KP do śmieci?- idzie nowy Siebel

Nabyłeś nowy model, chcesz pokazać zawartość pudełka lub o nią zapytać, słyszałeś o fajnych nowościach - podziel się tym z innymi.

KP do śmieci?- idzie nowy Siebel

Postprzez piotr dmitruk » poniedziałek, 13 września 2010, 00:15

http://www.aeroscale.co.uk/modules.php? ... ad&order=0
Chyba to przeryta wersja KaPoka i sądząc po wnętrzu kabiny nie do końca ulepszona. Choć może będą mniejsze problemy ze spasowaniem...
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Reklama

Re: KP do śmieci?- idzie nowy Siebel

Postprzez ZIO BY NAITT » poniedziałek, 13 września 2010, 09:26

Powiedzmy że jestem zainteresowany :)

Niepokoi mnie jedynie fakt, że łopaty śmigieł wyglądają mocno identycznie (być może to wina marnych zdjęć), tymczasem te typu Chauviere powinny mieć bardziej smukły profil.

PZDR
Pozdrawiam - Konrad Kozioł
WARSZTAT :
Dzieci + dom rodzinny w skali 1/1
ZIO BY NAITT

Postprzez Jaro_Su » poniedziałek, 13 września 2010, 10:33

To ja czekam dalej na ładnego Siebla.... jeszcze mam czas....

;)
Jaro_Su

Postprzez MarCo » poniedziałek, 13 września 2010, 20:21

piotr dmitruk napisał(a):http://www.aeroscale.co.uk/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=7506&mode=thread&order=0
Chyba to przeryta wersja KaPoka i sądząc po wnętrzu kabiny nie do końca ulepszona. Choć może będą mniejsze problemy ze spasowaniem...

Model już od miesięcy jest na witrynie RV Resin, tam też są większe zdjęcia (te same) http://www.rvresin.com/plastic_si.html. Wygląda na mocną modyfikację KP, chociaż wiele detali jest zmienionych. Najprawdopodobniej zrobili nowe szkło, a ze zdjęcia "złożeniowego" moje kaprawe oko dostrzega, że chyba nawet nie zapomnieli o elementach płaskich tej osłony. Za kilka dni się dowiem, premiera na E-day. Nieufnie podchodzę do tych nitów, oby nie były takie jak u valoma...

M.
MarCo

Postprzez MarCo » niedziela, 19 września 2010, 21:37

Jaro_Su napisał(a):To ja czekam dalej na ładnego Siebla.... jeszcze mam czas....

Ten Siebel jest ładny. Właściwie, KAŻDY kto model oglądał na stoisku firmowym mówił "Piękny" i to w wielu językach świata ;)
To, czego się najbardziej obawiałem, czyli nity - są wzorowe. Naprawdę, mogą być wzorem dla wielu firm wielkoseryjnych.
I tutaj właśnie zwracam uwagę - trzeba pamiętać, że to jest short run - raz, że kilka detali jest pominiętych (o tym poniżej), dwa, że spodziewam się spadku jakości wraz ze zużyciem form.
Oprócz linii i nitów, model ma fantastycznie oddane szczegóły na powierzchni. trochę mniej finezji poświęcono detalom takim jak podwozie, np. koła mają zbyt płytkie felgi, kołpaki śmigieł (te czubki ze skrzydełkami) są słabe. Wnętrze kadłuba ma detale ścian tylko w części kabiny pilotów, za ścianą oddzielającą kabinę od luku jest goło. Podłoga jest poprawna, ale wyposażenia wewnątrz zero. Niektóre krawędzie maja (łatwe do usunięcia) nadlewki. Szkło kryształ, ma prawidłowy kształt (nareszcie !) części sufitowej - charakterystyczne płaskie panele. Część dziobowa wydaje się mieć bardzo delikatnie przesunięte ramy - ale może to tylko złudzenie. Na pewno przy odpowiednim zamaskowaniu będzie wyglądać świetnie. Ścianki mogły by być troszkę cieńsze - no ale to short.

Parę detali na zdjęciach (dla porównania kółko do nitów 1/72) - nic tylko sklejać. Pamiętajcie, że to bardzo duże powiększenia, gołym okiem nie widać żadnych niedoskonałości.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
MarCo

Postprzez net_sailor » poniedziałek, 20 września 2010, 06:55

Muszę go mieć!
Marku, nie wiesz możne kiedy będzie edycja wariantu z białymi krzyżami na czerwonym polu?
net_sailor

Postprzez MarCo » poniedziałek, 20 września 2010, 08:27

net_sailor napisał(a):Muszę go mieć!
Marku, nie wiesz możne kiedy będzie edycja wariantu z białymi krzyżami na czerwonym polu?

Na e-day były tylko malowania niemieckie i francuskie, reszta powinna być na dniach. Miały być wszystkie, ale producentowi nie dowieźli pudełek (szkoda bo chciałem kupić czeskie po zniżkowej cenie, sklepowa będzie wyższa o 10-15zł). Te co sprzedawał, dosłownie składał na oczach kupujących przy stoisku i trzeba było wspólnie sprawdzać czy zawartość pudełka jest kompletna ;).
MarCo

Postprzez MarCo » czwartek, 30 września 2010, 08:24

piotr dmitruk napisał(a):Chyba to przeryta wersja KaPoka i sądząc po wnętrzu kabiny nie do końca ulepszona.

Piotr, miałeś trochę rację. Po (bardzo) dokładnych oględzinach, znajduję, że rzeczywiście forma jest oparta na wypraskach KP (są ledwo widoczne ślady, np. po otworach na listwy ustalające płat, lub po starych, zasklepionych otworach okien w kadłubie).
Model ma dwa widoczne, ale nie grube błędy. Pierwszy to umieszczenie okien - tutaj winne są plany Radka Vavrziny, który za bardzo pofantazjował i narysował w proporcjach (licząc od krawędzi szkła, (nie ramki !) i podając w [mm] skali 1/72) 6-7-6-6,5-6-7-6 – czyli w niemal równych odstępach, podczas gdy gołym okiem i na każdym zdjęciu widać że środkowe były rozsunięte bardziej jak skrajne. W realnym samolocie jest - mierzyłem własnoręcznie przeliczając na skalę w [mm]- 6-6-6-8,4-6-6-6.
Możliwe, że błąd powstał ze złej interpretacji pomiarów, ramka okna to w skali 1/72 po 0,5mm z każdej strony, co daje ów 1mm błędu przesunięcia w planach (i modelu).
Niestety model odzwierciedla plany. Łączna długość okien się zgadza, a miejsca otworów nie bardzo. Trzeba rozsunąć środkowe okna (licząc od przodu: drugie o 1mm w przód, trzecie o 1mm w tył) aby uzyskać charakterystyczną, dłuższą "przerwę" pomiędzy tymi środkowymi właśnie. Okno pierwsze i czwarte jest na właściwym miejscu. Myślę, że przy ostrożnym dłubaniu nie stracimy pięknego nitowania.
Drugi byk to drzwi wejściowe na lewej burcie - tutaj moje zdziwienie, bo na planach jest ok, a błąd popełnił modelarz robiący formę. Drzwi w modelu są za duże, do skutkuje na szerokości krawędzią "tylną" odsuniętą za daleko (w tył) o 1mm i krawędzią dolną obniżoną o ok. 2mm. Obawiam się, że nity mogą ucierpieć, chociaż chyba da się ograniczyć straty przy ryciu nowego obrysu.
Tak jak pisałem, błędy niby marginalne, ale w miejscach charakterystycznych i przez to bardzo widoczne jeśli ktoś zna samolot. Co ciekawe, drzwi bagażowe na prawej burcie (te mniejsze) są idealne.
Pomijając te niedogodności, model jest perfekcyjny. Linie podziału i nitowań zaskakują szczegółowością i są naprawdę poprawnie naniesione (zresztą jedyne do tej pory zgłaszane problemy to przebieg linii na statecznikach poziomych - na rosyjskojęzycznym forum poddano go w wątpliwość - sprawdziłem i jest prawidłowo).
Szkoda że model nie ma struktury wewnętrznej kadłuba, co może dziwić bo zawiera podłogę.
Przy okazji - pomimo błędów w nieszczęsnych oknach - polecam plany RV Resin, są dużo bardziej szczegółowe i trafne. Do tej pory dostępne plany, publikowane wielokrotnie np w czeskim Zlinku maja błędne podziały blach i są uproszczone.
MarCo

Postprzez jpl » środa, 4 lipca 2012, 14:12

Witam wszystkich, przepraszam za odgrzewanie tematu, ale mam takie pytanie do modelu:

Jak podają publikacje, rzeczony Nord mial kadłub dłuższy o 1 metr w stosunku do "pierwowzoru" Siebela. Czy zatem:

- wypraski są "za długie" na model "Siebela"

- "za krótkie" na model Norda

- zestaw jest tak wykonany, by pasowały do obu wersji (i np. aby uzyskać pożądaną, trzeba coś odciąć, albo coś dokleić)?

-a może informacja o różnych długościach kadłuba jest nieprawdziwa (z tego, co widziałem, to taka sama długość kadłuba jest podawana i dla Siebela i dla NORDa, różnice wynoszą najwyżej 20 cm.)

Wie ktoś, jak to jest? Model, jak widać, jest naprawdę niezły, ale drogi, a nie chciałbym mieć potem problemów typu konieczność wykonania operacji skracania/wydłużania kadłuba. ;o)

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź,

jpl.
Ostatnio edytowano poniedziałek, 9 lipca 2012, 01:24 przez jpl, łącznie edytowano 1 raz
jpl

Postprzez ZIO BY NAITT » środa, 4 lipca 2012, 17:07

Nordy były krótsze i dłuższe - w zestawie masz wypraski do krótszego, czyli naszego możesz wykonać bez ingerencji w bryłę płatowca.

PZDR
Pozdrawiam - Konrad Kozioł
WARSZTAT :
Dzieci + dom rodzinny w skali 1/1
ZIO BY NAITT

Postprzez jpl » czwartek, 5 lipca 2012, 04:35

O, to super. Bardzo dziękuję za odpowiedź :!: :) :D
jpl

Powrót do Lotnictwo - in-boxy, nowości, opinie