, ale nie dałem rady utworzyć zagięcia wraz z rantem... Więc zostawię plastikowe.
Szkoda że nie zostawiłem uchylonego przedniego włazu.

cdn...
mnowogro

Reklama

Re: T-70 (r) plus 7.5cm PAK / UM + Dragon 1:72

Postprzez matejson » środa, 15 września 2010, 08:50

Wygląda kozacko :shock: Podoba mi się strasznie.
Mateusz Mathea
http://matejson.blogspot.com
"Wyobraźnia bez wiedzy może stworzyć rzeczy piękne.
Wiedza bez wyobraźni najwyżej doskonałe." A.E.
matejson

Postprzez Panzer » środa, 15 września 2010, 09:11

Fajny temacik Marcinie. Też mam wielką słabość do tego czołgutka. Ma fajną linię i historię. Na pewno go sobie kiedyś zrobię i chyba nie poprzestanę na jednej wersji :) Czekam na ciąg dalszy tego warsztatu...

Nieparzysta ilość żaluzji na silniku? ;o)
Pozdrawiam, Radek
Obrazek
Panzer

Animal Planet

Postprzez mnowogro » środa, 15 września 2010, 10:30

Wygrałeś Radku! Powinno ich być 6, ale 5 wygląda całkiem zgrabnie :) Ten element jest z papieru - i gdbym wyjmował je, całość mogłaby się rozerwać - więc pozostawię już tak jak jest (skoryguję jedynie jedną, bo się wybrzuszyła).

To dość rzadko budowany model. Miniart ma w zapowiedziach taki ciągnik - ale z rosyjską armatką:
pozwolę sobie wstawić obrazek z ich strony:
Obrazek
mnowogro

Postprzez Panzer » środa, 15 września 2010, 10:43

mnowogro napisał(a):Wygrałeś Radku! Powinno ich być 6, ale 5 wygląda całkiem zgrabnie

Ostatnio sobie poczytałem dosyć długi artykuł o historii T-70. O ile pamiętam to w Militariach XXw., albo w Nowej Technice Wojskowej "Historia" był. W każdym razie mam go, gdyby Cię interesował jeszcze ten pojazd w innych wersjach.
Pozdrawiam, Radek
Obrazek
Panzer

Animal Planet

Postprzez mnowogro » środa, 15 września 2010, 12:33

Kiedyś widziałem taką fajną stronę o skrzynkach na różną amunicję - ale nie mogę znaleźć - czy ktoś mógłby poratować linkiem?

Edit:
Znalazłem coś takiego:
http://www.custom-crates.co.uk/page10.htm
http://www.fallingpixel.com/ammo-crates-1-3d-model/6488
- poprawne to?
mnowogro

Postprzez Jostein » środa, 15 września 2010, 17:46

PAK to produkt Dragona?
Jostein

Postprzez Panzer » środa, 15 września 2010, 18:11

Toć w tytule stoi.
Pozdrawiam, Radek
Obrazek
Panzer

Animal Planet

Postprzez Jostein » środa, 15 września 2010, 20:08

Niezamierzony skrót myślowy - chodziło mi o to, czy pochodzi z zestawu działek Dragona, czy "odczepiona" od 251-ki?
Jostein

Postprzez mnowogro » środa, 15 września 2010, 20:12

PAK pochodzi z zestawu z 251. Pewnie nie ma różnic między tym, a pakiem z zestawu z figurkami.

Lufka RB. W zestawie z 251 są trzy rodzaje lufy do wyboru. Nie wiem kompletnie czy ta jest dobra. Trochę szkoda że nie ma PE osłon do tego Paka - zdaje się że próbowałem lekko plastik pocieniować.
mnowogro

Postprzez Jostein » środa, 15 września 2010, 20:22

A mógłbym odkupić plastykowe? Potrzebny ,i nowy hamulec wylotowy do Mardera UM-u z radziecką armatą 76,2 mm.
Jostein

Postprzez mnowogro » czwartek, 16 września 2010, 01:10

Dorobiłem pokrywy od zasobników, uchwyty na narzędzia i gąski, dorobiłem spawy, ale chyba w skalę nie trafiłem ;)

Obrazek

A tutaj widać jeszcze siateczkę wklejoną w... no właśnie nie wiem w co, ale pewnie tam była :)
Obrazek

Zagruntowałem wszystko czarną farbą. Teraz myślę nad łączeniem kolorów - zielonego rosyjskiego z :
panzergrau - PAK w szarym (ubrudzony specjalnie łatami błota)?
lub dunkelgelb: PAK w dunkelgelb + łaty brązowego oraz ciągnik z łatami dunkelgelbu?

Z całą pewnością chciałbym na Paku zamontować kawałek drutu i powsadzać za niego trochę słomy (ew. czegoś z łąki) :)
mnowogro

Postprzez Tomasz Mańkowski » czwartek, 16 września 2010, 06:03

mnowogro napisał(a):Teraz myślę nad łączeniem kolorów - zielonego rosyjskiego z :
panzergrau - PAK w szarym (ubrudzony specjalnie łatami błota)?
lub dunkelgelb: PAK w dunkelgelb + łaty brązowego oraz ciągnik z łatami dunkelgelbu?

Marcin, mam wrażenie, że Niemcy to był ( jest ) tzw. "porządny" ( czy raczej może "uporządkowany" ) naród.
Skoro przebudowali zdobyczny czołg ( choćby tylko usuwając wieżę i zaślepiając otwór po niej deską ze studni ), to go i przemalowali "po całości" - a więc na rosyjski zielony na takim pojeździe miejsca nie ma ( chyba że pod obiciami - jako kolor wyłażący spod spodu, spod np dunkelbelb ).
To oczywiście moje "widzimisię" ale widziałem fotki ( OK - innych pojazdów, ale w analogicznej konwencji ) - np. Su-76(i) przemalowanego z "ruskiej zieleni" na "niemiecką żółć" z wieeelkim krzyżem, czy "żółtoniemieckiej" bodajże Walentyny z zielonymi obdrapaniami ( czy raczej niedomalowaniami ) w obrębie układu napędowego.
Więc może "niemieckożółty" ciągnik ( z obiciami, rzecz jasna ) plus szara armata zakamuflowana jak snopek czy krzaczor...?
Pozdrawiam TM
Obrazek
Tomasz Mańkowski

Postprzez Daniel-Martola » czwartek, 16 września 2010, 06:58

I o to chodziło! aż miło popatrzeć. Teraz czekam na malowanko.

pozdrawiam
Obrazek
Daniel-Martola

Postprzez mysiek13 » czwartek, 16 września 2010, 09:10

No piekny projekt i wykonanie. Jak ze spasowaniem T70 z UM?

Malnij ciagnik w sowieckim zielonym ( czyli jakikolwiek zielony? :twisted: ) a PAKa w dunkelgelbie...

Jak potrzebujesz figurantów to daj znac to ci odstapie ze 3 z Preisera.

Pozdrawiam i czekam niecierpliwie na rozwój sytuacji :mrgreen:
mysiek13

Następna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe w skali 1:72 i mniejsze - warsztat